Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един в семейството трябва да стане курбан?

| обновено на 02.12.17 в 05:50
Този популярен сред турците израз цитира българка, която от десетилетия живее в Кипър.
Преди 20 години един учител отива  на работа в чужбина, защото семейството има финансови проблеми. След много сълзи далеч от родния дом, днес Мариета Стилиану е щастлива със семейството си в Кипър. Там среща голямата си любов и днес се радва на спокойствие и топлина във втория си дом – този на острова.  Нейният кипърски съпруг много обича приготвените от майка й сармички.
..

100 000 са българите в Кипър, но поддържат добри контакти по между си.  Българите там са много предпочитани за работа, защото са дисциплинирани и любезни, споделя Мариета Стилиану. Един разказ за миграцията, болката и позитивизма в живота.

В Кипър ме заведе една лична трагедия и всеобщата бедност на нашия народ тогава. Беше голямата криза, макар че имах прекрасна работа, за която получавах доста повече от сънародниците ни тогава.

Бях начален учител в детско селище, където децата бяха щастливи. Въпреки това не беше достатъчно. Семейството беше изпаднало в крайна нужда и трябваше някои да направи нещо.

СнимкаНа мен ми се удаде възможност. Може би и брат ми щеше да замине. Отидох в Кипър и започнах работа като обикновена работничка. След това обаче животът ми предложи други възможности.

Сега как живеете?

Сега имам един нормален щастлив живот. Аз много обичам семейството си – синът ми е много добро дете, съпругът ми е прекрасен човек и това ме прави щастлива.

А за икономическата среда – то е несравнимо. Всеки беден човек в Кипър е много по-богат от бедните в България. За мен бедността е много относително понятие. Даже понякога казвам, че в Кипър се глезим за много неща. Правителството там се грижи за бедните.

Как виждате ситуацията в България, споделихте, че вече си идвате доста често?

Да, така е. Синът ми порасна и аз се прибирам доста често.Според мен са станали много хубави неща. Аз тръгнах в най-трудните години за България. Виждам, че нещата са много успокоени, градовете са много обновени...

Бихте ли се върнали със семейството в България?

Бих се върнала. Въпросът е, че съпругът ми е успешен адвокат в Кипър и там са неговите клиенти. Не съм сигурна, че това ще се случи и в България. Освен хубавия климат , освен това, че България е несравнима, трябва да се има предвид и икономическата страна на въпроса.

Снимка

Вашите роднини къде останаха – в България, или искат да подадете ръка да намерят работа зад граница?

Искат да си останат в родината. Имайте предвид, че аз съм на възраст, когато моите приятели и роднини вече са успешни хора и искат да продължат в тази посока. Много ми се иска и младите хора да имат тази възможност, така че да се чувстват щастливи.

Няма значение какво работим, важното е да правим добри  неща, да не пречим на останалите хора и да се чувстваме щастливи.

Обичам Кипър, може би не колкото България, но там хората са много чисти и доверчиви / .../

Снимка

В Кипър обичат българите. Ние сме предпочитани за магазини, за охрана, защото сме много мили и възпитани хора, любезни към клиентите.

90 процента от персонала в търговските обекти са българи. Има и много, които са ценени като лекари, стоматолози, аз познавам много такива хора.

Ние сме 100 000 българи в Кипър и всеки се сплотява около българското училище. Аз живея в Никозия и там има 2 български училища.

Вашето дете знае ли български език?

Моето дете знае отлично български език и даже се шегува на него. Не съм го записвала на българско училище по една проста причина – неговата майка е начална учителка и е работила това дълго време.

Коригирате ли го, когато не говори правилно ?

Понякога да, но по-често се смеем, защото той използва неправилни думи, но са логически и така се смеем...Моят син казваше „Дъждър” на чадър...

Той ще дойде ли да живее в България?

Ако желае, за мен това би било голямо удоволствие. Но си мисля, че той свързва своя живот с Кипър. Много харесва работата на моя съпруг. Отсега прекарва ваканциите в офиса като  стаж при него. Много се обичат и много им харесва да работят заедно.

Снимка

Вие сте много позитивен и усмихнат човек. Но как се чувствате, когато виждате, че Вашето дете няма да е част от България?

Това е моята голяма болка, но реално, и аз не съм част, което много ме боли. Аз съм голям родолюбец и за мен беше голяма болка да напусна България. Не го направих по собствено желание, бях принудена. Мислех си, че отивам за малко, но ....животът не винаги е това, което искаме. Понякога човек от две злини трябва да избере по-малката. При положение, че тук нещата бяха изключително трудни и  бях безсилна да направя каквото и да било, реших, че е по-добре да остана и да помогна на семейството си, моята майка остана вдовица на 43 години...

Икономическата криза води до демографска...

За съжаление – да! И много хора страдат, не съм само аз. Моите приятелки са много мили, хора от народа, които все си казват: „Аз догодина ще се прибера”. Но не успяват, защото изниква още нещо. Те остават да работят в Кипър , защото трябва да осигурят пари за семейството.

Не виждам как хората ще живеят, ако не бяха българите в чужбина, които изпращат много средства. 

Както казват турците, един в семейството трябва да стане курбан!

Вие така ли се чувствате?

Вече не, защото Бог беше милостив към мен и сега имам прекрасен съпруг и едно добро дете. Но не е така при много хора. Има хора, които мечтаят да се върнат, но не успяват да намерят подходящия момент за това!

Аз се радвам, че след като влязохме в ЕС, имаме пенсионни фондове и това ще позволи на работещите да имат по-достойни старини...

Като дойдете в България, какво си купувате?

Аз много обичам билките...

Вашият съпруг от Кипър свикна ли с българските подправки?

Той яде български гозби и казва, че от сармите на мама – това е моята майка, няма по-хубави!

А каква е тайната на тези сармички?

Майка ми слага джоджен  и малко повече олио за мен, защото аз слагам олио с капкомер.

А месо има ли?

Да, разбира се. Те си знаят, че между лозовото листче ще се скрие нещо..

В Кипър правят ли такива сармички?

Да, там им казват „Кубепя” и ги правят широки колкото едно пръстче. Много тънички, но толкова вкусни!

Как се навива това листче?

Много трудно, но сместа се оставя около една кафява лъжичка... и ги правят по цял ден...Но аз ги правя по-големи и с повече ориз...

Вашето пожелание?

Много здраве, защото това е основата на всеки следващ успех. Пожелавам да достигнем благоденствието на останалите европейски народи, тъй като това ще е добро начало,а  ние сме талантлив народ!

За впечатленията от живота в Кипър, какви хора са местните жители и защо там не заключват вратите - в цялото интервю с Мариета Стилиану:



Интервюто с Мариета Стилиану ще чуете в събота след 8 часа в ефира на Радио Варна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15