И управляващите избраха да рекламират България с природата й

| обновено на 11.01.18 в 11:59

Нов протест ще се проведе във Варна срещу решението на Министерски съвет от 28-ми декември, което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Мотото на протеста е „Варна в подкрепа на Пирин и законността!”, а негов организатор е местното сдружение „Варна диша”. Протестът започва от 18:30 часа.

Става въпрос за протест срещу решение на централната власт. Няма значение дали е за Пирин, за втора кабинка и т.н. Става въпрос единствено за законност, защото това решение върви по ръба на закона. Не може да се поставят интереси на олигарси, дори да кажем, че местното население твърди, че това ще е добре за тях. Но ние можем само така да смятаме, защото не сме минали през референдум в Банско, за да сем убедени че това е така. Но опазването на природата и ресурсите на България не може да е решение само от гледна точка на инвестиции и печалба.

Какво си споделяха хората, всички вие протестиращите на 4-ти януари, и най-вероятно това ще Ви събере отново днес?

Ние сме съмишленици, така че между нас няма кой знае какви разногласия. Потриса ме това, което чета и виждам когато някои господа по телевизията или във фейсбук коментират - къде били екоактивистите при едикаква си сеч, при едикакъв си проблем. Първо става въпрос за граждани, а не за екоактивисти. Аз съм нормален гражданин, никога не съм била в някаква зелена партия или пък да съм зелен лумпен, каквато са ме наричали. Аз съм просто човек, който смята че трябва да си пазим природата! Защото дори и в клипа на европредседателството ние не видяхме нищо друго освен природа традиции, обичаи и история на България.

Част от коментарите на граждани като вас в социалните мрежи за този рекламен клип бяха, че е представен идеализиран образ на българската природа и че тя далеч не е в това състояние на места.

Знаете ли, за мен беше интересен факта че не показаха Слънчев бряг, а показаха Калиакра на този клип. Защо не показаха Слънчев бряг, след като сега се борим Банско да остане малкото Банско, все още донякъде компактно, макар че е предвидено за много по-малка леглова база, отколкото в момента съществува. Видя се, че вкл. властта, за да покаже какво е България иска да покаже природните красоти!

В сутрешния блок на Радио Варна "Новият ден" Стела Николова от "Варна диша" каза още: 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40

Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи. Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и..

публикувано на 06.12.18 в 06:30
Джина Брия

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата." Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в..

публикувано на 04.12.18 в 10:22

Морският фар на Красимир Чернев

Новата поетична книга на административния секретар на варненския Окръжен съд Красимир Чернев – “Портрет на морски фар по залез“ ще бъде представена на 5 декември в Арт салона на Радио Варна. Това е осмата книга за родения във Варна поет. Има десетки публикации в регионални и национални периодични издания, алманаси, антологии на съвременната..

публикувано на 02.12.18 в 17:25

„Филмови дни ЛУКС“ показват многообразието на европейското кино

Непосредствено преди края на 2018 година, от 30 ноември до 12 декември, ще се проведат традиционните „Филмови дни ЛУКС“. В програмата са включени и трите филма - финалисти за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент. Жителите и гостите на Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора ще могат да се насладят на..

публикувано на 30.11.18 в 14:36