Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никулдеско градче ще радва бургазлии за празника на града

Бургас винаги се е славел със своя артистичен дух и хора на изкуството. Този неповторим дух и традиции ще покаже тази година никулденското градче в градинката до Часовника на 6-ти декември. Пространството отново ще се оживи, като този път ще приюти всички видове изкуства, с които Бургас се гордее от години – литература, музика, танци, балет, театър, изобразително изкуство.

Автентични рибарски лодки ще пресъздават типичната атмосфера на празника. Те обаче ще бъдат преобразени като арт пространство, на което ще се представят различни изкуства. В една от тях жители и гости ще могат да си вземат книга от бургаски писатели с автограф от автора. В друга ще се демонстрира плетене на морски възли.

Майстор на четката ще „закача“ посетителите, превръщайки ги в герои на своите шаржове, които след това ще им подарява. Танцьори и актьори ще внасят празнично настроение от нова, специално изработена сцена. За морската атмосфера ще допринесе голям кораб, който ще опъне платна зад нея. Рибарска мрежа също ще украси градинката до Часовника.

Колоритни рибарски истории и шеги ще разсмиват гостите на никулденското градче. Вестникарчета ще раздават най-новия брой на традиционния за празника „Бургаски вестник“. В него всеки гражданин и гост на Бургас ще открие интересни факти за Никулден, честванията и трапезата му, морски, рибарски истории и снимки, както и всичко по-любопитно, свързано с морето.

В никулденското градче ще участват танцова школа „Дюн“, клуб по спортни танци „Бургас 75“, СК „Black Style“, СКА „Акро-джъмп“, „Зумба Бургас с Мария“, „Салса клуб 29“, детска театрална школа „Усмивка“, детска театрална студия „Арлекин“, детска вокална школа „Морски песъчинки“, вокална група „Синева“, детска фолклорна формация „Шарени гайтани“, народен хор „Трепатлика“, ФА „Никола Гинов“, ФА „Трите пъти“, детски танцов ансамбъл „Звездички“, танцов ансамбъл „Зорница“ и др.

Програмата за 6-ти декември ще завърши с големия никулденски концерт на площад „Тройката“. В него ще се включи един от най-популярните съвременни български поп изпълнители Владимир Ампов – Графа, който ще поздрави бургазлии за празника на града. От сцената на площад „Тройката“ той ще изпълни най-известните си песни като подарък за всички, които празнуват на площада.

В никулденския концерт ще вземе участие и една от най-обичаните от бургазлии певици – неповторимата Тони Димитрова.

За доброто настроение на празнуващите ще се погрижат още младите таланти от НУМСИ „Панчо Владигеров“, ПФА „Странджа“, хор „Милка Стоева, Клуб по спортни танци „Бургас 75“ и Бургаски духов оркестър.

Водещи на тазгодишния никулденски концерт ще бъдат колоритните и добре познати на всички Мария Силвестър и Ники Станоев.

Кулминацията на празненството ще бъде традиционното запалване на светлините на коледната елха и приказната украса по главните улици на града. Концертът на 6-ти декември е с начало 17:30 часа на площад „Тройката“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

205 случая на коклюш у нас, личните лекари ще проверяват извършените имунизации

205 случая на заболели от коклюш са регистрирани от началото на годината у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.  "Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят проверка на извършените имунизации и реимунизации ", каза д-р Галя..

публикувано на 19.04.24 в 14:32
Снимката е илюстративна

Задържаха жена, разпространявала фентанил във Варна

Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в града, с което жена беше задържана под стража след сделка с фентанил. Роза И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 9 април държала с цел разпространение и разпространила на наркозависим 0.18 гр. от високорисковото вещество. Свидетели твърдят в показанията си, че от дома..

публикувано на 19.04.24 в 14:02

Земетресение от 4,5 по Рихтер разтърси Гърция

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер разтърси Гърция, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е в района на островите Додеканези на дълбочина около 13 км.  Трусът е регистриран към 11 ч. местно време.  Усетен е и в съседна Турция.

публикувано на 19.04.24 в 12:49

Първи смъртни случаи след заразяване с коклюш у нас

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било транспортирано до..

публикувано на 19.04.24 в 12:30

РИМ-Варна ще посреща посетители с куп новости и модерни експозиционни пространства

Регионалният исторически музей във Варна показа обновени експозиционни зали, зала „Одесос“, нов сайт, нова експозиция „Нумизматика“, ново фондохранилище. Сред подобренията са още нова климатична инсталация, място за отдих в експозиционните зали за туристи, шкафчета за съхранение на багаж. Новостите бяха представени по време на заключителната..

публикувано на 19.04.24 в 12:07

С 23 милиона лева купуват електрически училищни автобуси у нас

За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. За целта от днес е стартирана обществена поръчка , по която могат да кандидатства всички заинтересовани компании. Предвижда се автобусите да бъдат закупени поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните..

публикувано на 19.04.24 в 11:58

Временно няма да работи пунктът за продажба на автобусни карти до СУ "Димчо Дебелянов"

Заради профилактика и ремонтни дейности на електрозахранващата мрежа днес – 19 април, до 17:30 часа няма да работи пунктът за продажба на карти за градския транспорт, който се намира до СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна. Това предупредиха от общинското предприятие ТАСРУД. Адресите и работното време на останалите пунктовете за продажба и зареждане на..

публикувано на 19.04.24 в 11:47