Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поглед към френското кино" с 10 филма с вход свободен

Панорама "Поглед към френското кино" се осъществява със съдействието на френския институт. Всички филми са със субтитри на български език и са с ВХОД СВОБОДЕН. Прожекциите са с начален час за всички дати 15.00 часа в зала "Европа" на Фестивален и Конгресен център Варна.

12 януари
"МИНИСТЪРЪТ" - Франция, 2011 г., режисьор Пиер Шьолер.

Сен-Жан, министър на транспорта, е устремен в един свят, който става все по-сложен, все по-забързан и враждебен. Но всичко се връща и се сгромолясва. На какви жертви са готови хората? За този филм Шьолер печели три награди Сезар през 1012 г. : за най-добър сценарий, най-добър актьор за поддържаща мъжка роля и за най-добър звук. В ролите: Оливие Гурме, Мишел Блан, Забу Брайтман, Силване Дебле.

26 януари - "ГРАНД ЦЕНТРАЛ" - Франция, 2013 г., Режисьор: Ребека Злотовски.

Гари е неквалифициран младеж, който започва работа по обезопасяване на отпадъците в ядрена електроцентрала. Работата му е опасна не само на книга и изисква изключителна прецизност. Да се справи му помагат опитните Жил и Тони. Има моменти, в които всеки от тях държи живота на другите буквално в ръцете си и Гари им дължи много. Но Карол, в която е влюбен, е годеница на Тони. Нещо повече, от работата в централата Тони е стерилен и Карол забременява от Гари. А тази забранена любов и ежедневната опасност го изгарят отвътре... В ролите: Тахар Рахим, Лея Сейду, Оливие Гурме, Дени Меноше,Жоан Либеро и др.  Награди:Фестивал на романтичния филм в Кабур 2013 - Голямата награда , Кан 2014 - наградата „Франсоа Шале“ за филм с хуманитарно послание и специална награда „Люмиер“ за 2014 

9 февруари - "ХАВЪР" - Финландия, Франция, Германия, 2011 г., режисьор: Аки Каурисмаки.
Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър, където се е сближил с местните хора в качеството си на честен, но не и проспериращ ваксаджия. Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло. Марсел трябва да се изправи срещу стената на човешкото безразличие с единственото оръжие, с което разполага – вродения си оптимизъм и непоклатимата солидарност на хората от квартала. Врагът му е огромната държавна машина на Запада в лицето на полицията, която с всеки изминал миг се приближава към бежанеца.
В ролите: Андре Вилмс, Кати Утинен, Блонден Мигел, Лайка, Жан-Пиер Дарусен, Елина Сало
Награди и номинации: Кан ’11 – награда на ФИПРЕССИ, номинация за „Златна палма”

23 февруари -
"ЖАППЛУ" - Франция, 2013 г., режисьор: Кристиан Дюге
В началото на 80-те години, изоставяйки своята обещаваща адвокатска кариера, Пиер Дюран се посвещава, тялом и духом, на голямата си страст, скачане на препятствия с коне, подкрепян изцяло от баща си, той инвестира всичко в един млад кон, в който никой не вярва, че би успял: Жапплу. От състезание на състезание, дуото става все по-успешно и се налага твърдо в света на ездата, за да стигне чак до Олимпийските игри в Сеул през 1988 г.


13 април -
"В РОЛЯТА НА МЪРТВЕЦА" - Франция, 2012 г., режисьор: Жан-Пол Саломе
Четиридесетгодишният актьор Жан е в черна дупка. Бюрото по трида му предлага необичайната работа в съдебната система: да играе ролята на мъртвеца при възстановки на сцени от престъпления. Манията му към детайла смайва следователите и позволява на Жан да получи отново главната роля в деликатната афера в Мьожов, извън сезона, след поредица убийства...

27 април -
"МАЕСТРО" - Франция, 2013 г., режисьор: Леа Фазер
Хенри, млад актьор, изпълнен с амбиции, е нает за филма на Седрик Ровер, истински звяр, посветил живота си на авторското кино. Но заснемането на филма се случва по много различен начин от това, което си е представял. Въпреки всичко, чарът на неговата партньорка и доброто отношение на директора на продукцията, ще го накарат да изпита непознати за него чувства.

Снимка

11 май - "МЛАДШИЯТ ЛЕЙТЕНАНТ" - Франция, 2004 г., режисьор: Касавие Бовоа.
Току-що завършил Полицейското училище, Антоан заминава за Париж, за да постъпи в разследващата полиция. Каролин Водо, завърнала се на работа, след като се е преборила с алкохолизма, избира младия лейтенант в своя екип криминалисти. Изпълнен с ентусиазъм, Антоан учи професията, редом с по-опитните мъже. Водьо бързо се привързва към младежа, връстник на сина, когото е загубила...

25 май -
"ТОПЛИННА ВЪЛНА" - Франция, 2014 г., режисьор: Рафаел Жакуло.
В разгара на горещо лято, в привидно спокойно селце, всекидневието на живущите е нарушено от Жозеф Бузу. Син на търговец на старо желязо и конфликтна личност, той е обвинен за основен източник на всички неприятности до деня, в който е открит безжизнен в двора на семейната къща...

8 юни -
"СПОМЕНИТЕ" - Франция, 2014 г., режисьор: Жан-Пол Рув.
Роман учи литература и мисли за написването на собствената си книга, но семейството му не го оставя на мира. Бащата не може да се примири с пенсионирането, майка му иска по-колоритен живот, а любимата баба, на 85 години, след смъртта на съприга си се мести в старчески дом спонтанно и без да предупреди никого, решава да направи пътешествие сама. В търсенето на бабата Роман се научава да цени "Тук и Сега" ... Филм по романа на Давид Фоенкинос

22 юни -
"ВРЕМЕ ЗА АВАНТЮРИ" - Франция, 2013 г., режисьор Жером Бонел

Аликс е актриса. Малко в затруднение, тя се разкъсва между Париж, където живее, и провинцията, където всяка вечер е аплодирана. Във влака нейният поглед се среща с този на красив непознат. Дали ще го остави да си тръгне, да го загуби завинаги или ще приеме приключението? Дали животът и на двамата ще се преобърне? В ролите: Еманюел Дево, Габриел Бърн, Жил Приват


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30