Инес Субашка:Емоционалното състояние, качеството на храната и количеството са причина за наднормено тегло

| обновено на 03.12.17 в 11:37

Инес Субашка е кондиционен треньор, експерт по здравословно хранене. Тя помага на много хора, не само учейки ги как да влязат във форма, тя им показва как да намерят баланса между физическото и психическото здраве, мотивира ги да живеят пълноценно, защото както тя самата обича да казва „това, което чувстваме, е отражение на това как изглеждаме”. Инес е била професионален спортист преди години. Занимавала се е с баскетбол и плуване. Има собствен блог (http://inspiredfitstrong.com/bg/blog/) и месечен журнал, където се отприщтва другата и страст – писането. Споделя какво е научила през годините и какво в начина й на мислене и помага да постига целите си да живее живота, за който мечтае. Не е привърженик на диетите, за които все по-често говорим с приближаването на Коледа. Причината е, че по празниците качваме някое друго килце. Вяра Николаева разговаря с нея:

Снимка

Защо ни се случва това, защо не намираме баланса и се мятаме от диета в диета?

Повечето хора са се отдалечили от тялото си, защото не го слушат. Думата "диета" има доста обширно значение и ние използваме най-ограниченото-да ограничаваш, да лишаваш себе си, а не да даваш на тялото си. Хората трябва по-соро да опитат да видят онова нещо, което могат да следват дълго време, нещото което не ги лишава, а им доставя удоволствие. Не нещо, в което да вложат цялата си енергия, всичко, след което в един момент да  ги изчерпят и да направят гигантска крачка назад. Да отидат още по-назад от колкото са започнали.

Много хора казват, че различното им емоционално състояние, като стреса например, влияе на начина им на хранене. Твърдят, че точно в такива моменти опустошават хладилника.

Емоционалното състояние е първо свързано с някакъв дефицит. Емоциите са свързани с невротрансмитерите, които се освобождават в тялото, като серотонини и допамин-познати като хормони на щастието. Те, за да се синтезират са необходими определени хранителни вещества, които си набавяме чрез храната, която консумираме. Когато имаме някакъв дефицит в тялото, тогава техните нива спадат и преживввяваме различни емоции, което пък от своя страна ни кара да ядем, за да си набавим онези вещстве нужни, за да ги синтезират. То е един такъв омагьосан кръг, като този за яйцето и кокошката, кое е първо.

Снимка  Снимка  Снимка

Има ли храни, които задължително трябва да изолираме от менюто си?

Хубаво е да се избягват храни, които не са истински, които не можем да намерим в природата. Всички пакетирани в лъскави опаковки. Знаем ги добре. Важно е да не се прекалява със захарта и бялото брашно.

Цялото интервю на Вяра Николаева с Инес Субашка, чуйте в звуковия файл:

СнимкаИнес Субашка представи в Арт салона на Радио Варна книгата си "Кажи не на глада. Възстанови метаболизма си". Заблуда е да си повтаряме, че се храним само за енергия. Ние не сме машини – ние сме човешки същества с емоции, памет и бъдеще. Всичко, което правим, оставя отпечатък в мозъка ни и неминуемо влияе върху това, какво мислим, чувстваме и избираме в настоящия момент. Храненето не трябва да обсебва живота и мислите ни. То е само средство и от нас зависи как да го използваме.  "Кажи Не на глада" ще ти помогне да разбереш как да използваш храната като средство, за да възстановиш метаболизма си от всички ограничаващи диети, на които подлагаш тялото си. Тази книга ще бъде като огледало, което ти дава възможност да видиш себе си отстрани и да осъзнаеш в кой момент си изгубил баланса, а после ще ти помогне уверено да направиш крачка към възстановяването му. Промяната не е праволинейна. Тя е по-скоро като танц – правиш две крачки напред, после една назад, но това, което има значение е да не спираш.

Снимка  Снимка


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15