Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настъпи критичен момент в търсенето на изчезналата аржентинска подводница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

          Операцията по издирването на аржентинската военна подводница, изчезнала в Южния атлантик, продължава цяла седмица и вече достигна "критична фаза", тъй като 44-членният екипаж на борда й може би вече изпитва недостиг на кислород, съобщи говорителят на военно-морския флот на страната Енрике Балби, цитиран от Ройтерс.
Десетки самолети и кораби от 12 страни издирват "Сан Хуан", докато близките на моряците трепетно очакват новини, а вниманието на цялата страна е погълнато от тревогата за съдбата на подводницата и екипажа й.  Ако построената пред повече от 30 г. в Германия подводница е потънала или по някаква причина не може да изплува на повърхността, след като даде последен сигнал на 15 ноември, тя вече би трябвало да изчерпва последните си, 7-дневни запаси от кислород. Досега не е открито нищо, което да подскаже къде и какво става със "Сан Хуан", каза говорителят.  Съдът вероятно лежи на океанското дъно поради повреда на механизма за изплуване нагоре или пък той не е активиран от член на екипажа, каза военноморският експерт Фернандо Моралес в телефонно интервю за Ройтерс. "Ако капитанът държи съда на дъното, защото мисли, че това е по-разумно, това е едно нещо. Но в дадената ситуация ние трябва да смятаме, че ако той е на дъното, то е, защото не е могъл да изплува", каза Моралес.
Говорейки ред репортери в Буенос Айрес снощи говорителят Балби разкри, че необичаен шум е бил регистриран миналата седмица в деня на изчезването на подводницата на 30 мили от последното й регистрирано местоположение. Той използва термина "акустическа аномалия", която била констатирана благодарение на запитване, отправено от САЩ в различни агенции, "специализиращи се в събиране на информация за хидроакустичните явления по цял свят". Говорителят отбеляза, че след получаването на тази информация бил проведен "пълен анализ, който изисквал време". Информацията била подадена на Аржентина вчера.
Притиснат от репортерите, Балби не пожела да каже дали този шум е индикация за експлозия или за друга извънредна ситуация на борда на подводницата. "Говорим за шум и няма да правим догадки", посочи той. "Ние изпращаме натам кораби на ВМС на Аржентина с хидролокатори", каза Балби пред журналистите.
Говорителят опроверга съобщение на вестник "Кларин" от вторник, че самолет от ВМС на САЩ е засякъл "топлинно петно" в зоната на издирването на подводницата, което може да свидетелства за наличие на метален обект на дълбочина 70 м и на 300 км от брега. Той опроверга и всякакви други съобщения за откриване на възможни следи от подводницата.  Последната връзка с нея бе установена на 15 ноември от локация на 480 км от брега. Малко преди да изчезне, екипажът й съобщил за електрическа неизправност на борда.  Благоприятното време позволява на издирвателните съдове да покрият по-голям периметър, след като през последните дни им пречеха силният вятър и вълните, отбеляза той. Очаква се от утре времето отново да се влоши. В операцията участват около 30 кораба и самолети и 4000 души от Аржентина, САЩ, Великобритания, Чили и Бразилия. Досега е претърсена океанска площ от 500 000 кв. км, но остава да се претърси още много.
Близките на екипажа са се събрали във военноморската база в Мар дел Плата, откъдето се координира издирвателната операция, и с нарастващо отчаяние следят развоя й, докато часовете се изнизват, отбелязва Ройтерс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34
Биляна Якова

Варненци пътуват безплатно с градския транспорт

Ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт във Варна Биляна Якова съобщи, че варненци пътуват безплатно с градския транспорт. По думите й причината е, че имат предплатени карти, но не ги валидират, тъй като машините не работят. Това е лишило "Градски транспорт" от около 180 хиляди лева за първите три месеца на годината...

публикувано на 16.04.24 в 14:30

Жълт код за силен вятър във Варна в сряда, в Добрич се очакват гръмотевични бури

Жълт код е обявен за утре в областите Варна, Бургас и Добрич, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  Във Варненско и Бургаско се очаква умерен до силен вятър с пориви до 24 метра в секунда.  Синоптиците предупреждават, че в област Добрич вечерта се очакват гръмотевични бури, като ще има и условия за градушки.

публикувано на 16.04.24 в 14:24

Община Варна набира проекти по фонд „Култура“ до 12 май

Фонд „Култура“ към Община Варна обяви една сесия за набиране на проектни предложения. Срокът за кандидатстване е до 12 май, включително. Проектните предложения трябва да се реализират до 1 декември 2024 година. Кандидатстването става само по електронен път . Направления, по които се приемат проекти: Направление 1: Фестивали и конкурси Направление..

публикувано на 16.04.24 в 14:15

Акция "Контрабанда" на МВР и Агенция "Митници" по границите

МВР започна операция по границите на страната. Действията се осъществяват от служители от "Гранична полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата,..

публикувано на 16.04.24 в 14:09

Демонтираха опасния билборд до спирката под ФК (СНИМКИ)

Демонтираха опасния билборд, поставен до спирката на подлеза на Фестивалния комплекс на бул. "Приморски" в посока ЖП гара. Сигналът беше подаден преди време от актрисата Цветана Манева и жърналиста Георги Тошев, а опасенията им бяха, че съоръжението не е стабилно и може да се стовари върху спирката при по-силен вятър. След сигнал и от редакцията на..

публикувано на 16.04.24 в 13:07

Седмица на правото в ИУ-Варна

В Деня на конституцията 16-ти април в Икономически университет – Варна можем да разгледаме изложбата "Архиви на правната мъдрост". Тя е част от традиционната Седмица на правото, която се провежда до 19 април 2024 г. Експозицията е организирана съвместно с катедра "Правни науки". Фокусът тази година е върху ролята на конституциите във..

публикувано на 16.04.24 в 12:30