Седмицата в "Позиция": Европредседателство, протести, вот, бели книги и едни 100 милиона...

| обновено на 13.01.18 в 11:59

Отива си седмица, белязана от протести и разбира се от европредседателството. Но за него по-късно.

Сега първо за протестите: Два от тях бяха във Варна. Първият - в сряда на работниците от „Терем Флотски арсенал”. Един протест, който шефовете на оръжейниците искаха да си остане зад оградата на предприятието, разделяща протестиращите от журналистите. Хората обаче минаха през оградата и дори блокираха за кратко пътя за Белослав. Недоволството беше провокирано от назначаването на съуправител на дружеството, но и не само. Протестиращите се притесняват от евентуално сливане на „Флотски арсенал” с „Терем Овеч”, което ще доведе до съкращения и още по-голяма задлъжнялост.

Въпросният съуправител Данко Момчилов, станал повод за недоволството, каза, че не се притеснява от протестите и се опита да обясни дали ще има освободени от работа хора. Аз обаче не разбрах, първо Момчилов казва, че няма да има съкращения, две секунди по-късно заявява, цитирам: „Не, няма да има МНОГО съкращения”. Значи все пак ще има...обърках се. Протестиращите също са объркани и се питат защо въобще има нужда от втори управител в „Терем Флотски арсенал”.

Вторият протест бе продължение на този от миналата седмица, и беше не само във Варна, но и в цялата страна. Разбира се става дума за протеста срещу строителството в Пирин. Тук той бе организиран от „Варна диша”. За Радио Варна Стела Николова от сдружението обясни, че в последния момент от община Варна са сменили мястото на първия протест, който се проведе на 4 януари. За вторият обаче имаше разрешение да се проведе пред сградата на общината.Хиляди се събраха в четвъртък вечерта в София, искайки категорично да покажат несъгласието си срещу застрояването в Парк „Пирин”. Имаше и контрапротест. Като стана дума за него, в информационни сайтове излезе новина, че контрапротестиращите са докарани с училищни автобуси и са били доста добре организирани от местните власти.

Всъщност по това време протестите бяха общо 11 - и за Истанбулската конвенция и против частните съдебни изпълнители и за запазване суверинитета на България, но ние ще обърнем по-специално внимание на един, който ни вълнуваше през цялата седмица. Протест, гарниран с една малко нескопосана историйка с билбордове. Знаете, че става дума за полицаите, чиито билборд бе свален от частна фирма, после премиерът каза, че ще им даде безплатни места за постери, пък полицаите отказаха, а карикатуристите от „Прас Прес” веднаха иронизираха цялата ситуация и поискаха билбордове и за тях. Развитието дойде в последния момент преди откриването в Народния театър. След среща с Бойко Борисов стана ясно, че ще бъдат отпуснати допълнителни 100 милиона за полицаите. Те обаче въпреки това решиха да протестират вечерта на 11-ти. Костя Костов от Синдикалната федерация на служителите в МВР обясни, че повишението на заплатите е само едно от исканията на полицаите.

През вчерашния ден пък стана ясно, че Върховната административна прокуратура е оспорила в съда поскъпването на цената на водата в 16 града, сред които и Варна. Според прокуратурата, от Комисията за енергийно и водно регулиране са допуснали сериозни пропуски в администравните процедури и за това поскъпването трябва да бъде отменено. Очакваме решението на Софийския административен съд.
Още от седмицата:

Стилна до скромност церемония, сравнително кратка, подготвена с вкус и оставяща добро впечатление в зрители и слушатели, най-вече заради участието на детския хор на Българското национално радио. Така накратко можем да опишем церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

Не, не си мислете, че ще я пропуснем. Няма да забравим речта, за която всички говорят. За някои тя е върхът да дипломацията, за други е малко неточна, трети я критикуват заради някои неуместни препратки, но така или иначе никой не остана безразличен към речта, изнесена на български език от председателя на Съвета на ЕС полякът Доналд Туск. Той започна с цитат от Вазов, мина през Спартак, Захари Бахаров, Христо Стоичков и завърши с премиера Борисов

Аплодисменти за Туск, но по-скоро за ирландеца Хюго Брайди, който е авторът на въпросната реч. Впечатление направиха и думите на президента Румен Радев, който напомни, че от 13 века България е югоизточната порта на Европа.

