БАН: Средно с 6 години жените в България надживяват мъжете

Това, което можем да кажем като демографски тенденции по отношение на раждаемостта е, че през последните години наблюдаваме едно задържане на броя на ражданията около 64-65 хиляди деца. Това съобщи доц. Елица Димитрова от Института за изследване на човека и населението при БАН за предаването „POST FACTUM”.

Тя посочи, че през 2016-а година са родени около 65 000 деца. През 2017 г. новородените са под 57 000. Като уточнението й е, че това не е точна бройка, тъй като предстои много от тях да бъдат регистрирани, а освен това не се отчитат и ражданията на българчета в чужбина.

Водещ: Според доц. Димитрова, тези данни идват от регистъра на раждаемостта, който е непълен. Тя подчерта, че все още не разполагаме с официалните статистически данни за 2017 година, които ще бъдат публикувани от НСИ следващата година.

Елица Димитрова: Коефициентът на плодовитост е основният измерител на раждаемостта - този показател за 2016-та година е 1.05 деца, близо до средната стойност на ЕС. Но като цяло, тази стойност не е достатъчна за заместване на родителското поколение.

Водещ: Т.е. трябва да има коефициент "три", за да се възпроизведем?

Е.Д: Ако трябва да бъдем съвсем точни, 2.1 - така ще се възпроизведе и поколението на родителите.

Водещ: Във връзка със смъртността, която се води като статистика, не е тайна че с напредъка на медицината, границата на смъртта става все по - висока. В този аспект, как застарява нашето население?

Е.Д: Всъщност коефициентът за смъртност е без промяна за 2016-та година и е един от най високите в Евросъюза. Тенденциите, които наблюдаваме са наистина тревожни. Средната продължителност на живот в България през последните години непрекъснато се увеличава, като имаме значителни различия по пол. 71-72 години е средната продължителност на живот при мъжете и 77 години за жените. Една доста съществена разлика.

Водещ: Как се обяснява тази разлика?

Е.Д: Има различни обяснения. Те не са характерни единствено и само за България. Обяснението от една страна е в различието на здравните стилове на живот при двата пола. По рисковото поведение, употребата на алкохол, тютюнопушенето, пренебрегването на здравната профилактика е характерно за силния пол. Това дава отражение в показателите за преживяемост.

Водещ: Какво се случва обаче, ако в период от 20-30 години съотношението "раждаемост- смъртност" се запази?

Е.Д: Има различни прогнози за населението, които се правят на основата на сценарий на изменение на раждаемостта и миграциите. Регулярно се актуализират и те показват, че по различни сценарии броят на населението ще продължи да намалява, т.нар. демографска инерция, която се определя от тези тенденции - висока смъртност, спад на раждаемостта и интензивна миграция.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Михов: Старите киноленти са история, която умира

Емил Михов e професионален фотограф и оператор, който всъщност е завършил история. Той е един от хората, които стоят зад реализацията на първия документален филм за българските индустриалци. За лентата "Дързостта да бъдеш пръв" , която представя историята на Иван Хаджиберов, когото приживе наричали Патриарх на българската индустрия, вече ви..

публикувано на 20.03.18 в 11:00

Човечност и добро сърце

"Моля за повишено внимание на шофьорите! Силният вятър е принудил, идващите от юг ята щъркели да нощуват на земята, а не по клоните на дърветата и стълбовете. Птиците не виждат през нощта, възможно е да излизат на пътя. Моля, внимавайте да не ги нараните!!!" Този призив днес се въртеше в социалните мрежи и събираше адмирации. Човечността, оказа се, я..

публикувано на 19.03.18 в 17:20

ВАРНА-НАСА-ЗВЕЗДИТЕ

Това е заглавието, около което се обединиха младите таланти, спечелили за пореден път одобрението на НАСА. Част от момчетата вече имат достатъчно международен опит и знаят как да представят и своите идеи, и своята страна. Правили са го в Калифорния, Церн, Гърция.... и ще продължат да го правят, защото след събрания опит в екипната работа, търсенето и..

публикувано на 18.03.18 в 15:10

Миро Морски - от "Джанго Зе" до „The Turbans“ в Лондон. Или от "Луди жаби до "Синко мой"

Документалният филм „Синко мой“ на режисьора Павлина Иванова, който вече беше представен в София, ще има своята варненска премиера. Това ще се случи на  на 18 март от 19:00 часа във ФКЦ в рамките на деветото издание на София Филм Фест - Варна. Лентата разказва историята на Мирослав Атанасов – Морски, познат още като вокалист на групата "Джанго Зе"...

публикувано на 16.03.18 в 14:32

Станка Трънкова: Не мога да се откъсна от Френската гимназия

Точно 60 години отбелязва официално днес варненската IV-та езикова гимназия, която познаваме най-вече като Френската гимназия. Историята ѝ започва през 1958 г., когато шетте френски паралелки от Ловешката гимназия били преместени във Варна, където била обособена френска езикова гимназия, разказа за Радио Варна Станка Трънкова,..

публикувано на 16.03.18 в 10:49

Неграмотността - проблемът на ромските семейства

Високият процент неграмотни в малките населени места е причина да има особена нужда от социални работници. По неофициални данни, в община Вълчи дол хората, чийто майчин език не е български, са половината от населението. Повечето деца посещават учебни заведения, но семействата имат много ниски доходи и голяма част живеят при изключително мизерни условия...

публикувано на 15.03.18 в 11:58

Има общителни риби с памет

Аквариумът във Варна е безспорно една от туристическите атракции на града. Едновременно с това е и база на Института по рибни ресурси към Селскостопанската академия. Историците напомнят, че сградата на Аквариума е подобна на станцията в Неапол, а идеята за нейното построяване е на цар Фердинанд. През есента на 1906 година е положен основният й..

обновено на 14.03.18 в 11:00