Изложба на дарени творби в Художествената галерия в Добрич

Изложба на творби, дарени през последните няколко години, може да бъде посетена  от 5 декември в зала № 5 на Художествената галерия в Добрич. В експозицията ще бъдат показани живописни платна и пластики.През миналата година галерията получи голямо дарение от 10 творби от семейството на добричкия художник Янко Атанасов/1926 – 1999/. В изложбата са включени  две от живописните му картини на историческа тема. Съпругата на друг добруджански художник – Георги Горчев /1939 - 2016/, дари две платна, със сюжети от Балчик. Няколко платна в голям формат ще привлекат вниманието на посетителите -  експресивната „Боженски котки“ на чешкия художник Петър Йедличка, дарена от автора, и абстрактните „Отражения“ на Красимир Русев – от неговия проект „Неразказана абстракция”, както  и „Пурпурна нощ“ на Петър Петров  от ретроспективната му изложба. „Врата“ на Явор Цанев/1956 – 2014 /, която бе смислов и композиционен акцент в изложбата на художника с ретроспективен характер, е подарена от съпругата на автора. Това е  творба, която завладява със спокойната композиция, благороден колорит и изящен рисунък. Един класически портрет на жена, забрадена с кърпа, с дата 1942 година, рисуван от художника Иван Йонков/1875 - 1956/, провокира да направим проучване както за модела, така и за художника. Картината е подарена от снахата на добруджански род, а изобразената жена е от фамилията /две поколения назад/, посочват от галерията. Иван Йонкове от стар тревненски род на зографи и иконописци. Експозицията се допълва от картини на Антон Антонов, дарени от художника от самостоятелната му изложба в галерията тази година и от акварел на Гинка Димова, дарени от Веселин Парушев.Екипът на галерията изказва благодарност на дарителите за благородните дарителски жестове.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Peekaboo, Victoria, Gozo, August 2013

Юлий Василев: За фотографите прасковата е цвят!

Юлий Василев е запален фотограф вече пет години, от 2012 г. Негови кадри са селектирани в над 40 фотографски изложби и конкурси. Печели награди с участия във фотофоруми на пет континента. Първият му фотографски проект се нарича „Colours of Gozo“ и представя фотоси от едногодишния престой на Василев на малтийския остров. Преди година „Цветовете на..

публикувано на 13.12.17 в 11:44

Незабравими шаржови образи в книга на обоиста Антоний Гюров

Сцена Ротонда във Варненския театър събра почитателите на Антоний Гюров не на концерт, не на изложба, а на литературна премиера. Дългогодишният обоист от Варненската опера с остро око на сатирик поднесе на варненската публика  своята книга „Малка пластика и оркестрантска рисунка“,  изд. „Морски свят“, 2017. В нея авторът е събрал  снимки на..

публикувано на 12.12.17 в 17:36

Слушателско допитване

Уважаеми слушатели, До края на 2017 година можете да ни пишете на radiovarna.festivals@gmail.com какво от Международния музикален фестивал „Варненско лято” 2017 бихте искали да чуете отново в ефира на Радио Варна в предаването „Фестивалите”.  С удоволствие ще уважим вашите предпочитания и в началото на 2018 ще излъчим предавания с..

обновено на 12.12.17 в 16:22

Човекът зад камерата

Той ще ни покаже днес своите  "Преходи".  Човекът зад камерата е на 32 години, от Шумен.  Юлий Василев, един от най-титулуваните български фотографи, с първа самостоятелна изложба. Занимава се с фотография от 2012 година, но вече има колекция от завидни отличия в български и международни фотографски салони. Откриването на изложбата е от 19..

публикувано на 12.12.17 в 08:15

„МАЛКА ПЛАСТИКА И ОРКЕСТРАНТСКА РИСУНКА“ от АНТОНИЙ ГЮРОВ

Този следобед сцена Ротонда ще събере почитателите на Антоний Гюров не на концерт, не на изложба, а на литературна премиера. Дългогодишният обоист от Варненската опера с остро око на сатирик ще поднесе на варненската публика своята книга „Малка пластика и оркестрантска рисунка“, изд. „Морски свят“, 2017. В нея авторът е събрал снимки на своите..

публикувано на 11.12.17 в 15:32

Накити от елементи в Българските носии показват във Варна

Изложбата с този наслов е на Венцислава Великова. Тя ще бъде открита този вечер от 19 часа във варненския  Rubik Art Center на бул. „Приморски” № 5.  Венцислава Великова ще представи своите ръчно изработени пана – изображения на част от елемента, украсяващ накита, върху които е и самият акцент. Паната са с размери 40-45 см на 50-55 см...

публикувано на 11.12.17 в 15:22

11 декември - денят на тангото

Точно тази дата е избрана заради рожденият ден на две от най-известните личности в историята на този танц - певеца и композитора Карлос Гардел и цигуларя и композитора Хулио Де Каро. За първи път Денят на тангото се чества в Аржентина през 1977 г.   Че Гевара, Гардел и Марадона са едно и също в съзнанието на аржентинците, разказа за РАДИО ВАРНА..

публикувано на 11.12.17 в 14:20