„Българската Коледа“ достави високотехнологична апаратура за лечение на деца в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна

Със скъпоструващата техника ще бъдат оборудвани детските клиники в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.С уникален за страната високотехнологичен ендоскоп за диагностика на горен и долен храносмилателен тракт при деца,  инфузионна помпа и линеарен трансдюсер вече могат да се лекуват пациенти до 18-годишна възраст в най-голямата болница в Източна България.

Иновативният ендоскоп ще даде възможност за още по-прецизна диагностика и лечение на малки пациенти с проблеми на горен и долен храносмилателен тракт във Втора детска клиника. Апаратурата е специализирана за пациенти в детска възраст. Втора детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна е специализирана за диагностика и лечение на деца и юноши с гастроентерологични проблеми. Всяка година в клиниката се лекуват над 4000 пациенти със заболявания на храносмилателната система от цялата страна.

Инфузионната помпа за автоматично настройване на скоростта на вливаните медикаменти ще се използва от медиците в Детското отделение за интензивно лечение, в което се оказват реанимационни действия на пациенти от 0 до 18 години от Североизточна България с терапевтични, хирургични, инфекциозни, токсични и други критични състояния.

Ръководството на болницата, лекарите и медицинските специалисти от клиниката изразиха признанието си към Президента, под чийто патронаж се провежда благотворителната инициатива „Българска Коледа“ и към българския народ за съпричастността към болните деца и техните семейства.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди от боляровското село Воден отказаха обезщетенията

Повечето животновъди от боляровското село Воден отказаха да вземат обезщетенията за умъртвените си животни. В края на юни заради огнище на чума в селото бяха евтанизирани 1284 овце и кози. Парите във Воден пристигнаха малко преди 14.00 часа, въпреки официално обявения час 12.00. Чакането изнерви стопаните, но истинското недоволство дойде,..

публикувано на 17.07.18 в 16:13
Аквариумът в Неапол, който послужил за модел на варненския.

Варненският Аквариум е копие на този в Неапол

Варненският Аквариум отбелязва 86-години от откриването си днес. Сградата на някогашната Морска биологична станция е по модел на станцията в Неапол, а идеята за нейното построяване е на цар Фердинанд. За празника днес входът в Аквариума е на половин цена. Пред сградата е подредена изложба „Рибите на Черно море” с рисунки на ученици от Руското..

публикувано на 17.07.18 в 15:39

До обед слънце, после вероятност за дъжд

През нощта ще има променлива облачност и на места главно над югоизточните райони ще превалява. Ще духа слаб до умерен вятър от запад, който призори по крайбрежието ще се ориентира от северозапад. Минимални температури от 17 до 22 градуса. Утре преди пладне ще преобладава слънчево време, а следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 17.07.18 в 15:20

Православен параклис се издига вече в село Росица, община Генерал Тошево

 Постройката е изградена в Гърция и е доставена с подемна техника в селото, съобщиха от добруджанската община. Параклисът е поставен върху предварително изградена стоманобетонна основа. Храмът носи името „Успение на преподобния Йоан Рилски Чудотворец“. Средствата за параклиса са осигурени от бюджета на община Генерал Тошево, дирекция..

публикувано на 17.07.18 в 14:42

И флаери срещу африканската чума

Започна раздаването на флаери с информация за африканската чума по свинете. Инициативата е на Българската агенция за безопасност на храните /БАХБ/.  Флаерите са отпечатани на осем езика и се разпространяват в цялата страна. Т ова съобщи д-р Златина Димова - директор на варненския ОД на БАХБ. Акцентът на кампанията е да бъдат по-добре..

публикувано на 17.07.18 в 14:23

Тайнствената спасителка от плаж "Чайка"

Случайна, но доста интригуваща среща имах днес на плаж „Чайка-Север” в „Златни пясъци”. Минавайки по уж затворения път през свлачището „Трифон Зарезан” и слизайки по няколко десетки стълби се озовах на неголемия плаж. След като няколко минути обикалях и си казвах, че е поредният, на който нищо интересно не се случва, реших да си тръгна. И минах..

публикувано на 17.07.18 в 14:20

Проект стимулира млади жени предприемачи

Регионалната агенция по предприемачество и иновации – Варна представи днес проекта си „Насърчаване на предприемачеството сред младите жени в Дунавския регион” във Варна. В консорциума са включени общо 14 партньори от 9 страни от Дунавския регион. " Идеята на проекта е да се стимулират млади жени с иновативни идеи, които да могат да стартират и да..

публикувано на 17.07.18 в 13:45