БАН: Средно с 6 години жените в България надживяват мъжете

Това, което можем да кажем като демографски тенденции по отношение на раждаемостта е, че през последните години наблюдаваме едно задържане на броя на ражданията около 64-65 хиляди деца. Това съобщи доц. Елица Димитрова от Института за изследване на човека и населението при БАН за предаването „POST FACTUM”.

Тя посочи, че през 2016-а година са родени около 65 000 деца. През 2017 г. новородените са под 57 000. Като уточнението й е, че това не е точна бройка, тъй като предстои много от тях да бъдат регистрирани, а освен това не се отчитат и ражданията на българчета в чужбина.

Водещ: Според доц. Димитрова, тези данни идват от регистъра на раждаемостта, който е непълен. Тя подчерта, че все още не разполагаме с официалните статистически данни за 2017 година, които ще бъдат публикувани от НСИ следващата година.

Елица Димитрова: Коефициентът на плодовитост е основният измерител на раждаемостта - този показател за 2016-та година е 1.05 деца, близо до средната стойност на ЕС. Но като цяло, тази стойност не е достатъчна за заместване на родителското поколение.

Водещ: Т.е. трябва да има коефициент "три", за да се възпроизведем?

Е.Д: Ако трябва да бъдем съвсем точни, 2.1 - така ще се възпроизведе и поколението на родителите.

Водещ: Във връзка със смъртността, която се води като статистика, не е тайна че с напредъка на медицината, границата на смъртта става все по - висока. В този аспект, как застарява нашето население?

Е.Д: Всъщност коефициентът за смъртност е без промяна за 2016-та година и е един от най високите в Евросъюза. Тенденциите, които наблюдаваме са наистина тревожни. Средната продължителност на живот в България през последните години непрекъснато се увеличава, като имаме значителни различия по пол. 71-72 години е средната продължителност на живот при мъжете и 77 години за жените. Една доста съществена разлика.

Водещ: Как се обяснява тази разлика?

Е.Д: Има различни обяснения. Те не са характерни единствено и само за България. Обяснението от една страна е в различието на здравните стилове на живот при двата пола. По рисковото поведение, употребата на алкохол, тютюнопушенето, пренебрегването на здравната профилактика е характерно за силния пол. Това дава отражение в показателите за преживяемост.

Водещ: Какво се случва обаче, ако в период от 20-30 години съотношението "раждаемост- смъртност" се запази?

Е.Д: Има различни прогнози за населението, които се правят на основата на сценарий на изменение на раждаемостта и миграциите. Регулярно се актуализират и те показват, че по различни сценарии броят на населението ще продължи да намалява, т.нар. демографска инерция, която се определя от тези тенденции - висока смъртност, спад на раждаемостта и интензивна миграция.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисуването като бягство от реалността

Eдна нетрадиционна идея, която съчетава любовта към изкуството и виното, ни откъсва от натоварения работен ден, за да получим едно одухотворение и пробуждане на сетивата. От около седем месеца във Варна се провеждат срещите извън работно време, в които непрофесионални художници изливат онова, което им харесват на платна, на картини, които след това..

публикувано на 16.01.18 в 12:50

Косьо Любенов: Българските билки са най-качествените

За благотворния ефект на родните билки върху здравето, особено срещу актуалния в момента грип разговаряме с Косьо Любенов. Старозагорецът се е посветил на производството на билкови тинктури и козметика и търсейки чисто място за отглеждане и бране, той живее и работи в село Дълбоки, в полите на планината. ”Българските билки са най качествените”, казва..

обновено на 16.01.18 в 11:38

Успешно земеделие с цел, труд и упоритост

"Когато човек има желание за работа, тогава се ражда и идеята как точно да се случат нещата". В това вярва Димитър Димитров, който от 16 години се занимава със земеделие в района на Вълчи дол. Преоткрива това поприще в зряла възраст, когато решава да се върне към корените си буквално и преносно близо до земята. Така тя се превръща в негов поминък, за..

обновено на 15.01.18 в 18:55

Eдинственият дарак в Източна България

Единственият дарак, който работи само вълна,   в цяла Източна България, е във Вълчи дол. Това разказва семейството, което се е посветило на това майсторство. Венета Даракчиева е от Вълчи дол. Тя е трето поколение в нейния род, което се занимава с обработката на вълна. Дядото го правел преди 1944 година, но го национализирали. След това..

обновено на 14.01.18 в 09:21

Елка Няголова представя книгата за Яворов "Аз не живея, аз горя!" в София

Вечер, посветена на 140 години от рождението на Пейо Яворов, организира Славянска академия от 18.00  ч. в Българския културен център в София. Поетесата и председател на академията Елка Няголова ще представи новата книга "Аз не живея, аз горя!" - издание на Славянска академия. В нея са включени текстове на Катя Зографова, проф. Димитър Михайлов,..

публикувано на 12.01.18 в 16:41

Евелина Славкова: Почти всяко събитие у нас ще се тълкува през призмата на европредседателството

Усещането , че Европредседателството на което домакин е България, ще решава битови или междусъседски отношения не е създадено конкретно от страна на някого, а е по скоро резултат от липса на информация и ясна комуникационна стратегия по отношение на разясняването какво всъщност представлява Европейския съюз и вече по късно и конкретно,..

публикувано на 12.01.18 в 14:36

И управляващите избраха да рекламират България с природата й

Нов протест ще се проведе във Варна срещу решението на Министерски съвет от 28-ми декември, което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Мотото на протеста е „Варна в подкрепа на Пирин и законността!”, а негов организатор е местното сдружение „Варна диша” ...

обновено на 11.01.18 в 11:59