БАН: Средно с 6 години жените в България надживяват мъжете

Това, което можем да кажем като демографски тенденции по отношение на раждаемостта е, че през последните години наблюдаваме едно задържане на броя на ражданията около 64-65 хиляди деца. Това съобщи доц. Елица Димитрова от Института за изследване на човека и населението при БАН за предаването „POST FACTUM”.

Тя посочи, че през 2016-а година са родени около 65 000 деца. През 2017 г. новородените са под 57 000. Като уточнението й е, че това не е точна бройка, тъй като предстои много от тях да бъдат регистрирани, а освен това не се отчитат и ражданията на българчета в чужбина.

Водещ: Според доц. Димитрова, тези данни идват от регистъра на раждаемостта, който е непълен. Тя подчерта, че все още не разполагаме с официалните статистически данни за 2017 година, които ще бъдат публикувани от НСИ следващата година.

Елица Димитрова: Коефициентът на плодовитост е основният измерител на раждаемостта - този показател за 2016-та година е 1.05 деца, близо до средната стойност на ЕС. Но като цяло, тази стойност не е достатъчна за заместване на родителското поколение.

Водещ: Т.е. трябва да има коефициент "три", за да се възпроизведем?

Е.Д: Ако трябва да бъдем съвсем точни, 2.1 - така ще се възпроизведе и поколението на родителите.

Водещ: Във връзка със смъртността, която се води като статистика, не е тайна че с напредъка на медицината, границата на смъртта става все по - висока. В този аспект, как застарява нашето население?

Е.Д: Всъщност коефициентът за смъртност е без промяна за 2016-та година и е един от най високите в Евросъюза. Тенденциите, които наблюдаваме са наистина тревожни. Средната продължителност на живот в България през последните години непрекъснато се увеличава, като имаме значителни различия по пол. 71-72 години е средната продължителност на живот при мъжете и 77 години за жените. Една доста съществена разлика.

Водещ: Как се обяснява тази разлика?

Е.Д: Има различни обяснения. Те не са характерни единствено и само за България. Обяснението от една страна е в различието на здравните стилове на живот при двата пола. По рисковото поведение, употребата на алкохол, тютюнопушенето, пренебрегването на здравната профилактика е характерно за силния пол. Това дава отражение в показателите за преживяемост.

Водещ: Какво се случва обаче, ако в период от 20-30 години съотношението "раждаемост- смъртност" се запази?

Е.Д: Има различни прогнози за населението, които се правят на основата на сценарий на изменение на раждаемостта и миграциите. Регулярно се актуализират и те показват, че по различни сценарии броят на населението ще продължи да намалява, т.нар. демографска инерция, която се определя от тези тенденции - висока смъртност, спад на раждаемостта и интензивна миграция.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15