ВВМУ- Варна отбеляза 108-годишнината от рождението на Никола Вапцаров

Венци и цветя бяха поднесени с тържествен ритуал на паметника на поета Никола Вапцаров във Висшето Военноморско училище, на което той е патрон. Поводът е отбелязването на 108-годишнната от рождението му. По традиция слово произнесе племенницата на поета Мая Вапцарова, която пред репортера Даниела Стойнова коментира какво в поезията на Вапцаров привлича младите хора :


Победителката в националния конкурс-рецитал Константина Георгиева от детско-юношески театър „Златното ключе” рецитира стихотворението „Песен за човека” и предизвика аплодисментите на присъстващите официални лица и курсанти от Морскато училище .


ВИЖТЕ ОЩЕ
Аквариумът в Неапол, който послужил за модел на варненския.

Варненският Аквариум е копие на този в Неапол

Варненският Аквариум отбелязва 86-години от откриването си днес. Сградата на някогашната Морска биологична станция е по модел на станцията в Неапол, а идеята за нейното построяване е на цар Фердинанд. За празника днес входът в Аквариума е на половин цена. Пред сградата е подредена изложба „Рибите на Черно море” с рисунки на ученици от Руското..

публикувано на 17.07.18 в 15:39

До обед слънце, после вероятност за дъжд

През нощта ще има променлива облачност и на места главно над югоизточните райони ще превалява. Ще духа слаб до умерен вятър от запад, който призори по крайбрежието ще се ориентира от северозапад. Минимални температури от 17 до 22 градуса. Утре преди пладне ще преобладава слънчево време, а следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 17.07.18 в 15:20

Православен параклис се издига вече в село Росица, община Генерал Тошево

 Постройката е изградена в Гърция и е доставена с подемна техника в селото, съобщиха от добруджанската община. Параклисът е поставен върху предварително изградена стоманобетонна основа. Храмът носи името „Успение на преподобния Йоан Рилски Чудотворец“. Средствата за параклиса са осигурени от бюджета на община Генерал Тошево, дирекция..

публикувано на 17.07.18 в 14:42

И флаери срещу африканската чума

Започна раздаването на флаери с информация за африканската чума по свинете. Инициативата е на Българската агенция за безопасност на храните /БАХБ/.  Флаерите са отпечатани на осем езика и се разпространяват в цялата страна. Т ова съобщи д-р Златина Димова - директор на варненския ОД на БАХБ. Акцентът на кампанията е да бъдат по-добре..

публикувано на 17.07.18 в 14:23

Тайнствената спасителка от плаж "Чайка"

Случайна, но доста интригуваща среща имах днес на плаж „Чайка-Север” в „Златни пясъци”. Минавайки по уж затворения път през свлачището „Трифон Зарезан” и слизайки по няколко десетки стълби се озовах на неголемия плаж. След като няколко минути обикалях и си казвах, че е поредният, на който нищо интересно не се случва, реших да си тръгна. И минах..

публикувано на 17.07.18 в 14:20

Проект стимулира млади жени предприемачи

Регионалната агенция по предприемачество и иновации – Варна представи днес проекта си „Насърчаване на предприемачеството сред младите жени в Дунавския регион” във Варна. В консорциума са включени общо 14 партньори от 9 страни от Дунавския регион. " Идеята на проекта е да се стимулират млади жени с иновативни идеи, които да могат да стартират и да..

публикувано на 17.07.18 в 13:45

Римската баня в Добрич е готова да посреща любознателни туристи

Археологическият обект „Римска баня“ в Добрич  е почистен, съобщиха от общината. Години наред ценният паметник на културата, който е част от древната история на Добруджа, бе занемарен и неподдържан. Въз основа на откритите при разкопките  монети се смята, че банята е била ползвана през втората половина на ІІІ век и първата на ІV век. По..

публикувано на 17.07.18 в 12:37