Подземни води ще напояват настилката на стадиона в Балчик

Градският стадион в Балчик ще ползва подземни води за напояване на зелените площи. За целта ще бъде изграден тръбен кладенец с дълбочина около 50 метра. От март до ноември ще се ползват максимум за година 1650 кубически метра. Басейнова дирекция "Черноморски район" издаде разрешителното за срок от 10 години, а самото съоръжение  трябва да бъде завършено до 3 години.  

Басейнова дирекция увеличи разрешителното за ползване на площ от Черно море за отглеждане на аквакултури  край Кранево, издадено на варненската фирма "Сий Хармони". Удовлетворено е искането на фирмата срокът за ползване да бъде минимум 15 години, за да могат да възвърнат инвестицията си от 10 милиона лева за инсталиране на съоръжения за отглеждане на черна мида. Определеният краен срок на разрешителното е 2032 година.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинските съветници приеха проекта на план-сметка „Чистота”

Проекта на план-сметка „Чистота” за 2019 година приеха общинските съветници във Варна на редовното си заседание днес. В него са заложени 30,5 милиона лева. Очакваните приходи от такса битови отпадъци са в размер на 28 милиона лева. Средствата за сметосъбиране и сметоизвозване са равностойни на тези от 2018-а и са в размер на 9 милиона..

публикувано на 19.12.18 в 14:30

След три часа в преспите: Плащаш и те спасяват

Няколко души в два автомобила са били блокирани за три часа в преспите между аксаковските села Генерал Кантарджиево и Климентово, за това сигнализира слушателка на Радио Варна, с която хората са се свързали . Жител на близко село е помогнал с трактора си, като срещу заплащане е изтеглил закъсалите автомобили. Хората искат кметовете да..

публикувано на 19.12.18 в 14:28

Изложба показва новите дарения на Военноморския музей

Повече от 200 предмети и вещи попълниха фондовете на Военноморския музей през тази година. Част от тях са включени в традиционната изложба „По пътя към морската история“, която може да бъде разгледана до 22 февруари 2019 година Най-младият дарител е 19-годишния Славей Вичев, който вече е студент във Военноморското училище „Никола Йонков..

публикувано на 19.12.18 в 13:50

Коледарски благослов за екипа на Радио Варна

Коледарски благослов получи днес екипа ни от децата в четвърта предучилищна група в Детска градина 40 "Детски свят”. Това е тяхното вече традиционно гостуване в редакцията ни и за пета поредна година направиха своята празнична програма с коледарски наричания, хора и песни. Момчетата бяха с традиционните носии, с украсените с пуканки и китка калпаци и..

публикувано на 19.12.18 в 13:50

140 години Пожарна безопасност във Варна

140-годишнината от създаването на варненската пожарна беше отбелязана с откриването на експозиция и нови музейни експонати в Регионалната дирекция за противопожарна безопасност и защита на населението. Комисар Тихомир Тотев, директор на РДПБЗН-Варна, информира че предложението до  градския общински съвет е направено от кмета Велико Христов. С..

публикувано на 19.12.18 в 13:46

8-годишната Миглена Костадинова – победител в конкурса „Здравей, Коледа!”

Коледната картичка, нарисувана от 8-годишната Миглена Константинова от Балчик, ще стигне до 4000 адреса в навечерието на светлия празник. Рисунката бе избрана след проведен конкурс „Здравей, Коледа!“ в Детския комплекс в Балчик и по традиция се изпраща като поздрав от кмета на общината Николай Ангелов до балчишки семейства. Картичката ще стигне..

публикувано на 19.12.18 в 13:32

Варна – на трето място в страната по достъп до интернет

На трето място след Кърджали и София се нарежда Варна според изследване на Териториално статистическо бюро-Североизток. Резултатите показват, че през 2018 г. 76.6% от домакинствата в област Варна имат достъп до интернет в домовете си. Отбелязва се ръст от 5,4 процентни пункта спрямо предходната година. Областта е на трето място в страната..

публикувано на 19.12.18 в 13:08