Мецосопран №1 в света Веселина Кацарова: Държа много на България

Веселина Кацарова, която от години живее в Швейцария и пее в най-престижните театри и зали по света, ще изнесе голям концерт със Сирил Ровери-баритон и оркестъра на варненска опера под  диригентството на  Филип Брид  на 5 декември.

Ден преди концерта във Варна, тримата бяха специални гости в предаването "Джем сешън" на Радио Варна с водещ Милица Панайотова.


Вълнувате ли се преди срещата с варненската публика?

Веселина Кацарова: Винаги се вълнувам, когато съм в България. За човек като мен, който от 1989-а година не живее в родината си е много вълнуващо. Прибирам се с много голям респект. Аз  обичам Варна. Последният ми концерт тук беше преди 22 години с Емил Иванов – прекрасен тенор. Уважавам го много като колега. Надявам се да е добре.

Сирил Ровери: Изключително се радвам, че съм в компанията на Веселина Кацарова и Филип Брит. За първи път имам възможността да открия и опозная град Варна, но вече съм пял в София и Стара ЗагораСнимка

Какво ще включва концертната програма?

Веселина Кацарова: Това, което се опитвам да пея в целия свят и за първи път правя програма с баритон. Винаги съм пяла с тенори, но с баритон има много интересна възможност за репертоар. Много се радвам за този концерт. Той е доста труден, но аз съм един сериозен артист, който прави всичко с много мисъл и отговорност.

Разкажете ни за партньорството си?

Веселина Кацарова: Познаваме се от дълго време. Сирил е човек с много голяма дисциплина и позитивна енергия. За мен това е много важно. Той е интересен глас с възможности в драматичния репертоар, не само в лиричния. Радвам се, че можем да пеем заедно.

Сирил Ровери: За мен е чест да пея в родината на Веселина Кацарова – страната на оперните гласове; да пея с една от най-големите оперни певици на нашето съвремие. Също така е чест да ни дирижира Филип Брид  - човек, който е едновременно цигулар, концертмайстор и  ректор на консерватория.

Наближава Коледа, как я посрещате в Швейцария?

Държа много на България. Точно в такива моменти - Коледа и Нова година, запазвам нещо българско, защото имам много голяма носталгия.

Цялото интервю слушайте тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Меракът да гледаш коне....

Николай Петров от години се занимава с отглеждане на коне. Това правели мъжете в неговото семейство. Той продължил традицията. Затова Тодоровден е празник и за него, и за животните. Облечен в национална носия, той с любов обгрижва конете и не ги оставя дори докато се поздравява с приятели, дошли да наблюдават участието му в кушията в Ботаническата..

обновено на 24.02.18 в 16:57

Хурка и вретено - вече и мартеници

Семейството на Руска Славова от 6 години изработва мартеници. Тя е бивш педагог, но от 2 десетилетия се занимава с търговия. В продължение на 2 месеца заедно със сестра си Пенка Пенкова и дъщерята Ганка Василева усукват белия и червения конец, но винаги търсят нови идеи. Залагат обаче на автентичния символ, направен от вълна. Тази година купувачите..

обновено на 24.02.18 в 16:50
Д-р Милена Радева

Сайт за Българска илюстрация

От близо година в българското интернет пространство вече има платформа за българската илюстрация, която трябва да събере на едно място всичко свързано с нея. Сайтът „Българска илюстрация“ започват своята работа през март 2017 г. Идеята е на илюстратора д-р Милена Радева, която дълги години работи за автори и издатели извън страната. Завършила е..

публикувано на 24.02.18 в 14:21

Николай Ненчев: "Причината за оставката на енергийния министър е ТОЙ"

Президентът Румен Радев трябва да даде повече информация за заявеното от него наличие на обвързаност на управлението с мафиотски кръгове в лицето на Делян Пеевски- това заяви във Варна лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев.Той коментира и оставката на министър Теменужка Петкова: -Имаме отговор..

публикувано на 24.02.18 в 13:40

Ноу-хау в строителството с български адрес

Рециклирани  леки отпадъци, като пластмаса и найлон, ще се използват в нова строителна технология, която до средата на лятото ще се прилага във Варна. Новият екопродукт е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон. Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари..

обновено на 23.02.18 в 20:08

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53