Мецосопран №1 в света Веселина Кацарова: Държа много на България

Веселина Кацарова, която от години живее в Швейцария и пее в най-престижните театри и зали по света, ще изнесе голям концерт със Сирил Ровери-баритон и оркестъра на варненска опера под  диригентството на  Филип Брид  на 5 декември.

Ден преди концерта във Варна, тримата бяха специални гости в предаването "Джем сешън" на Радио Варна с водещ Милица Панайотова.


Вълнувате ли се преди срещата с варненската публика?

Веселина Кацарова: Винаги се вълнувам, когато съм в България. За човек като мен, който от 1989-а година не живее в родината си е много вълнуващо. Прибирам се с много голям респект. Аз  обичам Варна. Последният ми концерт тук беше преди 22 години с Емил Иванов – прекрасен тенор. Уважавам го много като колега. Надявам се да е добре.

Сирил Ровери: Изключително се радвам, че съм в компанията на Веселина Кацарова и Филип Брит. За първи път имам възможността да открия и опозная град Варна, но вече съм пял в София и Стара ЗагораСнимка

Какво ще включва концертната програма?

Веселина Кацарова: Това, което се опитвам да пея в целия свят и за първи път правя програма с баритон. Винаги съм пяла с тенори, но с баритон има много интересна възможност за репертоар. Много се радвам за този концерт. Той е доста труден, но аз съм един сериозен артист, който прави всичко с много мисъл и отговорност.

Разкажете ни за партньорството си?

Веселина Кацарова: Познаваме се от дълго време. Сирил е човек с много голяма дисциплина и позитивна енергия. За мен това е много важно. Той е интересен глас с възможности в драматичния репертоар, не само в лиричния. Радвам се, че можем да пеем заедно.

Сирил Ровери: За мен е чест да пея в родината на Веселина Кацарова – страната на оперните гласове; да пея с една от най-големите оперни певици на нашето съвремие. Също така е чест да ни дирижира Филип Брид  - човек, който е едновременно цигулар, концертмайстор и  ректор на консерватория.

Наближава Коледа, как я посрещате в Швейцария?

Държа много на България. Точно в такива моменти - Коледа и Нова година, запазвам нещо българско, защото имам много голяма носталгия.

Цялото интервю слушайте тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Профилактиката е в основата на доброто здраве

Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна е едно от модерните и най-добре оборудвани лечебни заведения за извънболнична помощ в България. Лечебното заведение е част от най-голямата частна верига в здравеопазването у нас - Acibadem City Clinic. Разработени са и се прилагат превантивни програми за различни групи от населението. Успешно работят..

публикувано на 18.12.18 в 10:53

Анита Бъчварова: K-Pop ме отведе до Южна Корея

Анита Бъчварова е сред малкото българи, които са били студенти в далечната Южна Корея. Гостува във Варна за Деня на корейската култура, в който тя имаше основна роля заедно с Мария Бъчварова от младежка формация Аморфа. Събитието бе организирано с помощта на посолството на Южна Корея в България. Анита сподели своето приключение до далчената азиатска..

обновено на 17.12.18 в 14:53

Дрян и шипки за коледна украса на дома

Да използваме повече естествени материали за украса на дома в навечерието на светлите празници препоръчва Мария Ръкова от Варна. Към многото си икономически образования, тя прибавя и "Културология” във Варненски свободен университет; „Пластични изкуства” в Шуменския педагогически университет и „Флорален дизайн” във Висш международен университет за..

публикувано на 16.12.18 в 13:10

Бонус-Малус - наръчник за двойно наказание

Доцент Йото Йотов е пенсионер с повече от 50 години трудов стаж, от които почти 43 години преподава застрахователна математика. В интервю за предаването " POST FACTUM " той коментира предложения проект за Бонус - Малус и го определи като наръчник, по който да се наказват автомобилистите двойно за едно и също нарушение.  -..

публикувано на 14.12.18 в 16:47

Танцът на страстта - тангото

На деня на тангото, 11 декември, се срещнах с Людмила Кръстева и нейния танго партньор, Милко Матеев. Те ми разказаха за страстта, тъгата и романса през призмата на един от най-емблематичните символи на Аржентина – именно тангото. Чувствате ли се празнично днес? Милко Матеев: Да Людмила Кръстева: Здравейте, разбира се,..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40