Българското европредседателство започва официално днес

| обновено на 11.01.18 в 06:54
Снимка: БТА

Официалният старт на първото Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде даден от 19,30 ч. тази вечер с тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" в столицата.

Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости ще разгледат интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция ще бъде прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи. Преди старта на Българското европредседателство премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на която ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европа по време на Българското председателство. Във фокуса на срещата ще бъдат българските приоритети, част от програмата на триото Естония - България - Австрия. Това са перспективата пред Западните Балкани, продължаването на кохезията, сигурността и стабилността на ЕС, цифровата икономика, както и бъдещето на Европа и младите хора в Общността.

Една от най-важните срещи ще бъде Европейски съюз-Западни Балкани, която ще се проведе през май. Програмата на председателството включва и около 1500 срещи и заседания на най-високо експертно ниво в Брюксел и Страсбург.


ВИЖТЕ ОЩЕ
ого източници вече твърдят, че гласуването утре ще бъде отложено, но вероятно е най-добре потвърждението да дойде лично от Тереза Мей.

Тереза Мей с извънредно изявление

Британският премиер Тереза Мей ще направи извънредно изявление в 17:30 часа българско време. Новината идва, след като Би Би Си съобщи, че насроченият за утре вот в парламента за одобрението на сделката по Брекзит, ще бъде отложен. Засега няма официално потвърждение като от правителството настояват, че гласуването в Камарата на представителите ще..

публикувано на 10.12.18 в 15:54

Продължават дебатите за избор на лятно или зимно часово време

Едно от предложенията е България да синхронизира позицията заедно с другите страни в региона.  Проучванията до момента категорично показват, че бизнесът и медицината са против смяната на стрелките на часовника. Консенсус по темата кое време да изберем - лятното или зимното все още няма. Проучване сред бизнеса на Българската стопанска камара..

публикувано на 10.12.18 в 13:23

Пчеларите се събират днес за национален протест пред Министерството на земеделието

Пчеларите се събират днес за национален протест пред Министерството на земеделието. Производителите на мед настояват за адекватна подкрепа. Според тях решението на държавата да ги подпомогне с 3.5 милиона лева по схемата "Де минимис" е крайно недостатъчно. Това, според тях, е нищожна сума, която не помага за проблемите в сектора и измирането на..

публикувано на 10.12.18 в 08:20
Права людей

Световен ден за правата на човека

На 10 декември се отбелязва Световният ден за правата на човека. Приетата през 1948 г. Харта за човешките права се смята за неформална конституция, гарантираща правата на човека. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо..

публикувано на 10.12.18 в 06:15

Частни лица и фирми държат в банките над 70 милиарда лева

Хората държат в банките в България в момента 48 млрд. лв., а фирмите - 20 млрд. лв. Общо към 72-73 милиарда имат гражданите и фирмите в банки. Това обяви в интервю за БНТ Димитър Радев, управител на БНБ. Според него се забелязват ясни знаци за забавяне на икономическия растеж в световен план. „Рано е да говорим за финансова криза, но има явни..

публикувано на 09.12.18 в 16:13
Специализираният съд заседава на 7 декември по делото срещу Евгения и Николай Баневи.

Открити са 1 млрд. лв. в банкова сметка на Банев в Швейцария

Факт е че на Николай Банев са констатирани 1 млрд. лв. в швейцарска банка. Колегите са поискали от властите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани. Това каза пред Нова телевизия зам. главният прокурор Иван Гешев във връзка със свое твърдение отпреди дни, че към Баневи има обвинение за пране на..

публикувано на 09.12.18 в 10:16

Македонски кмет намери решение срещу замърсяването на въздуха

Кметът на македонския град Кавадарци Митко Янчев намери решение срещу ужасяващото замърсяване на въздуха в града. Снощи с екипи от администрацията на общината той прочисти въздуха с помощта на земеделска апаратура, която струва само 2500 евро. "Техниката е..

обновено на 09.12.18 в 09:39