Над 200 петли представи в изложба врачанин във Варна

Пламен Георгиев
Снимка: Радио Варна

Етнографска изложба „Петелът – слънчевият символ в човешкия бит и култура“ откриха днес в изложбената зала на Археологическия музей във Варна. Експозицията е част от частната колекция на Пламен Георгиев от Враца, който в продължение на 4 години събира предмети от българския и световния бит и култура, с изображения и фигури на петел.

В изложбата са представени повече от 200 предмета с изображения на петел. Могат да се видят керамични, стъклени, дървени, метални, порцеланови съдове, тъкани, възглавници, престилки, монети, икони, кръстове, значки, книги, календари, пана за стена, мартеници, обложки за грамофонни плочи, детски играчки… Огненият петел като митологичен образ е намерил своето място във всички елементи от човешкия бит и култура. Експонатите в изложбата са от България, Русия, Китай, Франция, Белгия, Германия, Швейцария.
Снимка  Снимка

Петелът символизира слънцето, зората, новото начало и разбуждането. Затова 2017 г. е година на успехите и триумфа. Петелът е боец, предизвикателен, но справедлив и общителен. Той е изпълнен с енергия и е истински господар на своята територия, за всичко се грижи сам, затова целият „двор“ чувства неговата загриженост.

В миналото у нас във всяка къща трябва да има петел, защото иначе тя ще опустее. Затова най-тежката клетва е: „Петел да не ти пее в къщата!“ И при лекуването на болестите баячките ги изпращат „там, където петел не пее“.

СнимкаПетелът заема важно място в много семейни и календарни обичаи и най-вече по време на традиционната сватба. На Петльовден (2 февруари) във Варненско, Карнобатско, Бургаско, Котленско и другаде за здравето на момчетата се принася кръвна жертва – петел, символ на мъжкото начало. Във вярванията на българите петелът, главата му, кръвта му, перата и гребенът му имат апотропеично (предпазно) значение. Петльовите пера служат за украса по главата и младите жени, но те ги пазят и от уроки, от лоша среща, от магии и лоши духове. Като символ на пробуда към знание петелът е и основната фигура в печата на първото българско класно училище – Габровската (Априловската) гимназия.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Peekaboo, Victoria, Gozo, August 2013

Юлий Василев: За фотографите прасковата е цвят!

Юлий Василев е запален фотограф вече пет години, от 2012 г. Негови кадри са селектирани в над 40 фотографски изложби и конкурси. Печели награди с участия във фотофоруми на пет континента. Първият му фотографски проект се нарича „Colours of Gozo“ и представя фотоси от едногодишния престой на Василев на малтийския остров. Преди година „Цветовете на..

публикувано на 13.12.17 в 11:44

Незабравими шаржови образи в книга на обоиста Антоний Гюров

Сцена Ротонда във Варненския театър събра почитателите на Антоний Гюров не на концерт, не на изложба, а на литературна премиера. Дългогодишният обоист от Варненската опера с остро око на сатирик поднесе на варненската публика  своята книга „Малка пластика и оркестрантска рисунка“,  изд. „Морски свят“, 2017. В нея авторът е събрал  снимки на..

публикувано на 12.12.17 в 17:36

Слушателско допитване

Уважаеми слушатели, До края на 2017 година можете да ни пишете на radiovarna.festivals@gmail.com какво от Международния музикален фестивал „Варненско лято” 2017 бихте искали да чуете отново в ефира на Радио Варна в предаването „Фестивалите”.  С удоволствие ще уважим вашите предпочитания и в началото на 2018 ще излъчим предавания с..

обновено на 12.12.17 в 16:22

Човекът зад камерата

Той ще ни покаже днес своите  "Преходи".  Човекът зад камерата е на 32 години, от Шумен.  Юлий Василев, един от най-титулуваните български фотографи, с първа самостоятелна изложба. Занимава се с фотография от 2012 година, но вече има колекция от завидни отличия в български и международни фотографски салони. Откриването на изложбата е от 19..

публикувано на 12.12.17 в 08:15

„МАЛКА ПЛАСТИКА И ОРКЕСТРАНТСКА РИСУНКА“ от АНТОНИЙ ГЮРОВ

Този следобед сцена Ротонда ще събере почитателите на Антоний Гюров не на концерт, не на изложба, а на литературна премиера. Дългогодишният обоист от Варненската опера с остро око на сатирик ще поднесе на варненската публика своята книга „Малка пластика и оркестрантска рисунка“, изд. „Морски свят“, 2017. В нея авторът е събрал снимки на своите..

публикувано на 11.12.17 в 15:32

Накити от елементи в Българските носии показват във Варна

Изложбата с този наслов е на Венцислава Великова. Тя ще бъде открита този вечер от 19 часа във варненския  Rubik Art Center на бул. „Приморски” № 5.  Венцислава Великова ще представи своите ръчно изработени пана – изображения на част от елемента, украсяващ накита, върху които е и самият акцент. Паната са с размери 40-45 см на 50-55 см...

публикувано на 11.12.17 в 15:22

11 декември - денят на тангото

Точно тази дата е избрана заради рожденият ден на две от най-известните личности в историята на този танц - певеца и композитора Карлос Гардел и цигуларя и композитора Хулио Де Каро. За първи път Денят на тангото се чества в Аржентина през 1977 г.   Че Гевара, Гардел и Марадона са едно и също в съзнанието на аржентинците, разказа за РАДИО ВАРНА..

публикувано на 11.12.17 в 14:20