Мецосопран №1 в света Веселина Кацарова: Държа много на България

Веселина Кацарова, която от години живее в Швейцария и пее в най-престижните театри и зали по света, ще изнесе голям концерт със Сирил Ровери-баритон и оркестъра на варненска опера под  диригентството на  Филип Брид  на 5 декември.

Ден преди концерта във Варна, тримата бяха специални гости в предаването "Джем сешън" на Радио Варна с водещ Милица Панайотова.


Вълнувате ли се преди срещата с варненската публика?

Веселина Кацарова: Винаги се вълнувам, когато съм в България. За човек като мен, който от 1989-а година не живее в родината си е много вълнуващо. Прибирам се с много голям респект. Аз  обичам Варна. Последният ми концерт тук беше преди 22 години с Емил Иванов – прекрасен тенор. Уважавам го много като колега. Надявам се да е добре.

Сирил Ровери: Изключително се радвам, че съм в компанията на Веселина Кацарова и Филип Брит. За първи път имам възможността да открия и опозная град Варна, но вече съм пял в София и Стара ЗагораСнимка

Какво ще включва концертната програма?

Веселина Кацарова: Това, което се опитвам да пея в целия свят и за първи път правя програма с баритон. Винаги съм пяла с тенори, но с баритон има много интересна възможност за репертоар. Много се радвам за този концерт. Той е доста труден, но аз съм един сериозен артист, който прави всичко с много мисъл и отговорност.

Разкажете ни за партньорството си?

Веселина Кацарова: Познаваме се от дълго време. Сирил е човек с много голяма дисциплина и позитивна енергия. За мен това е много важно. Той е интересен глас с възможности в драматичния репертоар, не само в лиричния. Радвам се, че можем да пеем заедно.

Сирил Ровери: За мен е чест да пея в родината на Веселина Кацарова – страната на оперните гласове; да пея с една от най-големите оперни певици на нашето съвремие. Също така е чест да ни дирижира Филип Брид  - човек, който е едновременно цигулар, концертмайстор и  ректор на консерватория.

Наближава Коледа, как я посрещате в Швейцария?

Държа много на България. Точно в такива моменти - Коледа и Нова година, запазвам нещо българско, защото имам много голяма носталгия.

Цялото интервю слушайте тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кът на славата за „Осми Приморски пехотен полк“ ще правят във Варна

Момчил Кръстев е член на клуб „Осми Приморски пехотен полк“, който започва кампания за събиране на запазени вещи, снимки, униформи от наследници на един от първите осем полка в България. Регионалният клуб е към национално дружество "Традиция", сформирано на 10 януари 1991 год в София. Инициаторите създават кът на славата на полка,..

публикувано на 13.12.17 в 17:00

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06

Главният архитект на Варна: "Високата сграда не е лъжица за всяка уста"

" Трябва сериозен инвеститор за такова начинание, а аз не виждам такъв на хоризонта ", така Виктор Бузев коментира нашумялата напоследък тема за изграждане на многоетажни постройки в централната част на морската столица. Повишаването цената на земята води инвеститорите до идеята да влагат средствата си във високо строителство на по-малко площ...

публикувано на 11.12.17 в 12:15

Къде шият костюма на Дядо Коледа?

В работилничката на Дядо Коледа срещаме две джуджета със „сериозен”, но само за нашите географски ширини, опит в приготвянето на костюмите на Добрия старец. Двете дами – Йорданка Маринова и Таня Стайкова, кроят платовете общо 90 години, по 15 - само в ателието на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”– Варна. На 11 декември е първата..

публикувано на 11.12.17 в 02:15

"Съботна трапеза" на 25

В 13 часа  час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“..

публикувано на 09.12.17 в 10:05

Етиен Тодоров: Без радиото не мога!

Етиен Тодоров вече 33 години преподава в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варненския квартал Аспарухово. Губи зрението си, когато е в трети клас. Съдбата обаче не го спира към реализирането на мечтата му да бъде учител. Защото учител не е просто работа, а призвание. И макар да преподава математика, обича..

публикувано на 09.12.17 в 09:05

Благотворителен базар организират доброволци в мола

Икони, свещи, бижута, рисувани чаши, бутилки, сладки изкушения и коледна украса може да купите с благотоворителна цел от Коледния базар, който организират група доброволци, обединени от каузата да помагат на нуждаещи се. Благотворителният базар отваря врати тази събота и неделя (9 и 10 декември) в мола до автогарата във Варна. За..

публикувано на 09.12.17 в 08:05