Инес Субашка:Емоционалното състояние, качеството на храната и количеството са причина за наднормено тегло

| обновено на 03.12.17 в 11:37

Инес Субашка е кондиционен треньор, експерт по здравословно хранене. Тя помага на много хора, не само учейки ги как да влязат във форма, тя им показва как да намерят баланса между физическото и психическото здраве, мотивира ги да живеят пълноценно, защото както тя самата обича да казва „това, което чувстваме, е отражение на това как изглеждаме”. Инес е била професионален спортист преди години. Занимавала се е с баскетбол и плуване. Има собствен блог (http://inspiredfitstrong.com/bg/blog/) и месечен журнал, където се отприщтва другата и страст – писането. Споделя какво е научила през годините и какво в начина й на мислене и помага да постига целите си да живее живота, за който мечтае. Не е привърженик на диетите, за които все по-често говорим с приближаването на Коледа. Причината е, че по празниците качваме някое друго килце. Вяра Николаева разговаря с нея:

Снимка

Защо ни се случва това, защо не намираме баланса и се мятаме от диета в диета?

Повечето хора са се отдалечили от тялото си, защото не го слушат. Думата "диета" има доста обширно значение и ние използваме най-ограниченото-да ограничаваш, да лишаваш себе си, а не да даваш на тялото си. Хората трябва по-соро да опитат да видят онова нещо, което могат да следват дълго време, нещото което не ги лишава, а им доставя удоволствие. Не нещо, в което да вложат цялата си енергия, всичко, след което в един момент да  ги изчерпят и да направят гигантска крачка назад. Да отидат още по-назад от колкото са започнали.

Много хора казват, че различното им емоционално състояние, като стреса например, влияе на начина им на хранене. Твърдят, че точно в такива моменти опустошават хладилника.

Емоционалното състояние е първо свързано с някакъв дефицит. Емоциите са свързани с невротрансмитерите, които се освобождават в тялото, като серотонини и допамин-познати като хормони на щастието. Те, за да се синтезират са необходими определени хранителни вещества, които си набавяме чрез храната, която консумираме. Когато имаме някакъв дефицит в тялото, тогава техните нива спадат и преживввяваме различни емоции, което пък от своя страна ни кара да ядем, за да си набавим онези вещстве нужни, за да ги синтезират. То е един такъв омагьосан кръг, като този за яйцето и кокошката, кое е първо.

Снимка  Снимка  Снимка

Има ли храни, които задължително трябва да изолираме от менюто си?

Хубаво е да се избягват храни, които не са истински, които не можем да намерим в природата. Всички пакетирани в лъскави опаковки. Знаем ги добре. Важно е да не се прекалява със захарта и бялото брашно.

Цялото интервю на Вяра Николаева с Инес Субашка, чуйте в звуковия файл:

СнимкаИнес Субашка представи в Арт салона на Радио Варна книгата си "Кажи не на глада. Възстанови метаболизма си". Заблуда е да си повтаряме, че се храним само за енергия. Ние не сме машини – ние сме човешки същества с емоции, памет и бъдеще. Всичко, което правим, оставя отпечатък в мозъка ни и неминуемо влияе върху това, какво мислим, чувстваме и избираме в настоящия момент. Храненето не трябва да обсебва живота и мислите ни. То е само средство и от нас зависи как да го използваме.  "Кажи Не на глада" ще ти помогне да разбереш как да използваш храната като средство, за да възстановиш метаболизма си от всички ограничаващи диети, на които подлагаш тялото си. Тази книга ще бъде като огледало, което ти дава възможност да видиш себе си отстрани и да осъзнаеш в кой момент си изгубил баланса, а после ще ти помогне уверено да направиш крачка към възстановяването му. Промяната не е праволинейна. Тя е по-скоро като танц – правиш две крачки напред, после една назад, но това, което има значение е да не спираш.

Снимка  Снимка


ВИЖТЕ ОЩЕ

Профилактиката е в основата на доброто здраве

Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна е едно от модерните и най-добре оборудвани лечебни заведения за извънболнична помощ в България. Лечебното заведение е част от най-голямата частна верига в здравеопазването у нас - Acibadem City Clinic. Разработени са и се прилагат превантивни програми за различни групи от населението. Успешно работят..

публикувано на 18.12.18 в 10:53

Анита Бъчварова: K-Pop ме отведе до Южна Корея

Анита Бъчварова е сред малкото българи, които са били студенти в далечната Южна Корея. Гостува във Варна за Деня на корейската култура, в който тя имаше основна роля заедно с Мария Бъчварова от младежка формация Аморфа. Събитието бе организирано с помощта на посолството на Южна Корея в България. Анита сподели своето приключение до далчената азиатска..

обновено на 17.12.18 в 14:53

Дрян и шипки за коледна украса на дома

Да използваме повече естествени материали за украса на дома в навечерието на светлите празници препоръчва Мария Ръкова от Варна. Към многото си икономически образования, тя прибавя и "Културология” във Варненски свободен университет; „Пластични изкуства” в Шуменския педагогически университет и „Флорален дизайн” във Висш международен университет за..

публикувано на 16.12.18 в 13:10

Бонус-Малус - наръчник за двойно наказание

Доцент Йото Йотов е пенсионер с повече от 50 години трудов стаж, от които почти 43 години преподава застрахователна математика. В интервю за предаването " POST FACTUM " той коментира предложения проект за Бонус - Малус и го определи като наръчник, по който да се наказват автомобилистите двойно за едно и също нарушение.  -..

публикувано на 14.12.18 в 16:47

Танцът на страстта - тангото

На деня на тангото, 11 декември, се срещнах с Людмила Кръстева и нейния танго партньор, Милко Матеев. Те ми разказаха за страстта, тъгата и романса през призмата на един от най-емблематичните символи на Аржентина – именно тангото. Чувствате ли се празнично днес? Милко Матеев: Да Людмила Кръстева: Здравейте, разбира се,..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40