Мецосопран №1 в света Веселина Кацарова: Държа много на България

Веселина Кацарова, която от години живее в Швейцария и пее в най-престижните театри и зали по света, ще изнесе голям концерт със Сирил Ровери-баритон и оркестъра на варненска опера под  диригентството на  Филип Брид  на 5 декември.

Ден преди концерта във Варна, тримата бяха специални гости в предаването "Джем сешън" на Радио Варна с водещ Милица Панайотова.


Вълнувате ли се преди срещата с варненската публика?

Веселина Кацарова: Винаги се вълнувам, когато съм в България. За човек като мен, който от 1989-а година не живее в родината си е много вълнуващо. Прибирам се с много голям респект. Аз  обичам Варна. Последният ми концерт тук беше преди 22 години с Емил Иванов – прекрасен тенор. Уважавам го много като колега. Надявам се да е добре.

Сирил Ровери: Изключително се радвам, че съм в компанията на Веселина Кацарова и Филип Брит. За първи път имам възможността да открия и опозная град Варна, но вече съм пял в София и Стара ЗагораСнимка

Какво ще включва концертната програма?

Веселина Кацарова: Това, което се опитвам да пея в целия свят и за първи път правя програма с баритон. Винаги съм пяла с тенори, но с баритон има много интересна възможност за репертоар. Много се радвам за този концерт. Той е доста труден, но аз съм един сериозен артист, който прави всичко с много мисъл и отговорност.

Разкажете ни за партньорството си?

Веселина Кацарова: Познаваме се от дълго време. Сирил е човек с много голяма дисциплина и позитивна енергия. За мен това е много важно. Той е интересен глас с възможности в драматичния репертоар, не само в лиричния. Радвам се, че можем да пеем заедно.

Сирил Ровери: За мен е чест да пея в родината на Веселина Кацарова – страната на оперните гласове; да пея с една от най-големите оперни певици на нашето съвремие. Също така е чест да ни дирижира Филип Брид  - човек, който е едновременно цигулар, концертмайстор и  ректор на консерватория.

Наближава Коледа, как я посрещате в Швейцария?

Държа много на България. Точно в такива моменти - Коледа и Нова година, запазвам нещо българско, защото имам много голяма носталгия.

Цялото интервю слушайте тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15