БАН: Средно с 6 години жените в България надживяват мъжете

Това, което можем да кажем като демографски тенденции по отношение на раждаемостта е, че през последните години наблюдаваме едно задържане на броя на ражданията около 64-65 хиляди деца. Това съобщи доц. Елица Димитрова от Института за изследване на човека и населението при БАН за предаването „POST FACTUM”.

Тя посочи, че през 2016-а година са родени около 65 000 деца. През 2017 г. новородените са под 57 000. Като уточнението й е, че това не е точна бройка, тъй като предстои много от тях да бъдат регистрирани, а освен това не се отчитат и ражданията на българчета в чужбина.

Водещ: Според доц. Димитрова, тези данни идват от регистъра на раждаемостта, който е непълен. Тя подчерта, че все още не разполагаме с официалните статистически данни за 2017 година, които ще бъдат публикувани от НСИ следващата година.

Елица Димитрова: Коефициентът на плодовитост е основният измерител на раждаемостта - този показател за 2016-та година е 1.05 деца, близо до средната стойност на ЕС. Но като цяло, тази стойност не е достатъчна за заместване на родителското поколение.

Водещ: Т.е. трябва да има коефициент "три", за да се възпроизведем?

Е.Д: Ако трябва да бъдем съвсем точни, 2.1 - така ще се възпроизведе и поколението на родителите.

Водещ: Във връзка със смъртността, която се води като статистика, не е тайна че с напредъка на медицината, границата на смъртта става все по - висока. В този аспект, как застарява нашето население?

Е.Д: Всъщност коефициентът за смъртност е без промяна за 2016-та година и е един от най високите в Евросъюза. Тенденциите, които наблюдаваме са наистина тревожни. Средната продължителност на живот в България през последните години непрекъснато се увеличава, като имаме значителни различия по пол. 71-72 години е средната продължителност на живот при мъжете и 77 години за жените. Една доста съществена разлика.

Водещ: Как се обяснява тази разлика?

Е.Д: Има различни обяснения. Те не са характерни единствено и само за България. Обяснението от една страна е в различието на здравните стилове на живот при двата пола. По рисковото поведение, употребата на алкохол, тютюнопушенето, пренебрегването на здравната профилактика е характерно за силния пол. Това дава отражение в показателите за преживяемост.

Водещ: Какво се случва обаче, ако в период от 20-30 години съотношението "раждаемост- смъртност" се запази?

Е.Д: Има различни прогнози за населението, които се правят на основата на сценарий на изменение на раждаемостта и миграциите. Регулярно се актуализират и те показват, че по различни сценарии броят на населението ще продължи да намалява, т.нар. демографска инерция, която се определя от тези тенденции - висока смъртност, спад на раждаемостта и интензивна миграция.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40

Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи. Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и..

публикувано на 06.12.18 в 06:30
Джина Брия

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата." Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в..

публикувано на 04.12.18 в 10:22

Морският фар на Красимир Чернев

Новата поетична книга на административния секретар на варненския Окръжен съд Красимир Чернев – “Портрет на морски фар по залез“ ще бъде представена на 5 декември в Арт салона на Радио Варна. Това е осмата книга за родения във Варна поет. Има десетки публикации в регионални и национални периодични издания, алманаси, антологии на съвременната..

публикувано на 02.12.18 в 17:25

„Филмови дни ЛУКС“ показват многообразието на европейското кино

Непосредствено преди края на 2018 година, от 30 ноември до 12 декември, ще се проведат традиционните „Филмови дни ЛУКС“. В програмата са включени и трите филма - финалисти за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент. Жителите и гостите на Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора ще могат да се насладят на..

публикувано на 30.11.18 в 14:36