Мецосопран №1 в света Веселина Кацарова: Държа много на България

Веселина Кацарова, която от години живее в Швейцария и пее в най-престижните театри и зали по света, ще изнесе голям концерт със Сирил Ровери-баритон и оркестъра на варненска опера под  диригентството на  Филип Брид  на 5 декември.

Ден преди концерта във Варна, тримата бяха специални гости в предаването "Джем сешън" на Радио Варна с водещ Милица Панайотова.


Вълнувате ли се преди срещата с варненската публика?

Веселина Кацарова: Винаги се вълнувам, когато съм в България. За човек като мен, който от 1989-а година не живее в родината си е много вълнуващо. Прибирам се с много голям респект. Аз  обичам Варна. Последният ми концерт тук беше преди 22 години с Емил Иванов – прекрасен тенор. Уважавам го много като колега. Надявам се да е добре.

Сирил Ровери: Изключително се радвам, че съм в компанията на Веселина Кацарова и Филип Брит. За първи път имам възможността да открия и опозная град Варна, но вече съм пял в София и Стара ЗагораСнимка

Какво ще включва концертната програма?

Веселина Кацарова: Това, което се опитвам да пея в целия свят и за първи път правя програма с баритон. Винаги съм пяла с тенори, но с баритон има много интересна възможност за репертоар. Много се радвам за този концерт. Той е доста труден, но аз съм един сериозен артист, който прави всичко с много мисъл и отговорност.

Разкажете ни за партньорството си?

Веселина Кацарова: Познаваме се от дълго време. Сирил е човек с много голяма дисциплина и позитивна енергия. За мен това е много важно. Той е интересен глас с възможности в драматичния репертоар, не само в лиричния. Радвам се, че можем да пеем заедно.

Сирил Ровери: За мен е чест да пея в родината на Веселина Кацарова – страната на оперните гласове; да пея с една от най-големите оперни певици на нашето съвремие. Също така е чест да ни дирижира Филип Брид  - човек, който е едновременно цигулар, концертмайстор и  ректор на консерватория.

Наближава Коледа, как я посрещате в Швейцария?

Държа много на България. Точно в такива моменти - Коледа и Нова година, запазвам нещо българско, защото имам много голяма носталгия.

Цялото интервю слушайте тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25
доц. д-р Ана Джумалиева

Как да се защитим, ако сме жертва на дискриминация?

Напоследък доста често се заговори за дискриминация по всевъзможни поводи и на всевъзможни места. Но всъщност знаем ли как да постъпим, в случай че сме жертва на дискриминация? Кой най-често търси помощ и закрила от отговорната институция за това? Отговорите на тези и още въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Ана Джумалиева – председател на..

публикувано на 11.06.18 в 11:10

Тръстиков кораб в Черно море

Колко здрав е кораб от тръстика и може ли са се плува с кораб, копие на плавателен съд от преди 5 000 години? Това ще разберат членовете на международната морска експедиция АБОРА IV. В нея от българска страна ще участва Теодор Роков от РИМ- Варна.   Това ще негово второ участие в подобни експедиции и е плод на негов личен интерес, но е продължение..

публикувано на 07.06.18 в 14:05

Програмирането - стрес и артистичност

Професията на програмиста е сред най- предпочитаните. Най-често говорим за предимствата - работата на климатик, без   физически усилия  и с развиване на  креативната мисъл. В последната година – две се променя и мястото на комуникацията при програмирането.  Каква е цената на високото заплащане за програмистите? Габриела Гаврилова се срещна с..

публикувано на 06.06.18 в 19:00