Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 17 000 ученици отново посещават училише

Към 15 ноември 2017 г. са регистрирани като обходени от мобилните екипи над 162 000 адреса, а точният брой на децата и учениците, върнати в резултат на дейностите по механизма за съвместна работа на институциите, е 17 297 ученици. Тези ученици са от набор 2001 до набор 2012, включително, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за постигнатите резултати на мобилните екипи за привличане на отпадналите от училище деца.
Областите с най-много отпаднали деца и ученици и с постигнати почти 100 процента обхват са Габрово, Смолян и Враца, съобщи министър Вълчев. Той добави, че най-много отпаднали и съответно върнати в системата деца и ученици има в Пловдив, Сливен, Стара Загора и София. Сведения, че децата се намират в чужбина, са събрани за 52 процента от обходените адреси. Няма информация обаче за местонахождението на 14 процента от потърсените от мобилните екипи деца и ученици, като тези данни са подадени на МВР за издирване, обясни образователният министър.
Вълчев информира, че на база на данните за действителните ученици в България и на данните, подадени от ГРАО, се изработва допълнителна процедура, за да се установи присъствието на децата и родителите им в страната. Мобилните екипи са установили, че в няколко области - Сливен, Хасково, Стара Загора, Бургас, Ямбол и Шумен, причина за отпадането от училище са т.нар. ранни бракове. "Проведохме срещи с главния прокурор, като престоят още разговори с прокуратурата за изграждане на механизъм, чрез който да се противопоставим на това явление", коментира министър Вълчев.
Той съобщи, че посещенията по адреси продължават, като екипите имат за задача "да проследят" върнатите обратно деца и ученици, и да предотвратят повторното им отпадане. Предвижда се механизмът за съвместна работа на институциите за обхват на учениците да стане постоянно действащ и през следващата година да се финансира пилотна национална програма. Догодина за деца в риск от отпадане от училище ще има допълнителни часове по български език, за изучаване на българския език като чужд, както и дейности по интереси и работа с родители, каза министър Вълчев.
В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС ще предложим да започне европейска пилотна инициатива за проследяване на обучението на децата, които заминават с родителите си в други европейски страни. Към подобна инициатива вече са проявили интерес Испания, Португалия и Унгария, отбеляза образователният министър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29