Петър-Емил Митев: Европредседателството е шанс за нас, но назряват и проблеми

Снимка: БГНЕС

"България има уникален шанс, защото по време на нашето председателство на Съвета на ЕС може да се даде тласък за приемането на страните от Западните Балкани в общността". Това каза в предаването „Позиция” професор Петър-Емил Митев от Института „Иван Хаджийски”. Според него, желанието на тези страни да станат членки на Евросъюза е довело до коренна промяна в отношението им към България.

Начинът, по който ще бъде осъществено европредседателството ще окаже влияние върху вътрешнополитическите отношения в страната, но едва ли след него ще се стигне до предсрочни избори, каза още Петър-Емил Митев, но подчерта: "Има обаче вътрешни проблеми, които несъмнено назряват. Основният ще е свързан с повишаването на цената на тока за бизнеса, което ще доведе до поскъпването на стоки и услуги и ще даде поводи за изява на опозицията".

В интервюто за "Позиция" Петър-Емил Митев направи и анализ на световната политика през миналата година и коментира важното, което предстои през 2018-та.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия отмени санкциите срещу Турция

Германия вдигна икономическите санкции срещу Турция и отмени забраната за пътуване до страната, след като Анкара отмени продължилото две години извънредно положение в страната, съобщава АФП. Санкциите срещу Турция бяха наложени през юли 2017 година, като начин да се окаже натиск върху Турция след..

публикувано на 21.07.18 в 16:39
наса месинджър

Сонда на НАСА ще изследва слънчевата корона

НАСА подготвя изстрелването на 6 август на уникална сонда с размерите на автомобил за изучаване на слънчевата корона, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Този апарат ще се приближи най-близо в сравнение с всички останали до нашата звезда, за да изследва слънчевата атмосфера, която поражда слънчевия вятър. Космическият апарат Parker..

публикувано на 21.07.18 в 15:22

Аспиринът е полезен в борбата с рака

Американски учени от болничното заведение "Нортуел хелт" в град Хънтингтън, щата Ню Йорк, установиха, че аспиринът е полезен в борбата срещу рака, съобщава сп. "Медикъл експрес". Ежедневната употреба на малки дози аспирин снижава риска от развитие на рак на яйчниците. До този извод дошли експертите,след като провели 13 изследвания с..

публикувано на 21.07.18 в 15:19

Въпреки ръста на броя на туристите, легловата база е незапълнена

Средната заетост на  легловата база е изключително ниска, въпреки, че имаме ръст на параметъра брой туристи. Такава констатация изказа в предаването „Позиция” Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Месец август, най - натоварения месец в годината за туризма, Националният статистически..

публикувано на 21.07.18 в 14:11

Швеция се бори с пламъци отвъд Северния полярен кръг

Правителството потърси помощ от военните, стотици доброволци и други държави в ЕС, за да се справи с безпрецедентните от десетилетия пожари в страната, предаде Асошиейтед прес. Над 50 огнища бушуваха в горите, главно в Централна и Западна Швеция, но също и на север, отвъд полярния кръг, и на балтийския остров Готланд. Досега няма данни за..

публикувано на 21.07.18 в 08:25

Туристическият бранш иска работодателите да раздават ваучери за почивки

Туристическият бранш иска да бъдат въведени нов тип ваучери, които да се ползват от работниците за почивки за превенция на здравето им или за рехабилитация, каза днес край Варна Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на европейската СПА асоциация, след заседанието на Националния съвет по..

публикувано на 20.07.18 в 15:38

Изсветляване на облаци може да спаси Големия бариерен риф

Да се изсветлят облаци, за да отразяват по-добре слънчевата светлина или морето да бъде покрито със защитен слой са някои от проектите, които австралийското правителство проучва, за да бъде защитен застрашеният от климатичните промени Голям бариерен риф, съобщи Франс прес. През 2016 г. и 2017 г. Големият бариерен риф, който е с територията..

публикувано на 20.07.18 в 14:56