Кабинетът отпуска още 100 млн. лв. за заплати в МВР

Правителството ще отпусне 100 милиона лева за допълнително увеличение на заплатите в МВР. Това стана ясно след среща на премиера със синдикатите във ведомството, сред които и двете организации, част от КНСБ – синдикатът на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ и на гражданската администрация в МВР.

Според премиера тези пари са заради приноса на служителите на МВР към охраната на външната граница, борбата с престъпността и контрабандата, довела до повече приходи в бюджета. Средствата трябва да бъдат гласувани до две седмици.

В бюджета за тази година служителите в МВР получиха допълнително 55 млн. лв. за възнаграждения.

Отпускането на тези средства е стъпка в правилната посока и ще настояваме да бъде повторена в следващия бюджет. Да не забравяме обаче, че все още има сектори, които останаха недофинансирани и заплатите в тях продължават да бъдат на ръба на оцеляването – социалната сфера и културата, например, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Оценяваме решението на премиера като положително, защото то ще позволи вдигане на заплатите на служителите в МВР с 15 на сто, а това беше едно от нашите искания от протеста на 14 октомври. Остават обаче законодателните промени за осигуряване на безопасността, живота и здравето на огнеборците и спасителите, които поискахме, заяви президентът на синдикат „Огнеборец“ Венцислав Станков.

След срещата стана ясно, че правителството има готовност да обсъжда още 10 на сто ръст на заплатите на служителите в МВР, но за 2019 година и само срещу резултати от работата на служителите.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стивън Хокинг

Инвалидната количка и докторската дисертация на Стивън Хокинг на търг в "Кристис"

Аукционната къща "Кристис" ще предложи на търг лични вещи на британския теоретичен физик Стивън Хокинг, сред които екземпляр от докторската дисертация и инвалидна количка на учения. 22 предмета ще бъдат обявени на търга, включително книги, научни статии и награди на Хокинг. Сред тях е и екземпляр от петте съществуващи копия на написаната през 1965 г...

публикувано на 22.10.18 в 06:36

Йордания иска да сложи край на преотстъпването на територии на Израел

Кралят на Йордания Абдула Втори обяви днес, че неговата страна е информирала Израел за желанието си да си върне зоните, преотстъпени му за период от 25 години. Преотстъпването на териториите е по силата на мирното споразумение от 1994 г., предадоха световните агенции. Според договора Израел получава частна поземлена собственост и специални права..

публикувано на 21.10.18 в 17:20

Крум Зарков от БСП призова да се спре свръхостойностяването на отделни клинични пътеки

Сектор здравеопазване е тежък ресор за взимане на радикални и крайни решения, каза в предаването „Неделя 150“ Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е бивш министър на здравеопазването. Тя вижда като първи ключов въпрос дали трябва свръхрегулиране и навлизане на държавата в отношенията между здравноосигурените и лечебните заведения или следва..

публикувано на 21.10.18 в 16:49

Деца на мигранти и бежанци учат в гръцки начални училища

От министерството на образованието разпоредиха децата на бежанците да се обучават  заедно с гръцките ученици. За да не се чувстват изолирани, децата на мигранти и бежанци започнаха учебните занятия в 137 начални училища в Гърция. Те се обучават всеки ден, но в различни паралелки от гърците, съобщава Катя Пеева - кор. на БНР в..

публикувано на 21.10.18 в 14:33

Мария Спасова - първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова , защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC) . Общо сто и осемнайсет учени на бъдещето от цял свят ще намерят място..

публикувано на 21.10.18 в 14:26

Нова имунотерапия дава надежди в борбата с рака на гърдата

За пръв път едно от използваните за химиотерапия нови лекарства даде обещаващи резултати в борбата с рака на гърдата в широкомащабно изследване, в което бе комбинирано с химиотерапия, за да се лекува агресивна форма на заболяването, предаде Асошиейтед прес. Резултатите от изследването бяха представени на конференция на онколози в Мюнхен и са..

публикувано на 21.10.18 в 14:23

Проверяват търговците на зимни гуми и фарове за мъгла

В периода на подготовка на амтомобилите за по-неблагоприятните зимни условия Комисията за защита на потребителите (КЗП) разгръща кампании за проверки на търговците, които предлагат гуми, фарове за мъгла и други свързани със зимната подготовка артикули.Инспекторите на Комисията за защита на потребителите следят търговците на автомобилни..

публикувано на 21.10.18 в 13:21