Тромпетистът Мирослав Петков: Не даваме бебешка храна на публиката

Автор:
Снимка: miroslavpetkov.com

Ако трябва да откроим успешни музиканти, поставили във Варна началото на пътя си към голямата сцена, то безспорно един от тях е Мирослав Петков. 28-годишният тромпетист е красноречив пример за това как талантът, съчетан с много труд, дисциплина и широк музикален кръгозор рано или късно сбъдва мечтите. В неговия случай – рано.

Талантът на Мирослав е открит в ранна възраст и на 11-годишна възраст той започва обучението си по тромпет при Иван Илиев в Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна, а 17 години по-късно вече е първи тромпетист на Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам, считан за един от най-реномираните симфонични оркестри в света. Именно историята на Мирослав Петков до тук, но не с думи, а с музика, ще бъде разказана на концерта под надслов „Пътят на един варненец до Концертгебау“ (1 декември, 19:00 ч., Фестивален и конгресен център-Варна). Музикалното пътешествие ще преведе публиката през класическата музика, фолклора и джаза – три от жанровете, формирали през годините Мирослав като изпълнител.

Подготовката на музикантите за събитието се проведе в концертното студио на Радио Варна, а между натоварените репетиционни сесии Мирослав Петков и пианистът Димитър Бодуров, арт директор на проекта, споделиха подробности около предстоящия концерт:
А ето и някои подробности от пътя до тук от самия Мирослав Петков:
Светът днес е по-отворен от всякога. Свободата да пътуваш и твориш във всяка точка на земното кълбо дава немислими до скоро възможности за развитие. Мултикултурализмът прониква във всички изкуства, променя както тях, така и творците. Но културата на един град се обогатява не от артистите, които заминават, а от тези, които се връщат. Мирослав Петков е един от тях.


Един от многото таланти на Мирослав Петков извън тромпета: импровизации с българския традиционен инструмент двоянка

ВИЖТЕ ОЩЕ
Филип Ферфериев - гост в

Филип Ферфериев - от блог за електронна музика до дебютния албум "MMXVIII"

Некомерсиалната електронна музика винаги е живяла под повърхността - както в България, така и по света. Далеч от вниманието на масите, тя дава стабилна основа на една субкултура с верни и отдадени фенове, отворени за нещата отвъд самата музика - като нови технологии, иновации, наука, литература, философия, начин на живот. И тъй като медиите рядко..

публикувано на 14.08.18 в 15:48

В "МОЖЕ БИ ДА" на 12 август очаквайте

В предаването на Радио Варна за българска поп и рок музика "МОЖЕ БИ ДА" очаквайте: Алис Инджеян -вокалистка на  Electric Pie. Певицата, като повечето музиканти има влечение към сцената от дете, но е завършила Стопанския факултет в Софийския университет. Припомняме Ви, че в Electric Pie участват още Ясмин Исинов (клавир), Мартин Евстатиев (бас),..

публикувано на 12.08.18 в 09:00

Бутиков концерт "Музика, създадена във Варна"

12 и 13 август 2018 г. - Концертно студио на Радио Варна - 19:00 часа Music M.A.G. Project , един авторски музикален проект на варненеца Мирослав Гочев, е иновативен прочит на електронната музика. Той обединява в истински спектакъл музика, изключителен surround звук на живо, светлинно шоу и сценография, всичко това облечено в хубава, мелодична..

публикувано на 07.08.18 в 16:21
Симин Тандър

Симин Тандър - за финал на РАДАР

Музикалният фестивал РАДАР приключва   днес с концерт от 19.30 часа в Градската художествена галерия във Варна. За финал на основната програма, на сцената ще се качи Симин Тандър - най-новото откритие в култовия немски лейбъл ECM . Родена в Германия, с корени в Афганистан – младата певица пленява публика и критика с оригинални композиции..

публикувано на 05.08.18 в 07:41
Силвия Димитрова /третата от ляво на дясно/ на концерт с хор

Народната певица Силвия Димитрова – следовница на ченгенските песни

Новите записи на народната певица Силвия Димитрова с Оркестъра за народна музика на БНР звучаха за първи път в предаването "Съботна трапеза" В една от последните звукозаписни сесии на ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов откриваме четири песни от с. Аспарухово, Варненско или както в миналото се е казвало с. Ченге. Те са от..

публикувано на 04.08.18 в 15:25

В "МОЖЕ БИ ДА" на 5 август очаквайте

В предаването за българска поп и рок музика ще гостуват: Веселин Маринов в разгара на лятното си морско турне Пепи Писарски от група "АТЛАС" представя новата песен на бандата. Бургаският певец Кристиан Грънчаров , добил популярност в един от телевизионните музикални формати, дебютира в ефира на Радио Варна с няколко свои нови песни..

публикувано на 03.08.18 в 12:57

Концерт съвременна класика днес във Варна

Концерт съвременна класика ще се проведа тази вечер от 20.30 ч. на открита сцена в Морската градина във Варна. Интерпретатори ще бъдат струнен оркестър Амарант и популярният и обичан диригент в града Страцимир Павлов. Концертът съвременна класика ще обхване творби от 20 и 21 век от все още активни в творчески план композитори като: Карл..

публикувано на 01.08.18 в 16:04