И управляващите избраха да рекламират България с природата й

| обновено на 11.01.18 в 11:59

Нов протест ще се проведе във Варна срещу решението на Министерски съвет от 28-ми декември, което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Мотото на протеста е „Варна в подкрепа на Пирин и законността!”, а негов организатор е местното сдружение „Варна диша”. Протестът започва от 18:30 часа.

Става въпрос за протест срещу решение на централната власт. Няма значение дали е за Пирин, за втора кабинка и т.н. Става въпрос единствено за законност, защото това решение върви по ръба на закона. Не може да се поставят интереси на олигарси, дори да кажем, че местното население твърди, че това ще е добре за тях. Но ние можем само така да смятаме, защото не сме минали през референдум в Банско, за да сем убедени че това е така. Но опазването на природата и ресурсите на България не може да е решение само от гледна точка на инвестиции и печалба.

Какво си споделяха хората, всички вие протестиращите на 4-ти януари, и най-вероятно това ще Ви събере отново днес?

Ние сме съмишленици, така че между нас няма кой знае какви разногласия. Потриса ме това, което чета и виждам когато някои господа по телевизията или във фейсбук коментират - къде били екоактивистите при едикаква си сеч, при едикакъв си проблем. Първо става въпрос за граждани, а не за екоактивисти. Аз съм нормален гражданин, никога не съм била в някаква зелена партия или пък да съм зелен лумпен, каквато са ме наричали. Аз съм просто човек, който смята че трябва да си пазим природата! Защото дори и в клипа на европредседателството ние не видяхме нищо друго освен природа традиции, обичаи и история на България.

Част от коментарите на граждани като вас в социалните мрежи за този рекламен клип бяха, че е представен идеализиран образ на българската природа и че тя далеч не е в това състояние на места.

Знаете ли, за мен беше интересен факта че не показаха Слънчев бряг, а показаха Калиакра на този клип. Защо не показаха Слънчев бряг, след като сега се борим Банско да остане малкото Банско, все още донякъде компактно, макар че е предвидено за много по-малка леглова база, отколкото в момента съществува. Видя се, че вкл. властта, за да покаже какво е България иска да покаже природните красоти!

В сутрешния блок на Радио Варна "Новият ден" Стела Николова от "Варна диша" каза още: 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Косьо Любенов: Българските билки са най качествените

За благотворния ефект на родните билки върху здравето, особено срещу актуалния в момента грип разговаряме с Косьо Любенов. Старозагорецът се е посветил на производството на билкови тинктури и козметика и търсейки чисто място за отглеждане и бране, той живее и работи в село Дълбоки, в полите на планината. ”Българските билки са най качествените”, казва..

обновено на 16.01.18 в 11:38

Успешно земеделие с цел, труд и упоритост

"Когато човек има желание за работа, тогава се ражда и идеята как точно да се случат нещата". В това вярва Димитър Димитров, който от 16 години се занимава със земеделие в района на Вълчи дол. Преоткрива това поприще в зряла възраст, когато решава да се върне към корените си буквално и преносно близо до земята. Така тя се превръща в негов поминък, за..

обновено на 15.01.18 в 18:55

Eдинственият дарак в Източна България

Единственият дарак, който работи само вълна,   в цяла Източна България, е във Вълчи дол. Това разказва семейството, което се е посветило на това майсторство. Венета Даракчиева е от Вълчи дол. Тя е трето поколение в нейния род, което се занимава с обработката на вълна. Дядото го правел преди 1944 година, но го национализирали. След това..

обновено на 14.01.18 в 09:21

Елка Няголова представя книгата за Яворов "Аз не живея, аз горя!" в София

Вечер, посветена на 140 години от рождението на Пейо Яворов, организира Славянска академия от 18.00  ч. в Българския културен център в София. Поетесата и председател на академията Елка Няголова ще представи новата книга "Аз не живея, аз горя!" - издание на Славянска академия. В нея са включени текстове на Катя Зографова, проф. Димитър Михайлов,..

публикувано на 12.01.18 в 16:41

Евелина Славкова: Почти всяко събитие у нас ще се тълкува през призмата на европредседателството

Усещането , че Европредседателството на което домакин е България, ще решава битови или междусъседски отношения не е създадено конкретно от страна на някого, а е по скоро резултат от липса на информация и ясна комуникационна стратегия по отношение на разясняването какво всъщност представлява Европейския съюз и вече по късно и конкретно,..

публикувано на 12.01.18 в 14:36

Проф.Каприев: Нямаме сериозна политика за културния принос на България

Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" е официалното откриване на българското председателство на Европейския съюз. С гледна точка към тази роля на страната ни в управлението и определянето на приоритетите на Съюза чуйте философа проф.Георги Каприев, ръководител на  катедра "История на философията" към Философския факултет на СУ „Св. Климент..

публикувано на 11.01.18 в 15:10

Иван Манчев: Асансьорът за нагоре и надолу е един и същ

Първата си самостоятелна книга, озаглавена "Мечти и кошмари" представя днес в Арт салона на Радио Варна топ готвачът Иван Манчев. Далеч от представите за класически „пътеводител“ в кулинарията или сборник с изпитани рецепти, книгата на Иван Манчев има по-скоро биографичен елемент и разказва историята на едно пораснало момче, което се е..

обновено на 10.01.18 в 18:49