Добрички третокласници изучават арт похвати

Третокласници от основно училище „Хр. Смирненски“ в Добрич ще се учат да рисуват с въглен, да пишат йероглифи, да се занимават с витражна техника и стъклопис в рамките на програма за обучение по „История на изкуството“ на фондация  „Изиарт“. Програмата се състои от 9 основни модула, проследяващи различните периоди в изкуството. Обучението на децата включва теоретична и практическа част. По забавен и достъпен начин учениците се запознават с даден период от историята на изкуството, различна артистична техника, типична за епохата както и с едни от най-забележителните произведения на изкуството в световната история.Практическата част включва създаване на произведения, благодарение на различни арт похвати /витраж, колаж, живопис, пастели, релеф и т.н./, като материалите се предоставят безплатно на учениците. Програмата включва часове по първобитно изкуство, където децата се учат да рисуват с въглен, сангин /креда/  и ръце; изкуство на Древния Египет; старогръцко и средновековно изкуство; Ренесанс с рисуване на портрет акрил върху платно; импресионизъм, кубизъм с колажна техника; поп-арт с изработване на реклама с флумастери. На заключителния урок децата, участвали в програмата „история на изкуството“ ще рисуват заедно общ стенопис, в който по забавен начин ще покажат наученото през годината, съобщиха организаторите. Програмата е финансирана от Фондация Америка за България и се реализира в Добрич с помощта на общината.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приет е работният проект на новата библиотека във Варна

Експертният съвет по Закона за устройство на територията към Община Варна е приел на днешното си заседание техническия   и работен проект на новата библиотека, както и предложения подробен устройствен план –това съобщи за Радио Варна арх. Виктор Бузев – главен архитект на общината и допълни : Според арх.Бузев ще   се..

публикувано на 12.12.17 в 17:06

Никола Христович: Бюрокрацията по европроектите намаля

През последните години бюрокрацията по отношение на изискванията на Брюксел за европроектите по оперативните програми е намаляла. Това заяви във Варна д-р Никола Христович - автор на наръчника "Европари  за проекти 2017-2020" година. Христович обясни пред репортера Даниела Стойнова: Според автора на седмото издание на..

публикувано на 12.12.17 в 16:58

Обявяват нова обществена поръчка за ремонт на вълнолома във Варна

Обществената поръчка за ремонтиране на вълнолома във Варна ще бъде обявена отново, стойността на ремонта е 8 милиона лева. Това съобщи във Варна Ангел Забуртов - генерален директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".Той каза още,че инвестициите през следващата година на ДППИ са на стойност 20 милиона лева:..

публикувано на 12.12.17 в 16:48

Нова икономическа еко специалност във Варна

Поредица от инициативи, ориентирани към зелените иновации и въздействието им върху регионалната икономика започва от днес Икономическият университет във Варна. Обмяната на опит и представянето на  добри практики по  опазване и възстановяване на околната среда са акцент на   кръгла маса, чийто домакин беше най-старото висше икономическо..

публикувано на 12.12.17 в 16:40

Намаляват цените на автобусните билети до Ракитника и Прибой

Пътниците по автобусните линии 55 и 60 към местностите Ракитника и   Прибой във Варна вече ще купуват билети на цена от един лев, а не от 1.40 лв. Това решиха общинските съветници от Постоянната комисия по транспорт с председател Добромир Джиков. Предложението е на Тодор Балабанов – председател на Общинския съвет, който обясни, че има и..

публикувано на 12.12.17 в 16:12

„Корал Резиденс“ е новият жилищен проект на „Планекс“ във Варна

Комплексът има предимствата на свежия въздух, морската панорама и спокойствието на кв. „Бриз“ След отчетен ръст от 10% на сделките с имоти в София за 2017 г., същата възходяща тенденция започва да се наблюдава и във Варна. Специалистите отбелязват потенциала на града за растеж на сектора, като данните на Агенцията по вписванията..

обновено на 12.12.17 в 16:03

71 000 ръчни часовника и стотици слънчеви очила задържаха на Митница Варна

Служители на Митница Варна задържаха голямо количество ръчни часовници и слънчеви очила, нарушаващи правата върху интелектуалната собственост, съобщиха от Агенция „Митници”. Операцията по задържането на фалшифицираните маркови стоки е извършена на 11 декември 2017..

публикувано на 12.12.17 в 15:35