И управляващите избраха да рекламират България с природата й

| обновено на 11.01.18 в 11:59

Нов протест ще се проведе във Варна срещу решението на Министерски съвет от 28-ми декември, което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Мотото на протеста е „Варна в подкрепа на Пирин и законността!”, а негов организатор е местното сдружение „Варна диша”. Протестът започва от 18:30 часа.

Става въпрос за протест срещу решение на централната власт. Няма значение дали е за Пирин, за втора кабинка и т.н. Става въпрос единствено за законност, защото това решение върви по ръба на закона. Не може да се поставят интереси на олигарси, дори да кажем, че местното население твърди, че това ще е добре за тях. Но ние можем само така да смятаме, защото не сме минали през референдум в Банско, за да сем убедени че това е така. Но опазването на природата и ресурсите на България не може да е решение само от гледна точка на инвестиции и печалба.

Какво си споделяха хората, всички вие протестиращите на 4-ти януари, и най-вероятно това ще Ви събере отново днес?

Ние сме съмишленици, така че между нас няма кой знае какви разногласия. Потриса ме това, което чета и виждам когато някои господа по телевизията или във фейсбук коментират - къде били екоактивистите при едикаква си сеч, при едикакъв си проблем. Първо става въпрос за граждани, а не за екоактивисти. Аз съм нормален гражданин, никога не съм била в някаква зелена партия или пък да съм зелен лумпен, каквато са ме наричали. Аз съм просто човек, който смята че трябва да си пазим природата! Защото дори и в клипа на европредседателството ние не видяхме нищо друго освен природа традиции, обичаи и история на България.

Част от коментарите на граждани като вас в социалните мрежи за този рекламен клип бяха, че е представен идеализиран образ на българската природа и че тя далеч не е в това състояние на места.

Знаете ли, за мен беше интересен факта че не показаха Слънчев бряг, а показаха Калиакра на този клип. Защо не показаха Слънчев бряг, след като сега се борим Банско да остане малкото Банско, все още донякъде компактно, макар че е предвидено за много по-малка леглова база, отколкото в момента съществува. Видя се, че вкл. властта, за да покаже какво е България иска да покаже природните красоти!

В сутрешния блок на Радио Варна "Новият ден" Стела Николова от "Варна диша" каза още: 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Един град на морето не е провинция

Това споделя варненският художник Веселин Костадинов, който откри изложба в Градската художествена галерия " Борис Георгиев". Творецът е скулптор, който изразява идеите си с различни материали. Член е на Международната асоциация за пластични изкуства и има много участия по света. Стреми се никога да не се повтаря и се опитва да постигне..

публикувано на 24.03.18 в 17:50

Флора Начева с изложба "Преоткриване" в Община Балчик

От 23 март до края на месеца във фоайето на Община Балчик е подредена изложбата – живопис „Преоткриване“ на Флора Начева. По професия балчиклийката е детска учителка, директор на детска градина в село Стражица, но съкровената и мечта е да рисува. Поводът за „нейното преоткриване“ е 60-ата и годишнина.С авторката разговаря кореспондентът на..

публикувано на 23.03.18 в 16:33

Ирина Недева: "Фалшивите новини са част от променената реалност"

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изготви позиция по отношение на противодействието на феномена „фалшиви новини“. Тази позиция е резултат от консултация с всички 20 национални секции, а процесът е координиран от Ирина Недева, председател на българската секция на АЕЖ. С решение на Конгреса на АЕЖ през ноември 2017 във Вилнюс, Недева беше..

публикувано на 23.03.18 в 16:05

Откриват паметник на Вълчан войвода

Паметник на легендарния Вълчан Войвода ще бъде открит в неделя в Девня. Събитието е от 12 часа във възрожденския кът на парк „Разсадника“. Ще участват Клуб за възстановки „Миноносец Дръзки“ – гр. Варна и група за патриотични песни към читалище  „Просвета 1900“ –  Девня. Кой е Вълчан войвода разказва пред Габриела Гаврилова Васил Гинев,..

публикувано на 23.03.18 в 09:15

Честит празник на метеоролозите!

Хората се опитват да предсказват времето в продължение на хилядолетия. Още през 650 г.пр.н.е. във Вавилон се опиват да предсказват времето по облаците и с помощта на астрология. Древните методи за прогнозиране на времето обикновено разчитат на наблюдаваните модели на събития, наричани също разпознаване на образи. Например, може да се отбележи, че..

публикувано на 23.03.18 в 08:49

Петиция за българския език влезе Европейския парламент

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и..

публикувано на 22.03.18 в 11:29
капитан Мирослав Трифонов

Капитан Мирослав Трифонов: Оркестърът на ВМС свири еднакво добре и Моцарт, и Майкъл Джексън

Представителният духов оркестър на ВМС навърши 134 години от своето създаване. Началото е в Русе през 1884 година, а първите десетилетия ръководителите на оркестъра са от Чехия. Изключително богат е репертоарът на формацията, който включва над 2500 заглавия. Годишнината бе повод да поканим диригента на оркестъра на ВМС капитан Мирослав Трифонов, който..

публикувано на 22.03.18 в 10:25