Евелина Славкова: Почти всяко събитие у нас ще се тълкува през призмата на европредседателството

Усещането , че Европредседателството на което домакин е България, ще решава битови или междусъседски отношения не е създадено конкретно от страна на някого, а е по скоро резултат от липса на информация и ясна комуникационна стратегия по отношение на разясняването какво всъщност представлява Европейския съюз и вече по късно и конкретно, председателството на ЕС. Това каза за предаватено на Радио Варна "Постфактум" социологът Eвелина Славкова от изследователски център "Тренд".

 

Десет години след членството на България в ЕС това което следим като данни и нагласи сред българското общество е видно че имаме високи нива на одобрение и повече доверие към европейските институции отколкото към тези в България в контекста на това, че смятаме, че през европейски натиск може да решават най вече социални проблеми в България, каза още тя.

Друго което смятам, че е важно е позицията на опозицията, която все по ясно ще се чува все по ясно след официалното откриване на председателството. Тъй като днес парламента стартира дейността си след коледната ваканция, бяха представени и политическите декларации на основните политически сили в Народното събрание. Това което ми направи впечатление в изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че тя изразява надеждата, че през 6-те месеца след председателството ще имаме по ниски нива на корупция както и повишаване на жизнения стандарт на българина. От тук вече започва една много сериозна битка, за която аз още преди няколко месеца съм коментирала, именно тезата, че ще има битка за интерпретации. Тоест дали председателството ще бъде успешно или не. Съвсем естествено управляващите ще твърдят едното, а опозицията ще набляга на другото

А кое е определението за успешно председателство?!

Точно това е всъщност съществения проблем, тъй като няма ясни измерения и индикатори кое е успешно и какво неуспешно, излизайки разбира се от контекста на битовите детайли- дали сме се справили технически и обезпечили добре домакинството на форума. За това дали е успешно или неуспешно е какви решения са се взели на фона на събитията в България, но няма измерим индикатор, че трябва нещо конкретно да се случи в рамките на тази половин година. Това създава едно широко поле, един ваакуум, в който имено ще има много сериозна битка във вътрешно политически план между опозицията и управляващите, за да се трупат политически дивиденти. Т.е. битката на интерпретации ще продължи през следващите месеци с пълна сила.

Да, ще видим кой как ще интерпретира. В контекста на вашите проучвания, не мога да не ви попитам за протестите при старта на председателството. Защо управляващите заеха две противоположни позиции. От една страна- демокрация е, във всяка председателстваща страна до сега е имало протести, не е нещо обичайно, до това да се удовлетворяват тези протестиращи групи изпълнявайки техните искания?

Първо да започнем от там, че тези девет протеста, които се състояха в София e всъщност един повод да коментираме неразбирането на това какво представлява европредседателството. Това че то се провежда в България, не означава, че това ще решава някакви вътрешни проблеми. Забележете, всъщност сваления билборд, това което на мен много силно впечатление ми направи, който беше написан на английски, който обясняваше колко ниски са заплатите на българската полиция в сравнение с техните европейски колеги. Де факто ти адресираш посланието до хора и институции които няма как да окажат, а и не биха си позволили да окажат някакъв натиск за решаване на такъв тип социални проблеми в България.

Да но такова действие може да се тълкува и по друг начин. Ние показваме на нашите гости, чужденците, в какви условия работят полицаите и какви възнаграждения получават, за да може правителството да се почувства неудобно, след което то да удовлетвори исканията им. Както и се случи.

Това е другата хипотеза и тази хипотеза се поражда и в контекста на такъв тип решения които са взети миналата година от страна на правителството. Най пресния пример който ми хрумва и може да припомним на вашите слушатели е по отношение заканата на протест на учените от БАН, които благодарение на това си издействаха 15 милиона лв. Общо взето тази ситуация се повтори със служителите на МВР и отпуснатите допълнително 100 млн лв.

Последен въпрос свързан с това кой беше европредседател преди нас- Естония която приключи с излишък в бюджета за организация. Там като че ли нямаше такава суета около това събитие. При нас сякаш се създаде впечатление за малко провинциалност. Имате ли такова усещане?

