Инес Субашка:Емоционалното състояние, качеството на храната и количеството са причина за наднормено тегло

| обновено на 03.12.17 в 11:37

Инес Субашка е кондиционен треньор, експерт по здравословно хранене. Тя помага на много хора, не само учейки ги как да влязат във форма, тя им показва как да намерят баланса между физическото и психическото здраве, мотивира ги да живеят пълноценно, защото както тя самата обича да казва „това, което чувстваме, е отражение на това как изглеждаме”. Инес е била професионален спортист преди години. Занимавала се е с баскетбол и плуване. Има собствен блог (http://inspiredfitstrong.com/bg/blog/) и месечен журнал, където се отприщтва другата и страст – писането. Споделя какво е научила през годините и какво в начина й на мислене и помага да постига целите си да живее живота, за който мечтае. Не е привърженик на диетите, за които все по-често говорим с приближаването на Коледа. Причината е, че по празниците качваме някое друго килце. Вяра Николаева разговаря с нея:

Снимка

Защо ни се случва това, защо не намираме баланса и се мятаме от диета в диета?

Повечето хора са се отдалечили от тялото си, защото не го слушат. Думата "диета" има доста обширно значение и ние използваме най-ограниченото-да ограничаваш, да лишаваш себе си, а не да даваш на тялото си. Хората трябва по-соро да опитат да видят онова нещо, което могат да следват дълго време, нещото което не ги лишава, а им доставя удоволствие. Не нещо, в което да вложат цялата си енергия, всичко, след което в един момент да  ги изчерпят и да направят гигантска крачка назад. Да отидат още по-назад от колкото са започнали.

Много хора казват, че различното им емоционално състояние, като стреса например, влияе на начина им на хранене. Твърдят, че точно в такива моменти опустошават хладилника.

Емоционалното състояние е първо свързано с някакъв дефицит. Емоциите са свързани с невротрансмитерите, които се освобождават в тялото, като серотонини и допамин-познати като хормони на щастието. Те, за да се синтезират са необходими определени хранителни вещества, които си набавяме чрез храната, която консумираме. Когато имаме някакъв дефицит в тялото, тогава техните нива спадат и преживввяваме различни емоции, което пък от своя страна ни кара да ядем, за да си набавим онези вещстве нужни, за да ги синтезират. То е един такъв омагьосан кръг, като този за яйцето и кокошката, кое е първо.

Снимка  Снимка  Снимка

Има ли храни, които задължително трябва да изолираме от менюто си?

Хубаво е да се избягват храни, които не са истински, които не можем да намерим в природата. Всички пакетирани в лъскави опаковки. Знаем ги добре. Важно е да не се прекалява със захарта и бялото брашно.

Цялото интервю на Вяра Николаева с Инес Субашка, чуйте в звуковия файл:

СнимкаИнес Субашка представи в Арт салона на Радио Варна книгата си "Кажи не на глада. Възстанови метаболизма си". Заблуда е да си повтаряме, че се храним само за енергия. Ние не сме машини – ние сме човешки същества с емоции, памет и бъдеще. Всичко, което правим, оставя отпечатък в мозъка ни и неминуемо влияе върху това, какво мислим, чувстваме и избираме в настоящия момент. Храненето не трябва да обсебва живота и мислите ни. То е само средство и от нас зависи как да го използваме.  "Кажи Не на глада" ще ти помогне да разбереш как да използваш храната като средство, за да възстановиш метаболизма си от всички ограничаващи диети, на които подлагаш тялото си. Тази книга ще бъде като огледало, което ти дава възможност да видиш себе си отстрани и да осъзнаеш в кой момент си изгубил баланса, а после ще ти помогне уверено да направиш крачка към възстановяването му. Промяната не е праволинейна. Тя е по-скоро като танц – правиш две крачки напред, после една назад, но това, което има значение е да не спираш.

Снимка  Снимка


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кът на славата за „Осми Приморски пехотен полк“ ще правят във Варна

Момчил Кръстев е член на клуб „Осми Приморски пехотен полк“, който започва кампания за събиране на запазени вещи, снимки, униформи от наследници на един от първите осем полка в България. Регионалният клуб е към национално дружество "Традиция", сформирано на 10 януари 1991 год в София. Инициаторите създават кът на славата на полка,..

публикувано на 13.12.17 в 17:00

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06

Главният архитект на Варна: "Високата сграда не е лъжица за всяка уста"

" Трябва сериозен инвеститор за такова начинание, а аз не виждам такъв на хоризонта ", така Виктор Бузев коментира нашумялата напоследък тема за изграждане на многоетажни постройки в централната част на морската столица. Повишаването цената на земята води инвеститорите до идеята да влагат средствата си във високо строителство на по-малко площ...

публикувано на 11.12.17 в 12:15

Къде шият костюма на Дядо Коледа?

В работилничката на Дядо Коледа срещаме две джуджета със „сериозен”, но само за нашите географски ширини, опит в приготвянето на костюмите на Добрия старец. Двете дами – Йорданка Маринова и Таня Стайкова, кроят платовете общо 90 години, по 15 - само в ателието на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”– Варна. На 11 декември е първата..

публикувано на 11.12.17 в 02:15

"Съботна трапеза" на 25

В 13 часа  час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“..

публикувано на 09.12.17 в 10:05

Етиен Тодоров: Без радиото не мога!

Етиен Тодоров вече 33 години преподава в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варненския квартал Аспарухово. Губи зрението си, когато е в трети клас. Съдбата обаче не го спира към реализирането на мечтата му да бъде учител. Защото учител не е просто работа, а призвание. И макар да преподава математика, обича..

публикувано на 09.12.17 в 09:05

Благотворителен базар организират доброволци в мола

Икони, свещи, бижута, рисувани чаши, бутилки, сладки изкушения и коледна украса може да купите с благотоворителна цел от Коледния базар, който организират група доброволци, обединени от каузата да помагат на нуждаещи се. Благотворителният базар отваря врати тази събота и неделя (9 и 10 декември) в мола до автогарата във Варна. За..

публикувано на 09.12.17 в 08:05