Обезщетяват дете, ухапано от куче

Районният съд осъди Община Добрич да плати обезщетение от 2500 лв. на ухапано от куче дете. Средствата ще бъдат изплатени на майката на 7-годишното момиченце заради претърпените от него неимуществени вреди, съобщиха от съдебната палата в града.Инцидентът е станал на 20 юли т.г., в междублоковото пространство на „Авиограда" в Добрич, където живеело семейството на пострадалото дете. Около 20.00 часа в деня на инцидента детето, заедно с майка си, стояло пред входа на жилищен блок. Майката се отдалечила на около 15-20 метра от входа, като в същото време наблюдавала дъщеря си. Внезапно отнякъде дошли кучета и едно от тях се хвърлило върху гърба на 7-годишното дете, съборило го на земята и го захапало за крака. Кучето било прогонено благодарение на бързата намеса на съседка на семейството, която се намирала съвсем наблизо. Вследствие на нападението детето много се изплашило, цялото треперело и плачело. То имало две рани от ухапване на дясното коляно и кръвонасядания по крака. Лечението му продължило около десетина дни, като на мястото на ухапването е останал белег.  Районният съд намира за неоснователно изразеното от община Добрич твърдение, че за кучето носи отговорност съседната община Добричка, тъй като последното преминавало през околовръстния път между двете общини. В тази посока липсват доказателства, отбелязва съдът. Напротив всички свидетели сочат, че въпросното куче от около година обикаляло около Авиограда. Съдът коментира, че в случая  община Добрич, чрез своите органи и служители, не е изпълнила надлежно законовите си задължения за упражняване на надзор върху безстопанствените кучета и за вземане на мерки за предотвратяване на тяхно агресивно поведение спрямо хора и животни. Налице е противоправно бездействие и за причинените на детето неимуществени вреди, Общината дължи обезщетение. Решението на Районния съд може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще отпусне ли правителството пари за блок "Добрич"?

Капиталовите разходи за Община Добрич, предвидени в бюджет 2020 година, както и предстоящите промени в осигурителния праг за регистрираните земеделски производители в България обсъди днес с журналисти депутатът от НФСБ Йордан Апостолов. Той коментира и очакванията на Община Добрич след завършване на строителството на блок "Добрич" да получи финансиране..

публикувано на 11.11.19 в 17:00

Над 50 вида "зимни" кактуси има в Ботаническата градина в Балчик

Кактуси в снега –  видими и достъпни през зимата в Университетска ботаническа градина в Балчик, световноизвестна с колекцията си от кактуси и сукуленти. През октомври бяха прибрани на топло едроразмерните кактуси. Те са над 500 броя, от вида Опунция, Алое, семейства Млечкови и Столетникови, някои достигат тегло 700 килограма. Растенията ще прекарат..

публикувано на 11.11.19 в 16:53

Община Балчик търси кой да спре свлачището във вилна зона "Фиш-фиш"

Търси се изпълнител за изработване на работен проект за укрепване на улица „Втора“, „Трета“ и „Четвърта“ във вилна зона Фиш–Фиш край Балчик. Прогнозната стойност е 125 хиляди лева без ДДС. Срокът за участие е 28 ноември, а офертите ще бъдат отворени на следващия ден, съобщават от Община Балчик. Община Балчик извърши прединвестиционни проучвания за..

публикувано на 11.11.19 в 16:34

Астрологът Филип Филипов: Българската астрошкола е световен лидер

Варна е домакин на Европейска конференция по астрология. Тя е първа по рода си и събра за участие астролози от школи Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Турция, Португалия, Англия, Словения и България. Целта на конференцията е да създаде научна среда за всички сериозни изследователи на най-древната наука - Астрологията. Мото: Европейските..

публикувано на 11.11.19 в 16:30

765 бебета са изплакали в добричката болница тази година

Ново акушерско легло получи като дарение отделението по акушерство и гинекология в многопрофилната болница в Добрич. То е осигурено от кампанията за събиране на пластмасови капачки, организирана от жители на града. Миналата година същото сдружение подари на отделението пациентски монитор. За закупуването на леглото са били предадени над 4 тона капачки,..

публикувано на 11.11.19 в 16:23

Специално за Радио Варна: Документална снимка от транзита на Меркурий

Докторът по астрономия Емил Иванов изпрати до редакцията на Радио Варна документална снимка на едно от най-зрелищните събития в астрономията - преминаването на един космически обект пред друг. В днешния случай става дума за преминаването на най-вътрешната планета на нашата Слънчева система - Меркурий, пред Слънцето. Астрономите обясняват, че подобно..

публикувано на 11.11.19 в 16:23

Тодор Балабанов отново беше избран за председател на Общинския съвет във Варна

С 39 "за" от общо 50 гласували Тодор Балабанов от ГЕРБ беше избран за председател на Общинския съвет във Варна. Това е втори мандат на този пост за юриста от Габрово. 6 от новите общински съветници днес гласуваха с "не подкрепям никого", 4-ма подкрепиха Николай Костадинов от "Възраждане", а 1 от бюлетините се оказа невалидна. На първата сесия имаше и..

обновено на 11.11.19 в 15:47