И управляващите избраха да рекламират България с природата й

| обновено на 11.01.18 в 11:59

Нов протест ще се проведе във Варна срещу решението на Министерски съвет от 28-ми декември, което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Мотото на протеста е „Варна в подкрепа на Пирин и законността!”, а негов организатор е местното сдружение „Варна диша”. Протестът започва от 18:30 часа.

Става въпрос за протест срещу решение на централната власт. Няма значение дали е за Пирин, за втора кабинка и т.н. Става въпрос единствено за законност, защото това решение върви по ръба на закона. Не може да се поставят интереси на олигарси, дори да кажем, че местното население твърди, че това ще е добре за тях. Но ние можем само така да смятаме, защото не сме минали през референдум в Банско, за да сем убедени че това е така. Но опазването на природата и ресурсите на България не може да е решение само от гледна точка на инвестиции и печалба.

Какво си споделяха хората, всички вие протестиращите на 4-ти януари, и най-вероятно това ще Ви събере отново днес?

Ние сме съмишленици, така че между нас няма кой знае какви разногласия. Потриса ме това, което чета и виждам когато някои господа по телевизията или във фейсбук коментират - къде били екоактивистите при едикаква си сеч, при едикакъв си проблем. Първо става въпрос за граждани, а не за екоактивисти. Аз съм нормален гражданин, никога не съм била в някаква зелена партия или пък да съм зелен лумпен, каквато са ме наричали. Аз съм просто човек, който смята че трябва да си пазим природата! Защото дори и в клипа на европредседателството ние не видяхме нищо друго освен природа традиции, обичаи и история на България.

Част от коментарите на граждани като вас в социалните мрежи за този рекламен клип бяха, че е представен идеализиран образ на българската природа и че тя далеч не е в това състояние на места.

Знаете ли, за мен беше интересен факта че не показаха Слънчев бряг, а показаха Калиакра на този клип. Защо не показаха Слънчев бряг, след като сега се борим Банско да остане малкото Банско, все още донякъде компактно, макар че е предвидено за много по-малка леглова база, отколкото в момента съществува. Видя се, че вкл. властта, за да покаже какво е България иска да покаже природните красоти!

В сутрешния блок на Радио Варна "Новият ден" Стела Николова от "Варна диша" каза още: 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15