БАН: Средно с 6 години жените в България надживяват мъжете

Това, което можем да кажем като демографски тенденции по отношение на раждаемостта е, че през последните години наблюдаваме едно задържане на броя на ражданията около 64-65 хиляди деца. Това съобщи доц. Елица Димитрова от Института за изследване на човека и населението при БАН за предаването „POST FACTUM”.

Тя посочи, че през 2016-а година са родени около 65 000 деца. През 2017 г. новородените са под 57 000. Като уточнението й е, че това не е точна бройка, тъй като предстои много от тях да бъдат регистрирани, а освен това не се отчитат и ражданията на българчета в чужбина.

Водещ: Според доц. Димитрова, тези данни идват от регистъра на раждаемостта, който е непълен. Тя подчерта, че все още не разполагаме с официалните статистически данни за 2017 година, които ще бъдат публикувани от НСИ следващата година.

Елица Димитрова: Коефициентът на плодовитост е основният измерител на раждаемостта - този показател за 2016-та година е 1.05 деца, близо до средната стойност на ЕС. Но като цяло, тази стойност не е достатъчна за заместване на родителското поколение.

Водещ: Т.е. трябва да има коефициент "три", за да се възпроизведем?

Е.Д: Ако трябва да бъдем съвсем точни, 2.1 - така ще се възпроизведе и поколението на родителите.

Водещ: Във връзка със смъртността, която се води като статистика, не е тайна че с напредъка на медицината, границата на смъртта става все по - висока. В този аспект, как застарява нашето население?

Е.Д: Всъщност коефициентът за смъртност е без промяна за 2016-та година и е един от най високите в Евросъюза. Тенденциите, които наблюдаваме са наистина тревожни. Средната продължителност на живот в България през последните години непрекъснато се увеличава, като имаме значителни различия по пол. 71-72 години е средната продължителност на живот при мъжете и 77 години за жените. Една доста съществена разлика.

Водещ: Как се обяснява тази разлика?

Е.Д: Има различни обяснения. Те не са характерни единствено и само за България. Обяснението от една страна е в различието на здравните стилове на живот при двата пола. По рисковото поведение, употребата на алкохол, тютюнопушенето, пренебрегването на здравната профилактика е характерно за силния пол. Това дава отражение в показателите за преживяемост.

Водещ: Какво се случва обаче, ако в период от 20-30 години съотношението "раждаемост- смъртност" се запази?

Е.Д: Има различни прогнози за населението, които се правят на основата на сценарий на изменение на раждаемостта и миграциите. Регулярно се актуализират и те показват, че по различни сценарии броят на населението ще продължи да намалява, т.нар. демографска инерция, която се определя от тези тенденции - висока смъртност, спад на раждаемостта и интензивна миграция.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25
доц. д-р Ана Джумалиева

Как да се защитим, ако сме жертва на дискриминация?

Напоследък доста често се заговори за дискриминация по всевъзможни поводи и на всевъзможни места. Но всъщност знаем ли как да постъпим, в случай че сме жертва на дискриминация? Кой най-често търси помощ и закрила от отговорната институция за това? Отговорите на тези и още въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Ана Джумалиева – председател на..

публикувано на 11.06.18 в 11:10

Тръстиков кораб в Черно море

Колко здрав е кораб от тръстика и може ли са се плува с кораб, копие на плавателен съд от преди 5 000 години? Това ще разберат членовете на международната морска експедиция АБОРА IV. В нея от българска страна ще участва Теодор Роков от РИМ- Варна.   Това ще негово второ участие в подобни експедиции и е плод на негов личен интерес, но е продължение..

публикувано на 07.06.18 в 14:05

Програмирането - стрес и артистичност

Професията на програмиста е сред най- предпочитаните. Най-често говорим за предимствата - работата на климатик, без   физически усилия  и с развиване на  креативната мисъл. В последната година – две се променя и мястото на комуникацията при програмирането.  Каква е цената на високото заплащане за програмистите? Габриела Гаврилова се срещна с..

публикувано на 06.06.18 в 19:00
Пламен Климов до потребител на

Защо Варна остана без уникалното съоръжение "Водно конче"?

Създателят на първата в България рампа за достъп до морето на хора в инвалидни колички Пламен Климов е някогашен национален състезател по конна езда. В Германия дълги години работи в база за терапевтична езда и днес той се е посветил на рехабилитация за хора с увреждания чрез хипотерапия в родината. На него Варна дължи два пъти златния медалист в..

публикувано на 06.06.18 в 12:08