И управляващите избраха да рекламират България с природата й

| обновено на 11.01.18 в 11:59

Нов протест ще се проведе във Варна срещу решението на Министерски съвет от 28-ми декември, което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Мотото на протеста е „Варна в подкрепа на Пирин и законността!”, а негов организатор е местното сдружение „Варна диша”. Протестът започва от 18:30 часа.

Става въпрос за протест срещу решение на централната власт. Няма значение дали е за Пирин, за втора кабинка и т.н. Става въпрос единствено за законност, защото това решение върви по ръба на закона. Не може да се поставят интереси на олигарси, дори да кажем, че местното население твърди, че това ще е добре за тях. Но ние можем само така да смятаме, защото не сме минали през референдум в Банско, за да сем убедени че това е така. Но опазването на природата и ресурсите на България не може да е решение само от гледна точка на инвестиции и печалба.

Какво си споделяха хората, всички вие протестиращите на 4-ти януари, и най-вероятно това ще Ви събере отново днес?

Ние сме съмишленици, така че между нас няма кой знае какви разногласия. Потриса ме това, което чета и виждам когато някои господа по телевизията или във фейсбук коментират - къде били екоактивистите при едикаква си сеч, при едикакъв си проблем. Първо става въпрос за граждани, а не за екоактивисти. Аз съм нормален гражданин, никога не съм била в някаква зелена партия или пък да съм зелен лумпен, каквато са ме наричали. Аз съм просто човек, който смята че трябва да си пазим природата! Защото дори и в клипа на европредседателството ние не видяхме нищо друго освен природа традиции, обичаи и история на България.

Част от коментарите на граждани като вас в социалните мрежи за този рекламен клип бяха, че е представен идеализиран образ на българската природа и че тя далеч не е в това състояние на места.

Знаете ли, за мен беше интересен факта че не показаха Слънчев бряг, а показаха Калиакра на този клип. Защо не показаха Слънчев бряг, след като сега се борим Банско да остане малкото Банско, все още донякъде компактно, макар че е предвидено за много по-малка леглова база, отколкото в момента съществува. Видя се, че вкл. властта, за да покаже какво е България иска да покаже природните красоти!

В сутрешния блок на Радио Варна "Новият ден" Стела Николова от "Варна диша" каза още: 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09