45 оборота в минута #437 (16.12.2017) | Михаил Иванов

Автор:

Слушайте отново последния брой на предаването 45 оборота в минута!

В това издание се срещаме с българския басист Михаил Иванов. Възпитаник на Консерваторията в Амстердам, той участва в различни музикални проекти в Европа и в България. С кои музиканти работи в последно време научаваме от самия него, а най-новата му авторска музика прави премиера в ефира ни.

Началото обаче е за музика от Бразилия - напълно в синхрон с времето навън (а и вътре). В края пък се прехвърляме в Япония с музика от компилацията Lovin' Mighty Fire: Nippon Funk Soul Disco 1973-1983, а по средата, както всяка събота между 3 и 5 следобед, свързваме точките между последните четири десетилетия - от соул музиката на 60-те до днешната електроника.

Amerigo Gazaway е продуцент от Щатите с интересна музикална концепция, чиято цел е да свърже легендите на американската соул музика с идолите от хип-хоп сцената. В последния си проект A Common Wonder той смесва фрагменти от музиката на Стиви Уондър (Stevie Wonder) и на рапъра Комън (Common). Резултатът е един съвсем нов албум, парчета от който слушаме в това издание.

Обръщаме внимание и на още една компилация - Message In Our Music (1976-1983), в която френският селектор Waxist е събрал най-доброто от т.нар. Modern Soul - музика от края на 70-те и началото на 80-те, заела нишата между класическата соул музика от 60-те и 70-те и настъпващото диско.

Плюс нови сингли от певицата Жизел Смит (Gizelle Smith), новата соул икона от Лондон Джоел Кулпепър (Joel Culpepper) и афробийт звездата Guy One. Има и още, разбира се. Приятно слушане.


Nicola Conte - Fica Mal Com Deus [Schema]

A Bossa Eletrica - Tombo In 7/4 [Nascente]

Marcos Valle - On Line [Far Out]

Clara Moreno - Heavy telecoteco [Avex Inc.]

Gizelle Smith feat. Eric Boss - S.T.A.Y. [Jalapeno]

Amerigo Gazaway feat. Stevie Wonder & Common - Ressurection To Higher Ground [Soul Mates]

Amerigo Gazaway feat. Stevie Wonder & Common - The Sixth Superstition [Soul Mates]

Jack Sass Band - Where Is The Love (You Promised Me) [Sol Discos]

Horizon - They Don't Make 'Em Like You [Sol Discos]

Guy One - Everything You Do, You Do For Yourself [Philophon]

Randomized Coffee - Baba [Wonderwheel]

Piranhahead & Divinity feat. Carmen Rodgers - The Beauty Of Love [Reel People Music]

Joel Culpepper - Woman [Reconstruct Music]

Jose James - Trouble (Amin Payne & Ben Jamin' Remix) [bandcamp]

Михаил Иванов - Trap [promo]

Михаил Иванов - Tenses [promo]

Kaidi Tatham - Rainbow Paradise [First Word]

DAYO - Rescue [bandcamp]

Freedom - Get Up & Dance [BBE]

Masayoshi Takanaka - Rainbow Paradise [BGP]

Hiroshima - Never, Ever [Arista]

Soul Rebels Brass Band - Night People [Rounder]

Suff Daddy feat. Mayer Hawthorne - Paper Proclamation [Jakarta]

Cheryl Lynn - Got To Be Real (M+M Mix) [BBE]

ВИЖТЕ ОЩЕ
Заглавие в днешен английски вестник

"POST FACTUM" с Валери Великов, на 15 октомври

Започваме с шегите на фейсбук-зевзеците след снощната съкрушителна загуба на нашия национален отбор. Ще коментираме и грубите и дори расистки нападки в английските вестници, които излизат със заглавия „Лъвовете - 6, Животните – 0” или „Лъвовете – 6, Расистите – 0”. Проблеми със СИК-овете и протоколите очаква Стоил Цицелков, който е..

публикувано на 15.10.19 в 15:47

НА СВЕТЛО във вторник, 15-ти октомври

Отбелязваме Международният ден на белия бастун - репортаж; Какви са предизвикателствата пред лекарите от клиниката по психиатрия в УМБАЛ „Св. Марина”. Питаме ги в Световния ден на психичното здраве; Още за голямото технологично събитие „Innowave Summit 2019”, което ще се проведе този уикенд във Варна; Авто походът на клубовете на..

публикувано на 15.10.19 в 13:56

"Новият ден" на 15 октомври

Срещаме ви с част от екипа, който стои зад създаването на революционния български робот за хора с гръбначни увреждания – Силвия Василева, за която е направен (идеята и първоначалната разработка е на съпруга ѝ Любомир Василев) и механикът Димитър Ортаков, който иначе е познат и като главният механик от рали Дакар 2012. В екипа влиза още и..

публикувано на 15.10.19 в 06:47

"Post factum" с Валери Великов, на 14 октомври

Депутатите в датския парламент избухнаха в неудържим смях по време на изказване на премиера Мете Фредериксен /на снимката/. Тя самата се смееше най-много от всички. Причината ще разберете в началото на предаването. Представители на 13 университета участват в Дните на образованието в Холандия. Срещата продължава до 18 часа в хотел до..

публикувано на 14.10.19 в 15:36

НА СВЕТЛО на 14 октомври със Светлана Вълкова

Ден на отворени врати в Авиобаза „Чайка” Изложение във Варна, посветено на образованието в Холандия 4 години от създаването на Дневен център "Слънчевата къща” Дефицит на приемни семейства за деца с увреждания и на такива с проблемно поведение Какъв бюджет ни е нужен за пътуване до Доха, Катар Клуб „Млади възрожденци” към Общобългарски..

публикувано на 14.10.19 в 14:13
Света Петка

"Новият ден" на 14 октомври 2019 г. с Димитрина Дончева

Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от българския народ Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Народният календар определя Петковден (14 октомври) и Димитровден (26 октомври) като завършек на активния стопански труд. Около тези дати наемните работници..

публикувано на 14.10.19 в 06:00

В "Улица "Събота" днес

В “Местни герои” днес се срещаме с организаторите на предстоящия фестивал MOVING BODY’19 . Той се завръща във Варна между 17 и 20 октомври, за да насити града с движение, танц и филми. Събитието дава шанс на деца, младежи, професионални танцьори, артисти от различни области и любители да се срещнат с активни танцьори и хореографи, които споделят с тях..

публикувано на 12.10.19 в 14:00