Евелина Славкова: Почти всяко събитие у нас ще се тълкува през призмата на европредседателството

Усещането , че Европредседателството на което домакин е България, ще решава битови или междусъседски отношения не е създадено конкретно от страна на някого, а е по скоро резултат от липса на информация и ясна комуникационна стратегия по отношение на разясняването какво всъщност представлява Европейския съюз и вече по късно и конкретно, председателството на ЕС. Това каза за предаватено на Радио Варна "Постфактум" социологът Eвелина Славкова от изследователски център "Тренд".

 

Десет години след членството на България в ЕС това което следим като данни и нагласи сред българското общество е видно че имаме високи нива на одобрение и повече доверие към европейските институции отколкото към тези в България в контекста на това, че смятаме, че през европейски натиск може да решават най вече социални проблеми в България, каза още тя.

Друго което смятам, че е важно е позицията на опозицията, която все по ясно ще се чува все по ясно след официалното откриване на председателството. Тъй като днес парламента стартира дейността си след коледната ваканция, бяха представени и политическите декларации на основните политически сили в Народното събрание. Това което ми направи впечатление в изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че тя изразява надеждата, че през 6-те месеца след председателството ще имаме по ниски нива на корупция както и повишаване на жизнения стандарт на българина. От тук вече започва една много сериозна битка, за която аз още преди няколко месеца съм коментирала, именно тезата, че ще има битка за интерпретации. Тоест дали председателството ще бъде успешно или не. Съвсем естествено управляващите ще твърдят едното, а опозицията ще набляга на другото

А кое е определението за успешно председателство?!

Точно това е всъщност съществения проблем, тъй като няма ясни измерения и индикатори кое е успешно и какво неуспешно, излизайки разбира се от контекста на битовите детайли- дали сме се справили технически и обезпечили добре домакинството на форума. За това дали е успешно или неуспешно е какви решения са се взели на фона на събитията в България, но няма измерим индикатор, че трябва нещо конкретно да се случи в рамките на тази половин година. Това създава едно широко поле, един ваакуум, в който имено ще има много сериозна битка във вътрешно политически план между опозицията и управляващите, за да се трупат политически дивиденти. Т.е. битката на интерпретации ще продължи през следващите месеци с пълна сила.

Да, ще видим кой как ще интерпретира. В контекста на вашите проучвания, не мога да не ви попитам за протестите при старта на председателството. Защо управляващите заеха две противоположни позиции. От една страна- демокрация е, във всяка председателстваща страна до сега е имало протести, не е нещо обичайно, до това да се удовлетворяват тези протестиращи групи изпълнявайки техните искания?

Първо да започнем от там, че тези девет протеста, които се състояха в София e всъщност един повод да коментираме неразбирането на това какво представлява европредседателството. Това че то се провежда в България, не означава, че това ще решава някакви вътрешни проблеми. Забележете, всъщност сваления билборд, това което на мен много силно впечатление ми направи, който беше написан на английски, който обясняваше колко ниски са заплатите на българската полиция в сравнение с техните европейски колеги. Де факто ти адресираш посланието до хора и институции които няма как да окажат, а и не биха си позволили да окажат някакъв натиск за решаване на такъв тип социални проблеми в България.

Да но такова действие може да се тълкува и по друг начин. Ние показваме на нашите гости, чужденците, в какви условия работят полицаите и какви възнаграждения получават, за да може правителството да се почувства неудобно, след което то да удовлетвори исканията им. Както и се случи.

Това е другата хипотеза и тази хипотеза се поражда и в контекста на такъв тип решения които са взети миналата година от страна на правителството. Най пресния пример който ми хрумва и може да припомним на вашите слушатели е по отношение заканата на протест на учените от БАН, които благодарение на това си издействаха 15 милиона лв. Общо взето тази ситуация се повтори със служителите на МВР и отпуснатите допълнително 100 млн лв.

Последен въпрос свързан с това кой беше европредседател преди нас- Естония която приключи с излишък в бюджета за организация. Там като че ли нямаше такава суета около това събитие. При нас сякаш се създаде впечатление за малко провинциалност. Имате ли такова усещане?

Това ме подсеща за един филм на българска телевизия по повод естонското европредседателство, как е протекла тяхната подготовка. Един от интервюираните беше представител на опозицията и който се беше записал като доброволец да работи по време на форума. Т.е. там нямаше такъв опозиционен дисонас и битка на интерпретации. Това че в България се прави опит председателството да бъде основна точка около която да гравитират всички други събития и да се движи вътрешнополитическия живот доведе имено до такова чувство което определихте. Защо казвам това? Погледнете, дори в контекста на убийствата които се случиха в началото на годината, в публичното пространство се появиха конспирации, че едва ли не те са свързани по някакъв начин с европредседателството. Т.е. през следващата половин година голяма част от събитията, ще минават през това дали те се случват заради европредседателството.

Сега, в неделя и понеделник синоптиците обещават влошаване на времето и сняг. Не знам как ще бъде изтълкувано? Това в кръга на шегата разбира се.

Разбира се. Но е хубаво да намерим повод и за усмивка и да си пожелаем едно добро представяне на България, защото в крайна сметка трябва да имаме предвид, че гласът на България ще се чува през следващите 6 месеца е голям позитив. Голям позитив е, че България успя да наложи приоритетите за Западните балкани и това което може да си пожелаем е успешно председателство.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09