Елка Няголова представя книгата за Яворов "Аз не живея, аз горя!" в София

Вечер, посветена на 140 години от рождението на Пейо Яворов, организира Славянска академия от 18.00  ч. в Българския културен център в София. Поетесата и председател на академията Елка Няголова ще представи новата книга "Аз не живея, аз горя!" - издание на Славянска академия. В нея са включени текстове на Катя Зографова, проф. Димитър Михайлов, Тодор Иванов и Елка Няголова; букет от любими стихове на Яворов; нови преводи на 13 езика. Събитието в навечерието на рождения ден на Яворов ще сложи началото на едно литературно поклонничество до родното място на поета и участие на гостите в Яворовите дни в Чирпан, а по-късно и среща с арменската общност в Пловдив. Организатори и домакини на тази вечер са: Славянска академия, Български културен център, Агенция "София Прес" и Фондация "Яворов".

С Елка Няголова разговаря Светлана Вълкова:

-  Книгата е „на” и „за” Яворов. Втора книга с приносно значение, по която Славянска академия работи. Първата излезе през 2015 г., втората е сега. Тя включва няколко литературоведски текстове за поета-харамия, като включва разбира се един букет от прекрасните негови стихове, които са част от вътрешния свят на всекиго от нас. Включва /и това вече е приносното/, нови преводи на 13 езика на негови стихове. Сред тези 13 езика са всичките славянски езици, плюс башкирски и арменски. Не можехме в никакъв случай да подминем Армения, когато става дума за Яворов.

-  Дали сме длъжници на Яворов? Мисля, че творчеството му е добре проучено?

-  Аз пък си мисля, че когато говорим за дълг, би трябвало да имаме предвид не само творчеството. Да, творчеството на Яворов  е добре проучено. То е един белег в нашето културно съзнание. Един болящ и кървящ белег. Тук вече правя отправката към темата за дълга. Това срамно „Дело № 205”, което много години след смъртта на Яворов не е закрито, което е нашата колективна вина – говоря на българското културно общество. Това срамно дело продължава да възбужда у мен темата за вината ни и за неизплатения дълг...

-  Вие имате ли любимо негово стихотворение?

-  Много ми е трудно да отделя едно стихотворение от другите, но имам любимо начало и то е от „Заточеници”.

Цялото интервю с Елка Няголова чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Косьо Любенов: Българските билки са най качествените

За благотворния ефект на родните билки върху здравето, особено срещу актуалния в момента грип разговаряме с Косьо Любенов. Старозагорецът се е посветил на производството на билкови тинктури и козметика и търсейки чисто място за отглеждане и бране, той живее и работи в село Дълбоки, в полите на планината. ”Българските билки са най качествените”, казва..

обновено на 16.01.18 в 11:38

Успешно земеделие с цел, труд и упоритост

"Когато човек има желание за работа, тогава се ражда и идеята как точно да се случат нещата". В това вярва Димитър Димитров, който от 16 години се занимава със земеделие в района на Вълчи дол. Преоткрива това поприще в зряла възраст, когато решава да се върне към корените си буквално и преносно близо до земята. Така тя се превръща в негов поминък, за..

обновено на 15.01.18 в 18:55

Eдинственият дарак в Източна България

Единственият дарак, който работи само вълна,   в цяла Източна България, е във Вълчи дол. Това разказва семейството, което се е посветило на това майсторство. Венета Даракчиева е от Вълчи дол. Тя е трето поколение в нейния род, което се занимава с обработката на вълна. Дядото го правел преди 1944 година, но го национализирали. След това..

обновено на 14.01.18 в 09:21

Евелина Славкова: Почти всяко събитие у нас ще се тълкува през призмата на европредседателството

Усещането , че Европредседателството на което домакин е България, ще решава битови или междусъседски отношения не е създадено конкретно от страна на някого, а е по скоро резултат от липса на информация и ясна комуникационна стратегия по отношение на разясняването какво всъщност представлява Европейския съюз и вече по късно и конкретно,..

публикувано на 12.01.18 в 14:36

И управляващите избраха да рекламират България с природата й

Нов протест ще се проведе във Варна срещу решението на Министерски съвет от 28-ми декември, което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Мотото на протеста е „Варна в подкрепа на Пирин и законността!”, а негов организатор е местното сдружение „Варна диша” ...

обновено на 11.01.18 в 11:59

Проф.Каприев: Нямаме сериозна политика за културния принос на България

Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" е официалното откриване на българското председателство на Европейския съюз. С гледна точка към тази роля на страната ни в управлението и определянето на приоритетите на Съюза чуйте философа проф.Георги Каприев, ръководител на  катедра "История на философията" към Философския факултет на СУ „Св. Климент..

публикувано на 11.01.18 в 15:10

Иван Манчев: Асансьорът за нагоре и надолу е един и същ

Първата си самостоятелна книга, озаглавена "Мечти и кошмари" представя днес в Арт салона на Радио Варна топ готвачът Иван Манчев. Далеч от представите за класически „пътеводител“ в кулинарията или сборник с изпитани рецепти, книгата на Иван Манчев има по-скоро биографичен елемент и разказва историята на едно пораснало момче, което се е..

обновено на 10.01.18 в 18:49