Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Славкова: Почти всяко събитие у нас ще се тълкува през призмата на европредседателството

Усещането , че Европредседателството на което домакин е България, ще решава битови или междусъседски отношения не е създадено конкретно от страна на някого, а е по скоро резултат от липса на информация и ясна комуникационна стратегия по отношение на разясняването какво всъщност представлява Европейския съюз и вече по късно и конкретно, председателството на ЕС. Това каза за предаватено на Радио Варна "Постфактум" социологът Eвелина Славкова от изследователски център "Тренд".

 





Десет години след членството на България в ЕС това което следим като данни и нагласи сред българското общество е видно че имаме високи нива на одобрение и повече доверие към европейските институции отколкото към тези в България в контекста на това, че смятаме, че през европейски натиск може да решават най вече социални проблеми в България, каза още тя.

Друго което смятам, че е важно е позицията на опозицията, която все по ясно ще се чува все по ясно след официалното откриване на председателството. Тъй като днес парламента стартира дейността си след коледната ваканция, бяха представени и политическите декларации на основните политически сили в Народното събрание. Това което ми направи впечатление в изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че тя изразява надеждата, че през 6-те месеца след председателството ще имаме по ниски нива на корупция както и повишаване на жизнения стандарт на българина. От тук вече започва една много сериозна битка, за която аз още преди няколко месеца съм коментирала, именно тезата, че ще има битка за интерпретации. Тоест дали председателството ще бъде успешно или не. Съвсем естествено управляващите ще твърдят едното, а опозицията ще набляга на другото

А кое е определението за успешно председателство?!

Точно това е всъщност съществения проблем, тъй като няма ясни измерения и индикатори кое е успешно и какво неуспешно, излизайки разбира се от контекста на битовите детайли- дали сме се справили технически и обезпечили добре домакинството на форума. За това дали е успешно или неуспешно е какви решения са се взели на фона на събитията в България, но няма измерим индикатор, че трябва нещо конкретно да се случи в рамките на тази половин година. Това създава едно широко поле, един ваакуум, в който имено ще има много сериозна битка във вътрешно политически план между опозицията и управляващите, за да се трупат политически дивиденти. Т.е. битката на интерпретации ще продължи през следващите месеци с пълна сила.

Да, ще видим кой как ще интерпретира. В контекста на вашите проучвания, не мога да не ви попитам за протестите при старта на председателството. Защо управляващите заеха две противоположни позиции. От една страна- демокрация е, във всяка председателстваща страна до сега е имало протести, не е нещо обичайно, до това да се удовлетворяват тези протестиращи групи изпълнявайки техните искания?

Първо да започнем от там, че тези девет протеста, които се състояха в София e всъщност един повод да коментираме неразбирането на това какво представлява европредседателството. Това че то се провежда в България, не означава, че това ще решава някакви вътрешни проблеми. Забележете, всъщност сваления билборд, това което на мен много силно впечатление ми направи, който беше написан на английски, който обясняваше колко ниски са заплатите на българската полиция в сравнение с техните европейски колеги. Де факто ти адресираш посланието до хора и институции които няма как да окажат, а и не биха си позволили да окажат някакъв натиск за решаване на такъв тип социални проблеми в България.

Да но такова действие може да се тълкува и по друг начин. Ние показваме на нашите гости, чужденците, в какви условия работят полицаите и какви възнаграждения получават, за да може правителството да се почувства неудобно, след което то да удовлетвори исканията им. Както и се случи.

Това е другата хипотеза и тази хипотеза се поражда и в контекста на такъв тип решения които са взети миналата година от страна на правителството. Най пресния пример който ми хрумва и може да припомним на вашите слушатели е по отношение заканата на протест на учените от БАН, които благодарение на това си издействаха 15 милиона лв. Общо взето тази ситуация се повтори със служителите на МВР и отпуснатите допълнително 100 млн лв.

Последен въпрос свързан с това кой беше европредседател преди нас- Естония която приключи с излишък в бюджета за организация. Там като че ли нямаше такава суета около това събитие. При нас сякаш се създаде впечатление за малко провинциалност. Имате ли такова усещане?

Това ме подсеща за един филм на българска телевизия по повод естонското европредседателство, как е протекла тяхната подготовка. Един от интервюираните беше представител на опозицията и който се беше записал като доброволец да работи по време на форума. Т.е. там нямаше такъв опозиционен дисонас и битка на интерпретации. Това че в България се прави опит председателството да бъде основна точка около която да гравитират всички други събития и да се движи вътрешнополитическия живот доведе имено до такова чувство което определихте. Защо казвам това? Погледнете, дори в контекста на убийствата които се случиха в началото на годината, в публичното пространство се появиха конспирации, че едва ли не те са свързани по някакъв начин с европредседателството. Т.е. през следващата половин година голяма част от събитията, ще минават през това дали те се случват заради европредседателството.

Сега, в неделя и понеделник синоптиците обещават влошаване на времето и сняг. Не знам как ще бъде изтълкувано? Това в кръга на шегата разбира се.

Разбира се. Но е хубаво да намерим повод и за усмивка и да си пожелаем едно добро представяне на България, защото в крайна сметка трябва да имаме предвид, че гласът на България ще се чува през следващите 6 месеца е голям позитив. Голям позитив е, че България успя да наложи приоритетите за Западните балкани и това което може да си пожелаем е успешно председателство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10