Наградиха млади художници от НУИ „Добри Христов“

Своите награди получиха днес ученици от специалност „Изобразително изкуство“ в НУИ „Добри Христов“ – Варна, участвали и отличени в конкурса за рисунка „Моята среща със земята от космоса“по проект „Образование по наблюдение на земята за българските средни училища“ EEOBSS на Института за космически изследвания и технологии при БАН(ИКИТ-БАН). Фантазията на младите творци, издигнала ги в космическите висоти, им помогна да превъплътят в творбите си гледката към земята, разкрила се във въображението им. Журито на конкурса, впечатлено от творческия потенциал и професионалните умения на възпитаниците на училището е отличило с първа награда Деница Аронова от VІ клас, с втора награда - Сияна Казанджиева от V клас и с две трети награди - Елица Първанова и Димана Манчева от V клас. Идеята на проекта е популяризирането на космическата наука и техника сред учащите се и привличането им като бъдещи специалисти в тази област.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Намаляват наказателните дела в Добрич

Продължава тенденцията за намалявена на наказателните дела, постъпили в Добричкия окръжен съд. През отчетната 2018-та година те са били 418, което е по-малко с около 7 на сто в сравнение с 2017 година и с почти 22 на сто спрямо 2016-та година. Запазва се най-големият дял на делата за общоопасни престъпления. Информация на..

публикувано на 24.03.19 в 09:18

Великденските четения започват във Варна

Традиционните вече Великденски четения започват от днес във Варна. Домакин на четенията е храмът „Св. Атанасий”. Четенията ще бъдат в три недели - две през март и една през април, както и в петък на 19 април. Тази неделя началото е в 11 ч., а темата е „Христос и жената”. Следващата неделя, също в 11 ч. акцентът е „Посланието на Христос и очакванията на..

публикувано на 24.03.19 в 08:25

Американците - на първо място по потребление на вода, Индия - с най-голям недостиг

4 милиарда души на нашата планета живеят в райони, страдащи от прогресивно засушаване. Други 844 милиона нямат източници на питейна вода в близост до домовете си. Според данни на международната организация Water Aid, липсата на вода се превръща в по-сериозна..

публикувано на 24.03.19 в 07:20

Слънчево в неделя

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от север и северозапад, по крайбрежието в следобедните часове от югоизток. Максимални температури между 13 и 18 градуса, по крайбрежието 10-13, за Варна около 13. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 9-10 градуса. Атмосферно налягане 1023 hPa – по-високо от средното за..

публикувано на 24.03.19 в 06:25
Тереза Мей

Стотици хиляди в Лондон искат втори референдум за Brexit

Стотици хиляди проевропейски настроени британци се събраха на протест в Лондон. Демонстрантите призовават за нов референдум за членството на Великобритания в ЕС на фона на все по-задълбочаващата се политическа криза около Brexit. На Европейския съвет в Брюксел британският премиер Тереза Мей получи отсрочка до 22 май за Brexit, но само при..

обновено на 23.03.19 в 17:21
Зам.- министърът на младежта и спорта Ваня Колева

Втора оставка в скандала с апартаментите

Още една оставка покрай скандала с апартаментите, този път на зам.-министъра на спорта Ваня Колева. За нея, също като подалата днес оставка правосъдна министърка, се разбра, че има жилище, което е купено – според справка в Имотния регистър, на преференциална цена в сградата в столичния квартал „Изток“. Там, апартаменти освен Цецка Цачева и Ваня..

публикувано на 23.03.19 в 17:18
Емил Радев

Емил Радев: Пакетът "Мобилност" може да не бъде гласуван от този Европарламент

Българските представители правят всичко възможно за да забавят гласуването на пакета „Мобилност” от Европейския парламент, съобщи в предаването „Позиция” на Радио Варна евродепутатът ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Според него, дори спорното предложение да бъде гласувано на първо четене на 27 март, няма технологично време за окончателното приемане на..

публикувано на 23.03.19 в 14:17