Инес Субашка:Емоционалното състояние, качеството на храната и количеството са причина за наднормено тегло

| обновено на 03.12.17 в 11:37

Инес Субашка е кондиционен треньор, експерт по здравословно хранене. Тя помага на много хора, не само учейки ги как да влязат във форма, тя им показва как да намерят баланса между физическото и психическото здраве, мотивира ги да живеят пълноценно, защото както тя самата обича да казва „това, което чувстваме, е отражение на това как изглеждаме”. Инес е била професионален спортист преди години. Занимавала се е с баскетбол и плуване. Има собствен блог (http://inspiredfitstrong.com/bg/blog/) и месечен журнал, където се отприщтва другата и страст – писането. Споделя какво е научила през годините и какво в начина й на мислене и помага да постига целите си да живее живота, за който мечтае. Не е привърженик на диетите, за които все по-често говорим с приближаването на Коледа. Причината е, че по празниците качваме някое друго килце. Вяра Николаева разговаря с нея:

Снимка

Защо ни се случва това, защо не намираме баланса и се мятаме от диета в диета?

Повечето хора са се отдалечили от тялото си, защото не го слушат. Думата "диета" има доста обширно значение и ние използваме най-ограниченото-да ограничаваш, да лишаваш себе си, а не да даваш на тялото си. Хората трябва по-соро да опитат да видят онова нещо, което могат да следват дълго време, нещото което не ги лишава, а им доставя удоволствие. Не нещо, в което да вложат цялата си енергия, всичко, след което в един момент да  ги изчерпят и да направят гигантска крачка назад. Да отидат още по-назад от колкото са започнали.

Много хора казват, че различното им емоционално състояние, като стреса например, влияе на начина им на хранене. Твърдят, че точно в такива моменти опустошават хладилника.

Емоционалното състояние е първо свързано с някакъв дефицит. Емоциите са свързани с невротрансмитерите, които се освобождават в тялото, като серотонини и допамин-познати като хормони на щастието. Те, за да се синтезират са необходими определени хранителни вещества, които си набавяме чрез храната, която консумираме. Когато имаме някакъв дефицит в тялото, тогава техните нива спадат и преживввяваме различни емоции, което пък от своя страна ни кара да ядем, за да си набавим онези вещстве нужни, за да ги синтезират. То е един такъв омагьосан кръг, като този за яйцето и кокошката, кое е първо.

Снимка  Снимка  Снимка

Има ли храни, които задължително трябва да изолираме от менюто си?

Хубаво е да се избягват храни, които не са истински, които не можем да намерим в природата. Всички пакетирани в лъскави опаковки. Знаем ги добре. Важно е да не се прекалява със захарта и бялото брашно.

Цялото интервю на Вяра Николаева с Инес Субашка, чуйте в звуковия файл:

СнимкаИнес Субашка представи в Арт салона на Радио Варна книгата си "Кажи не на глада. Възстанови метаболизма си". Заблуда е да си повтаряме, че се храним само за енергия. Ние не сме машини – ние сме човешки същества с емоции, памет и бъдеще. Всичко, което правим, оставя отпечатък в мозъка ни и неминуемо влияе върху това, какво мислим, чувстваме и избираме в настоящия момент. Храненето не трябва да обсебва живота и мислите ни. То е само средство и от нас зависи как да го използваме.  "Кажи Не на глада" ще ти помогне да разбереш как да използваш храната като средство, за да възстановиш метаболизма си от всички ограничаващи диети, на които подлагаш тялото си. Тази книга ще бъде като огледало, което ти дава възможност да видиш себе си отстрани и да осъзнаеш в кой момент си изгубил баланса, а после ще ти помогне уверено да направиш крачка към възстановяването му. Промяната не е праволинейна. Тя е по-скоро като танц – правиш две крачки напред, после една назад, но това, което има значение е да не спираш.

Снимка  Снимка


ВИЖТЕ ОЩЕ

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25
доц. д-р Ана Джумалиева

Как да се защитим, ако сме жертва на дискриминация?

Напоследък доста често се заговори за дискриминация по всевъзможни поводи и на всевъзможни места. Но всъщност знаем ли как да постъпим, в случай че сме жертва на дискриминация? Кой най-често търси помощ и закрила от отговорната институция за това? Отговорите на тези и още въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Ана Джумалиева – председател на..

публикувано на 11.06.18 в 11:10

Тръстиков кораб в Черно море

Колко здрав е кораб от тръстика и може ли са се плува с кораб, копие на плавателен съд от преди 5 000 години? Това ще разберат членовете на международната морска експедиция АБОРА IV. В нея от българска страна ще участва Теодор Роков от РИМ- Варна.   Това ще негово второ участие в подобни експедиции и е плод на негов личен интерес, но е продължение..

публикувано на 07.06.18 в 14:05

Програмирането - стрес и артистичност

Професията на програмиста е сред най- предпочитаните. Най-често говорим за предимствата - работата на климатик, без   физически усилия  и с развиване на  креативната мисъл. В последната година – две се променя и мястото на комуникацията при програмирането.  Каква е цената на високото заплащане за програмистите? Габриела Гаврилова се срещна с..

публикувано на 06.06.18 в 19:00