Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Станков: "Махнете шкафчето за прегрешения!"

| обновено на 11.12.17 в 10:07 БНР Новини

Той е на 38 години, но споделя, че енергията му в момента е повече от времето, когато е на 20.Снимка

Завършил е  екология  в СУ "Св. Климент Охридски" и  мотивът му да се храни с цялостни продукти  е етичното отношение към животните и планетата. Споделя, че здравословният ефект идва постфактум.
Веско Станков с часове може да говори за храната, споделяйки своя опит и прочетеното, защото той непрекъснато следи най-новите световни открития. Той споделя своя опит в тази област с пациентите на д-р Емилова всеки ден  в така нареченото "Кулинарно училище". Още за това Веско Станков разказва пред Габриела Гаврилова:

Вече четири години сте част от екипа на д-р Емилова и споделяте пред пациентите своя опит в избора на здравословен начин на живот.  Как се храни Вашето семейство, в което има вече и малко бебе?

Това ни е първото детенце. Всичко се получава като по книга за момента. Даже аз се учудвам как зъбчетата изникват, когато трябва. Килограми, ръст, всичко върви нормално.

А как се храни той?

Той е на година и два месеца. Все още го кърмим. За сега само растителна храна е опитвал. Тъй като ние с майка му се храним по този начин. Но това не означава, че той ще бъде заставен да се храни като нас. Ние ще направим това, което смятаме за най-добро за него. А след това той ще бъде свободен да опита каквото иска. Но поне за момента всичко е прекрасно, изследванията му са идеални и ние се чувстваме щастливи от този начин на живот. От тук нататък ще видим.

Кулинарното училище е едно от най-любимите неща в клиниката на д-р. Емилова. Там споделяте своя опит и давате практични съвети. Кажете ни една рецепта, с която бихме могли да запазим здравето си чрез храната?

Това е 1 час, в който аз споделям личен опит, който е преработил при мен. Кака да готвим с цялостни храни. Нищо, което е полезно не е премахнато, нищо, което е вредно не е добавено. Ето това е цялостна храна. Т.е много по-добре е ядем кафяв ориз вместо бял, да ядем целите плодове вместо подсладители. Сега по празниците недейте да използвате чисти мазнини по празниците, а повече ядки. Смелете си повече кашу, слънчоглед, вода и малко лимон. Това е една прекрасна майонеза. Направете си така руската салата, салата "Снежанка" и ще видите как само с една две крачки в тази посока колко по-различно изглежда празничната трапеза и колко по-различно се чувстваме. Малко диви растения, които като се разхождам с пациентите им показвам колко много диви растения стават за ядене, но ние сме ги забравили. Когато се берат от чисти места те са хем безплатни, хем много устойчив начин на живот могат да водят хората с тях.

СнимкаКаква е рецептата за луканка с червено цвекло, която приготвяте?

Ядки и сушени домати в пакетчета се смилат много добре, слага се червено цвекло само за боя. След това добавяме и подправки и всичко си идва на мястото. Аз сега ставам на 38 години, но аз имам повече енергия от колкото като бях на 20. Моят мотив винаги е бил не здравословния начин на живот, а етичното отношение към животните и към планетата. И това ми е най-на сърце.

Здравословният ефект дойде като пост фактум, което много ме зарадва. Тогава се получава баланс. Ти си държиш добре към себе си и към околния свят.

Благодарение на фибрите малко по-трудно се усвояват калориите и това е добре за човешкия организъм, защото перисталтиката работи прекрасно. И второ трябва да ям повече и по-разнообразно.

И да не се плашим толкова от калориите. 3000 калории от цялостни храни не са като 3000 калории от животински или рафинирани растителни. Аз съм 180 см висок и тежа 70 килограма. Като кажа на някои, че понякога изяждам по 4-5 килограма храна на ден и реагират „Уау“.

Аз не слагам мазнина никъде, готвя с цялостни продукти, ям много плодове и зеленчуци и като сметнеш аз, за да докарам 3000 калории ям между 4-5 килограма на ден.

Дайте ни три кратки съвета за това как да се чувстваме по-добре чрез храната?
  1. Махнете боклуците от вкъщи и "шкафчето за прегрешения". Бонбоните, луканките, каквото се сетите, винаги ще намерите причина да бръкнете там като „нямам време“, „ядосан съм“.

2. Яжте достатъчно. Това означава да сложите 3-4 банана в блендера, 2-3 ябълки, малко фурми, една връзка магданоз и да ги смелите. Всичко това е за закуска и ще ви даде нужната енергия. Няма да напълнеете ако на обяд не отидете във верига за бързи закуски.

3. Яжте регионални и сезонни плодове и зеленчуци. Използвайте хранителните кооперативи. Там можете да си поръчате невероятни храни на много ниски цени и да ги използвате за различни рецепти като сте сигурни, че това което ядете е това, което трябва.


Ето и рецептата за бяла салата от блога на Веско Станков:

Продукти:

150 гр. сурово кашу

50 гр. орехи

100 мл зелев сок

100 мл вода

400 гр. пресни (или кисели, ако предпочитате) краставици

връзка копър

пресен или стар чесън на вкус

Смилате ядките заедно със зелевия сок и водата до получаване на фин крем с консистенция на цедено мляко. Наситнявате краставичките, чесъна и копъра. Поставяте всичко в купа и обърквате добре.  Ако я оставите за няколко часа в хладилника, салатата ще има оптимален вкус. Не е необходимо добавяне на сол. В зелевия сок има достатъчно.


Снимка




 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27