Евелина Славкова: Почти всяко събитие у нас ще се тълкува през призмата на европредседателството

Усещането , че Европредседателството на което домакин е България, ще решава битови или междусъседски отношения не е създадено конкретно от страна на някого, а е по скоро резултат от липса на информация и ясна комуникационна стратегия по отношение на разясняването какво всъщност представлява Европейския съюз и вече по късно и конкретно, председателството на ЕС. Това каза за предаватено на Радио Варна "Постфактум" социологът Eвелина Славкова от изследователски център "Тренд".

 

Десет години след членството на България в ЕС това което следим като данни и нагласи сред българското общество е видно че имаме високи нива на одобрение и повече доверие към европейските институции отколкото към тези в България в контекста на това, че смятаме, че през европейски натиск може да решават най вече социални проблеми в България, каза още тя.

Друго което смятам, че е важно е позицията на опозицията, която все по ясно ще се чува все по ясно след официалното откриване на председателството. Тъй като днес парламента стартира дейността си след коледната ваканция, бяха представени и политическите декларации на основните политически сили в Народното събрание. Това което ми направи впечатление в изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че тя изразява надеждата, че през 6-те месеца след председателството ще имаме по ниски нива на корупция както и повишаване на жизнения стандарт на българина. От тук вече започва една много сериозна битка, за която аз още преди няколко месеца съм коментирала, именно тезата, че ще има битка за интерпретации. Тоест дали председателството ще бъде успешно или не. Съвсем естествено управляващите ще твърдят едното, а опозицията ще набляга на другото

А кое е определението за успешно председателство?!

Точно това е всъщност съществения проблем, тъй като няма ясни измерения и индикатори кое е успешно и какво неуспешно, излизайки разбира се от контекста на битовите детайли- дали сме се справили технически и обезпечили добре домакинството на форума. За това дали е успешно или неуспешно е какви решения са се взели на фона на събитията в България, но няма измерим индикатор, че трябва нещо конкретно да се случи в рамките на тази половин година. Това създава едно широко поле, един ваакуум, в който имено ще има много сериозна битка във вътрешно политически план между опозицията и управляващите, за да се трупат политически дивиденти. Т.е. битката на интерпретации ще продължи през следващите месеци с пълна сила.

Да, ще видим кой как ще интерпретира. В контекста на вашите проучвания, не мога да не ви попитам за протестите при старта на председателството. Защо управляващите заеха две противоположни позиции. От една страна- демокрация е, във всяка председателстваща страна до сега е имало протести, не е нещо обичайно, до това да се удовлетворяват тези протестиращи групи изпълнявайки техните искания?

Първо да започнем от там, че тези девет протеста, които се състояха в София e всъщност един повод да коментираме неразбирането на това какво представлява европредседателството. Това че то се провежда в България, не означава, че това ще решава някакви вътрешни проблеми. Забележете, всъщност сваления билборд, това което на мен много силно впечатление ми направи, който беше написан на английски, който обясняваше колко ниски са заплатите на българската полиция в сравнение с техните европейски колеги. Де факто ти адресираш посланието до хора и институции които няма как да окажат, а и не биха си позволили да окажат някакъв натиск за решаване на такъв тип социални проблеми в България.

Да но такова действие може да се тълкува и по друг начин. Ние показваме на нашите гости, чужденците, в какви условия работят полицаите и какви възнаграждения получават, за да може правителството да се почувства неудобно, след което то да удовлетвори исканията им. Както и се случи.

Това е другата хипотеза и тази хипотеза се поражда и в контекста на такъв тип решения които са взети миналата година от страна на правителството. Най пресния пример който ми хрумва и може да припомним на вашите слушатели е по отношение заканата на протест на учените от БАН, които благодарение на това си издействаха 15 милиона лв. Общо взето тази ситуация се повтори със служителите на МВР и отпуснатите допълнително 100 млн лв.

Последен въпрос свързан с това кой беше европредседател преди нас- Естония която приключи с излишък в бюджета за организация. Там като че ли нямаше такава суета около това събитие. При нас сякаш се създаде впечатление за малко провинциалност. Имате ли такова усещане?

Това ме подсеща за един филм на българска телевизия по повод естонското европредседателство, как е протекла тяхната подготовка. Един от интервюираните беше представител на опозицията и който се беше записал като доброволец да работи по време на форума. Т.е. там нямаше такъв опозиционен дисонас и битка на интерпретации. Това че в България се прави опит председателството да бъде основна точка около която да гравитират всички други събития и да се движи вътрешнополитическия живот доведе имено до такова чувство което определихте. Защо казвам това? Погледнете, дори в контекста на убийствата които се случиха в началото на годината, в публичното пространство се появиха конспирации, че едва ли не те са свързани по някакъв начин с европредседателството. Т.е. през следващата половин година голяма част от събитията, ще минават през това дали те се случват заради европредседателството.

Сега, в неделя и понеделник синоптиците обещават влошаване на времето и сняг. Не знам как ще бъде изтълкувано? Това в кръга на шегата разбира се.

Разбира се. Но е хубаво да намерим повод и за усмивка и да си пожелаем едно добро представяне на България, защото в крайна сметка трябва да имаме предвид, че гласът на България ще се чува през следващите 6 месеца е голям позитив. Голям позитив е, че България успя да наложи приоритетите за Западните балкани и това което може да си пожелаем е успешно председателство.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15