Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата в "Позиция": Европредседателство, протести, вот, бели книги и едни 100 милиона...

| обновено на 13.01.18 в 11:59

Отива си седмица, белязана от протести и разбира се от европредседателството. Но за него по-късно.

Сега първо за протестите: Два от тях бяха във Варна. Първият - в сряда на работниците от „Терем Флотски арсенал”. Един протест, който шефовете на оръжейниците искаха да си остане зад оградата на предприятието, разделяща протестиращите от журналистите. Хората обаче минаха през оградата и дори блокираха за кратко пътя за Белослав. Недоволството беше провокирано от назначаването на съуправител на дружеството, но и не само. Протестиращите се притесняват от евентуално сливане на „Флотски арсенал” с „Терем Овеч”, което ще доведе до съкращения и още по-голяма задлъжнялост.

Въпросният съуправител Данко Момчилов, станал повод за недоволството, каза, че не се притеснява от протестите и се опита да обясни дали ще има освободени от работа хора. Аз обаче не разбрах, първо Момчилов казва, че няма да има съкращения, две секунди по-късно заявява, цитирам: „Не, няма да има МНОГО съкращения”. Значи все пак ще има...обърках се. Протестиращите също са объркани и се питат защо въобще има нужда от втори управител в „Терем Флотски арсенал”.

Вторият протест бе продължение на този от миналата седмица, и беше не само във Варна, но и в цялата страна. Разбира се става дума за протеста срещу строителството в Пирин. Тук той бе организиран от „Варна диша”. За Радио Варна Стела Николова от сдружението обясни, че в последния момент от община Варна са сменили мястото на първия протест, който се проведе на 4 януари. За вторият обаче имаше разрешение да се проведе пред сградата на общината.Хиляди се събраха в четвъртък вечерта в София, искайки категорично да покажат несъгласието си срещу застрояването в Парк „Пирин”. Имаше и контрапротест. Като стана дума за него, в информационни сайтове излезе новина, че контрапротестиращите са докарани с училищни автобуси и са били доста добре организирани от местните власти.

Всъщност по това време протестите бяха общо 11 - и за Истанбулската конвенция и против частните съдебни изпълнители и за запазване суверинитета на България, но ние ще обърнем по-специално внимание на един, който ни вълнуваше през цялата седмица. Протест, гарниран с една малко нескопосана историйка с билбордове. Знаете, че става дума за полицаите, чиито билборд бе свален от частна фирма, после премиерът каза, че ще им даде безплатни места за постери, пък полицаите отказаха, а карикатуристите от „Прас Прес” веднаха иронизираха цялата ситуация и поискаха билбордове и за тях. Развитието дойде в последния момент преди откриването в Народния театър. След среща с Бойко Борисов стана ясно, че ще бъдат отпуснати допълнителни 100 милиона за полицаите. Те обаче въпреки това решиха да протестират вечерта на 11-ти. Костя Костов от Синдикалната федерация на служителите в МВР обясни, че повишението на заплатите е само едно от исканията на полицаите.

През вчерашния ден пък стана ясно, че Върховната административна прокуратура е оспорила в съда поскъпването на цената на водата в 16 града, сред които и Варна. Според прокуратурата, от Комисията за енергийно и водно регулиране са допуснали сериозни пропуски в администравните процедури и за това поскъпването трябва да бъде отменено. Очакваме решението на Софийския административен съд.








Още от седмицата:

Стилна до скромност церемония, сравнително кратка, подготвена с вкус и оставяща добро впечатление в зрители и слушатели, най-вече заради участието на детския хор на Българското национално радио. Така накратко можем да опишем церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

Не, не си мислете, че ще я пропуснем. Няма да забравим речта, за която всички говорят. За някои тя е върхът да дипломацията, за други е малко неточна, трети я критикуват заради някои неуместни препратки, но така или иначе никой не остана безразличен към речта, изнесена на български език от председателя на Съвета на ЕС полякът Доналд Туск. Той започна с цитат от Вазов, мина през Спартак, Захари Бахаров, Христо Стоичков и завърши с премиера Борисов

Аплодисменти за Туск, но по-скоро за ирландеца Хюго Брайди, който е авторът на въпросната реч. Впечатление направиха и думите на президента Румен Радев, който напомни, че от 13 века България е югоизточната порта на Европа.

Следихме и изказванията на депутатите от опозицията, които така и не се разбраха за вота на недоверие. От БСП съобщиха, че сами ще го внесат на 17 януари, а от ДПС казаха, че малко са обидени на червените, но ще ги подкрепят по време на гласуването. Но стига толкова за вота на недоверие, без това е почти сигурно, че той няма да мине в пленарната зала

Друго, което ни направи впечатление през седмицата са констатациите и препоръките, записани в „Бялата книга за свободата на медиите в България”. Препоръката на Съюза на издателите в България (СИБ) е ЕК да започне международно разследване за концентрация и нелоялна конкуренция на медийния пазар у нас. Почти веднага след като издателите поискаха европейска проверка на медийния ни пазар, депутатът от ДПС Делян Пеевски изпрати писмо до медиите, в което начере „Бялата книга” „пасквил”.

А вчерашния ден ни донесе и друга новина - първата и единствена българска фирма, която ще получи финансиране по плана „Юнкер” и то от 100 милиона евро, е фирма на... братя Домусчиеви.

Та още във втория ден на европредседателството май някои неща започват да стават ясни. И тук отново се сещаме за речта на Доналд Туск, който ни пожела председателство, резултатно като Христо Стоичков. Благодарим, ама ние в България си знаем, че пилците се броят на есен.

Политолози обаче твърдят, че през есента отново ще броим не пилци, а бюлетини...






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52