„Преспанските камбани” за 90-я рожден ден на добричкия театър

| обновено на 09.01.18 в 11:49

Началото на театралното изкуство в Добрич се поставя през 1928 година, когато художникът и културен деец Атанас Попов основава първата драматична трупа - "Студия". Трупата съществува до 1939 година, когато румънската власт забранява дейността й, а Попов е изпратен в поправителен лагер в Молдова.  Освен режисьор, Попов е и сценограф на повечето постановки. През 1940 г., след възвръщането на Южна Добруджа към България, Атанас Попов за много кратко време успява да сформира театрална трупа и учредява Добрички общински театър, който по-късно е преименуван в Драматичен Театър "Йордан Йовков". До заминаването си за София през 1958 г. Попов е неизменен художествен ръководител на трупата.Интересен факт е, че за период от 11 години Атанас Попов поставя около 60 пиеси. Сред първите постановки поставени на добричка сцена са „Топаз“ от Марсел Паньол, „Чест“ от Зудерман, „Боряна“ от Йордан Йовков, „Вражалец“ от Ст. Л. Костов. През 2018 година ДТ „Йордан Йовков“ще чества своя 90-ти рожден ден. Годишнината ще бъде отбелязана с премиера на спектакъла „Преспанските камбани“ от Димитър Талев, съобщи директорът на театъра  Иван Мандев. За годишнината ръководството на театъра планира и провеждането на Есенен театрален салон, на който ще покани водещи театрални трупи от страната. С Иван Мандев разговаря Петранка Божкова:
Снимка  Снимка  Снимка

Подготовката на „Преспанските камбани“ ще започне напролет, а дотогава зрителите ще видят две други нови заглавия – „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс, чиято премиера е на 12 януари, и „Д-р“ от Бранислав Нушич.  В последните три години ДТ ”Йордан Йовков” увеличава приходите от продажба на билети с по 20-30 хил.лв., съобщи още директорът на трупата Иван Мандев. Общо 22 хиляди зрители са посетили театъра през миналата година, спрямо 18 хил. за предходната. Преизпълнението на финансовия план тази година е с 34 хил.лв., каза още Мандев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Паметта на водата" се играе отново на варненска сцена

Драмата на Шийла Стивънсън ще бъде представена на камерна сцена "Стоян Камбарев" от 19 часа тази вечер. Екипът на театралния спектакъл вече беше отличен с награда "Варна" за 2013 - та година. Режисьор и музикално оформление : Стоян Радев Ге. К. Сценография и костюми: Мира Каланова Превод: Теодора Давидова В ролите ще видите:..

публикувано на 16.01.18 в 06:55

ФЪН МО - китайски класически танц във Варна само на 26 януари

За пети пореден път Варна празнува настъпването на китайската Нова година. Всяка година варненската публика очаква с любопитство и нетърпение да се докосне до енергията и тайните на източната култура. На сцената на зала 1 във Фестивалния комплекс бяха представени красотата и мистиката на азиатските танци с бойни техники от манастира Шаолин,..

публикувано на 15.01.18 в 14:10

Иван Цанев с националната литературна награда на името на Яворов

Поетът Иван Цанев е десетият носител на Националната награда за поезия на името на Пейо Яворов. Това обяви в събота вечер в родния град на поета Яворов председателят на журито доц. Пламен Дойнов по време на тържествена вечер, посветена на 140-ата година от рождението на големия поет, поборник за свободата на Македония. Яворовите дни на..

публикувано на 14.01.18 в 11:35

Холивудският актьор Том Круз блокира част от Лондон

Холивудският актьор Том Круз блокира част от Централен Лондон, спринтирайки над река Темза за снимките на най-новия филм от поредицата "Мисията невъзможна", предаде Асошиейтед прес. Видимо в добра форма, 55-годишният актьор, известен и с това, че сам изпълнява каскадите си, храбро е понесъл мразовития януарски вятър, докато ниско над него е..

публикувано на 13.01.18 в 16:12

Откраднаха от Клод Льолуш единствения сценарий за следващия му филм

Прочутият френски режисьор Клод Льолуш е станал жертва на кражба. Сред откраднатите принадлежности е и единственото копие от сценария за следващия му филм, предаде Франс прес, позовавайки се на в. "Паризиен". 80-годишният Льолуш е отправил призив към крадците да му върнат сценария, надявайки се на "чудо". Според изданието кражбата е..

публикувано на 13.01.18 в 16:07

Изложба на Христо Керин в "Аспарухово Арт"

Читалище „Просвета 1927” започва новата година с изложба графика малък формат на художника Христо Керин. Той работи в областта на графиката и илюстрацията. Взема участие в над 160 международни изложби, биеналета, триеналета и конкурси за графика, екслибрис и миниатюра в: САЩ, Канада, Аржентина, Мексико, Китай, Япония, Белгия, Франция, Испания,..

обновено на 09.01.18 в 12:44

Явор Милушев на 70-сет

Големият български актьор   с характерното излъчване и професионална чувствителност днес има юбилей. Блестящата му кариера е не само на театралната сцена и в киното – той е писател, издава компактдиск със стихове, депутат е в  39-то Народно събрание, заместник-министър на културата, участва в редица инициативи. Безспорно обаче емблематична остава..

публикувано на 09.01.18 в 11:01