Кабинетът отпуска още 100 млн. лв. за заплати в МВР

Правителството ще отпусне 100 милиона лева за допълнително увеличение на заплатите в МВР. Това стана ясно след среща на премиера със синдикатите във ведомството, сред които и двете организации, част от КНСБ – синдикатът на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ и на гражданската администрация в МВР.

Според премиера тези пари са заради приноса на служителите на МВР към охраната на външната граница, борбата с престъпността и контрабандата, довела до повече приходи в бюджета. Средствата трябва да бъдат гласувани до две седмици.

В бюджета за тази година служителите в МВР получиха допълнително 55 млн. лв. за възнаграждения.

Отпускането на тези средства е стъпка в правилната посока и ще настояваме да бъде повторена в следващия бюджет. Да не забравяме обаче, че все още има сектори, които останаха недофинансирани и заплатите в тях продължават да бъдат на ръба на оцеляването – социалната сфера и културата, например, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Оценяваме решението на премиера като положително, защото то ще позволи вдигане на заплатите на служителите в МВР с 15 на сто, а това беше едно от нашите искания от протеста на 14 октомври. Остават обаче законодателните промени за осигуряване на безопасността, живота и здравето на огнеборците и спасителите, които поискахме, заяви президентът на синдикат „Огнеборец“ Венцислав Станков.

След срещата стана ясно, че правителството има готовност да обсъжда още 10 на сто ръст на заплатите на служителите в МВР, но за 2019 година и само срещу резултати от работата на служителите.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слаб земен трус в Гърция

Слаб земен трус с магнитуд 3,9 по Рихтер е събудил жителите на град Волос и в района на планината Пилио в Гърция. Епицентърът на труса е бил на 5 километра северно от града, на малка дълбочина и затова е бил усетен, съобщи гръцката телевизия ЕРТ. До момента не са постъпили данни за пострадали или сериозни материални щети.

публикувано на 19.01.18 в 10:16

Най-благоприятната възраст за раждане е между 22 и 35 години

Най-благоприятната възраст на една жена да роди е между 22-23 години до 35. Това заяви в интервю за БТА доц. д-р Йордан Попов, д.м., национален консултант - ръководител на Акушеро-гинекологична клиника при Университетска болница "Д-р Георги Странски" в Плевен. Все повече идват възрастни жени като раждащи първо дете, посочи доц...

публикувано на 19.01.18 в 08:32

Ден, изцяло посветен на парламентарен контрол в Народното събрание

Този петък, 19-ти януари, ще е изцяло посветен на парламентарния контрол, предава репортер на БГНЕС. За да компенсират пропуснатия петък от миналата седмица, когато откриването на Председателството на съвета на ЕС наложи присъствието на министри и депутати, сега Народното събрание ще опита да навакса. Преди въпросите и питанията, в пленарна..

публикувано на 19.01.18 в 08:07

Бурята "Фридерике" отне живота на най-малко десет души в четири страни в Европа

Мощната буря "Фридерике", на места с пориви на вятъра от над 200 км/ч, отне вчера живота на най-малко десет души в четири страни в Европа, съобщи ДПА. Стихията предизвика на места сериозни смущения във въздушния и железопътния транспорт и взе жертви в Белгия, Холандия, Италия и Германия. В Германия загинаха шестима души при..

публикувано на 19.01.18 в 07:58

60 училища в страната излизат в принудителна ваканция

Поради лоши метеорологични условия, влошена пътна обстановка, повреди в отоплителната инсталация, прекъснато електрозахранване или висока заболеваемост в 60 училища в страната няма да има учебни занятия. В област Добрич, община Генерал Тошево, поради влошена пътна обстановка и лоши метеорологични условия..

публикувано на 18.01.18 в 16:37

Народното събрание ратифицира договора за приятелство с Македония

44-ото Народно събрание ратифицира единодушно със закон Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Мариян Гьорчев, посланик на Република Македония, присъства в залата. На първо гласуване законът бе приет единодушно от 182 народни представители,..

публикувано на 18.01.18 в 10:22
Бойко Борисов и Зоран Заев

Депутатите ще ратифицират договора с Македония

С 16 „за”, само 1 „против” и без въздържал депутатите от парламентарната комисия по външна политика вече подкрепиха законопроекта за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Законопроектът бе внесен в българския парламент от Министерски съвет на 8 ноември..

обновено на 18.01.18 в 08:48