Следихме и изказванията на депутатите от опозицията, които така и не се разбраха за вота на недоверие. От БСП съобщиха, че сами ще го внесат на 17 януари, а от ДПС казаха, че малко са обидени на червените, но ще ги подкрепят по време на гласуването. Но стига толкова за вота на недоверие, без това е почти сигурно, че той няма да мине в пленарната зала

Друго, което ни направи впечатление през седмицата са констатациите и препоръките, записани в „Бялата книга за свободата на медиите в България”. Препоръката на Съюза на издателите в България (СИБ) е ЕК да започне международно разследване за концентрация и нелоялна конкуренция на медийния пазар у нас. Почти веднага след като издателите поискаха европейска проверка на медийния ни пазар, депутатът от ДПС Делян Пеевски изпрати писмо до медиите, в което начере „Бялата книга” „пасквил”.

А вчерашния ден ни донесе и друга новина - първата и единствена българска фирма, която ще получи финансиране по плана „Юнкер” и то от 100 милиона евро, е фирма на... братя Домусчиеви.

Та още във втория ден на европредседателството май някои неща започват да стават ясни. И тук отново се сещаме за речта на Доналд Туск, който ни пожела председателство, резултатно като Христо Стоичков. Благодарим, ама ние в България си знаем, че пилците се броят на есен.

Политолози обаче твърдят, че през есента отново ще броим не пилци, а бюлетини...
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт и демонстрации в помощ на семействата на загиналите полицаи

Противопожарни автомобили, водолазни костюми, високо проходими джипове  тип "пустинна котка" и друга техника бяха представени на входа на Морската градина във Варна  в рамките на Деветата благотворителна кампания в помощ на децата и семействата на загинали при изпълнение на служебния си дълг полицаи и служители на затворите. Организатори на..

обновено на 24.06.18 в 15:34

Билкарница в Музея по история на медицината - фоторепортаж

При голям интерес протича инициативата на Медицинския университет във Варна да припомни на гражданите полезните свойства на билките. Даровете от природата са показани в свеж вид, изсушени, в комбинации според различни здравословни проблеми. Има няколко вида възглавнички - за умора, стрес, за подобряване на паметта. Възрастна дама сподели, че нейн..

публикувано на 24.06.18 в 13:45

Александрина Пендачанска открива "Варненско лято"

Международният музикален фестивал „Варненско лято” 2018-та се открива тази вечер с концерт на оперната прима Александрина Пендачанска и Варненска филхармония с гост-диригента от Италия Пи е ро Ром а но. Началото е от 20 ч в зала 1 на Фестивалния комплекс. Пендачанска ще сподели с варненската публика най-новия си мултимедиен концертен..

публикувано на 24.06.18 в 10:17

Надпревара за най-тежка диня и тиква в Шабла

Градинарите в Шабла полагат грижи да отгледат най-едрите плодове и зеленчуци за Празника на плодородието. Общината вече обяви надпреварата за най-тежката диня, чепка грозде, тиква, картоф, домат. Стопаните ще си оспорват кой е най-голям майстор и в отглеждането на капия, патладжани, моркови, лук. Даровете на природата ще бъдат претеглени на кантар..

публикувано на 24.06.18 в 10:10

С концерт във Варна набират пари за деца на загинали полицаи

За девета поредна година Областна дирекция на вътрешните работи в гр. Варна подкрепя благотворителната кампания в помощ на децата и семействата на загиналите и пострадали полицаи. В тази връзка, от 10 до 14 ч. днес на входа на Морската градина, до Слънчевия часовник, ще се проведе благотворителен детски концерт и демонстрации на..

публикувано на 24.06.18 в 08:32

Еньовден и в Музея на медицината във Варна

Варненският музей за история на медицината организира празнуване на Еньовден тази неделя. Началото е в 10 ч., а входът е свободен. Еньовден е един от най-значимите празници в българския календар. Според народната традиция, това е най-дългият ден през годината и е празник на билките – лековити и магически. 24 юни е денят на лятното..

обновено на 24.06.18 в 07:07

Девня ще е домакин на фолклорен фестивал

24 състава за народни танци от областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе и Силистра ще вземат участие във фестивала „Фолклорна палитра“, който ще се проведе на откритата сцена в парка на Девня навръх Еньовден – 24 юни. За първи път в своята история индустриалната община организира танцов конкурс за любителски клубове и формации.  За..

обновено на 24.06.18 в 07:07