Инес Субашка:Емоционалното състояние, качеството на храната и количеството са причина за наднормено тегло

| обновено на 03.12.17 в 11:37

Инес Субашка е кондиционен треньор, експерт по здравословно хранене. Тя помага на много хора, не само учейки ги как да влязат във форма, тя им показва как да намерят баланса между физическото и психическото здраве, мотивира ги да живеят пълноценно, защото както тя самата обича да казва „това, което чувстваме, е отражение на това как изглеждаме”. Инес е била професионален спортист преди години. Занимавала се е с баскетбол и плуване. Има собствен блог (http://inspiredfitstrong.com/bg/blog/) и месечен журнал, където се отприщтва другата и страст – писането. Споделя какво е научила през годините и какво в начина й на мислене и помага да постига целите си да живее живота, за който мечтае. Не е привърженик на диетите, за които все по-често говорим с приближаването на Коледа. Причината е, че по празниците качваме някое друго килце. Вяра Николаева разговаря с нея:

Снимка

Защо ни се случва това, защо не намираме баланса и се мятаме от диета в диета?

Повечето хора са се отдалечили от тялото си, защото не го слушат. Думата "диета" има доста обширно значение и ние използваме най-ограниченото-да ограничаваш, да лишаваш себе си, а не да даваш на тялото си. Хората трябва по-соро да опитат да видят онова нещо, което могат да следват дълго време, нещото което не ги лишава, а им доставя удоволствие. Не нещо, в което да вложат цялата си енергия, всичко, след което в един момент да  ги изчерпят и да направят гигантска крачка назад. Да отидат още по-назад от колкото са започнали.

Много хора казват, че различното им емоционално състояние, като стреса например, влияе на начина им на хранене. Твърдят, че точно в такива моменти опустошават хладилника.

Емоционалното състояние е първо свързано с някакъв дефицит. Емоциите са свързани с невротрансмитерите, които се освобождават в тялото, като серотонини и допамин-познати като хормони на щастието. Те, за да се синтезират са необходими определени хранителни вещества, които си набавяме чрез храната, която консумираме. Когато имаме някакъв дефицит в тялото, тогава техните нива спадат и преживввяваме различни емоции, което пък от своя страна ни кара да ядем, за да си набавим онези вещстве нужни, за да ги синтезират. То е един такъв омагьосан кръг, като този за яйцето и кокошката, кое е първо.

Снимка  Снимка  Снимка

Има ли храни, които задължително трябва да изолираме от менюто си?

Хубаво е да се избягват храни, които не са истински, които не можем да намерим в природата. Всички пакетирани в лъскави опаковки. Знаем ги добре. Важно е да не се прекалява със захарта и бялото брашно.

Цялото интервю на Вяра Николаева с Инес Субашка, чуйте в звуковия файл:

СнимкаИнес Субашка представи в Арт салона на Радио Варна книгата си "Кажи не на глада. Възстанови метаболизма си". Заблуда е да си повтаряме, че се храним само за енергия. Ние не сме машини – ние сме човешки същества с емоции, памет и бъдеще. Всичко, което правим, оставя отпечатък в мозъка ни и неминуемо влияе върху това, какво мислим, чувстваме и избираме в настоящия момент. Храненето не трябва да обсебва живота и мислите ни. То е само средство и от нас зависи как да го използваме.  "Кажи Не на глада" ще ти помогне да разбереш как да използваш храната като средство, за да възстановиш метаболизма си от всички ограничаващи диети, на които подлагаш тялото си. Тази книга ще бъде като огледало, което ти дава възможност да видиш себе си отстрани и да осъзнаеш в кой момент си изгубил баланса, а после ще ти помогне уверено да направиш крачка към възстановяването му. Промяната не е праволинейна. Тя е по-скоро като танц – правиш две крачки напред, после една назад, но това, което има значение е да не спираш.

Снимка  Снимка


ВИЖТЕ ОЩЕ

Меракът да гледаш коне....

Николай Петров от години се занимава с отглеждане на коне. Това правели мъжете в неговото семейство. Той продължил традицията. Затова Тодоровден е празник и за него, и за животните. Облечен в национална носия, той с любов обгрижва конете и не ги оставя дори докато се поздравява с приятели, дошли да наблюдават участието му в кушията в Ботаническата..

обновено на 24.02.18 в 16:57

Хурка и вретено - вече и мартеници

Семейството на Руска Славова от 6 години изработва мартеници. Тя е бивш педагог, но от 2 десетилетия се занимава с търговия. В продължение на 2 месеца заедно със сестра си Пенка Пенкова и дъщерята Ганка Василева усукват белия и червения конец, но винаги търсят нови идеи. Залагат обаче на автентичния символ, направен от вълна. Тази година купувачите..

обновено на 24.02.18 в 16:50
Д-р Милена Радева

Сайт за Българска илюстрация

От близо година в българското интернет пространство вече има платформа за българската илюстрация, която трябва да събере на едно място всичко свързано с нея. Сайтът „Българска илюстрация“ започват своята работа през март 2017 г. Идеята е на илюстратора д-р Милена Радева, която дълги години работи за автори и издатели извън страната. Завършила е..

публикувано на 24.02.18 в 14:21

Николай Ненчев: "Причината за оставката на енергийния министър е ТОЙ"

Президентът Румен Радев трябва да даде повече информация за заявеното от него наличие на обвързаност на управлението с мафиотски кръгове в лицето на Делян Пеевски- това заяви във Варна лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев.Той коментира и оставката на министър Теменужка Петкова: -Имаме отговор..

публикувано на 24.02.18 в 13:40

Ноу-хау в строителството с български адрес

Рециклирани  леки отпадъци, като пластмаса и найлон, ще се използват в нова строителна технология, която до средата на лятото ще се прилага във Варна. Новият екопродукт е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон. Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари..

обновено на 23.02.18 в 20:08

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53