Това ме подсеща за един филм на българска телевизия по повод естонското европредседателство, как е протекла тяхната подготовка. Един от интервюираните беше представител на опозицията и който се беше записал като доброволец да работи по време на форума. Т.е. там нямаше такъв опозиционен дисонас и битка на интерпретации. Това че в България се прави опит председателството да бъде основна точка около която да гравитират всички други събития и да се движи вътрешнополитическия живот доведе имено до такова чувство което определихте. Защо казвам това? Погледнете, дори в контекста на убийствата които се случиха в началото на годината, в публичното пространство се появиха конспирации, че едва ли не те са свързани по някакъв начин с европредседателството. Т.е. през следващата половин година голяма част от събитията, ще минават през това дали те се случват заради европредседателството.

Сега, в неделя и понеделник синоптиците обещават влошаване на времето и сняг. Не знам как ще бъде изтълкувано? Това в кръга на шегата разбира се.

Разбира се. Но е хубаво да намерим повод и за усмивка и да си пожелаем едно добро представяне на България, защото в крайна сметка трябва да имаме предвид, че гласът на България ще се чува през следващите 6 месеца е голям позитив. Голям позитив е, че България успя да наложи приоритетите за Западните балкани и това което може да си пожелаем е успешно председателство.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Косьо Любенов: Българските билки са най качествените

За благотворния ефект на родните билки върху здравето, особено срещу актуалния в момента грип разговаряме с Косьо Любенов. Старозагорецът се е посветил на производството на билкови тинктури и козметика и търсейки чисто място за отглеждане и бране, той живее и работи в село Дълбоки, в полите на планината. ”Българските билки са най качествените”, казва..

обновено на 16.01.18 в 11:38

Успешно земеделие с цел, труд и упоритост

"Когато човек има желание за работа, тогава се ражда и идеята как точно да се случат нещата". В това вярва Димитър Димитров, който от 16 години се занимава със земеделие в района на Вълчи дол. Преоткрива това поприще в зряла възраст, когато решава да се върне към корените си буквално и преносно близо до земята. Така тя се превръща в негов поминък, за..

обновено на 15.01.18 в 18:55

Eдинственият дарак в Източна България

Единственият дарак, който работи само вълна,   в цяла Източна България, е във Вълчи дол. Това разказва семейството, което се е посветило на това майсторство. Венета Даракчиева е от Вълчи дол. Тя е трето поколение в нейния род, което се занимава с обработката на вълна. Дядото го правел преди 1944 година, но го национализирали. След това..

обновено на 14.01.18 в 09:21

Елка Няголова представя книгата за Яворов "Аз не живея, аз горя!" в София

Вечер, посветена на 140 години от рождението на Пейо Яворов, организира Славянска академия от 18.00  ч. в Българския културен център в София. Поетесата и председател на академията Елка Няголова ще представи новата книга "Аз не живея, аз горя!" - издание на Славянска академия. В нея са включени текстове на Катя Зографова, проф. Димитър Михайлов,..

публикувано на 12.01.18 в 16:41

И управляващите избраха да рекламират България с природата й

Нов протест ще се проведе във Варна срещу решението на Министерски съвет от 28-ми декември, което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Мотото на протеста е „Варна в подкрепа на Пирин и законността!”, а негов организатор е местното сдружение „Варна диша” ...

обновено на 11.01.18 в 11:59

Проф.Каприев: Нямаме сериозна политика за културния принос на България

Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" е официалното откриване на българското председателство на Европейския съюз. С гледна точка към тази роля на страната ни в управлението и определянето на приоритетите на Съюза чуйте философа проф.Георги Каприев, ръководител на  катедра "История на философията" към Философския факултет на СУ „Св. Климент..

публикувано на 11.01.18 в 15:10

Иван Манчев: Асансьорът за нагоре и надолу е един и същ

Първата си самостоятелна книга, озаглавена "Мечти и кошмари" представя днес в Арт салона на Радио Варна топ готвачът Иван Манчев. Далеч от представите за класически „пътеводител“ в кулинарията или сборник с изпитани рецепти, книгата на Иван Манчев има по-скоро биографичен елемент и разказва историята на едно пораснало момче, което се е..

обновено на 10.01.18 в 18:49