Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър-Емил Митев: Европредседателството е шанс за нас, но назряват и проблеми

Снимка: БГНЕС

"България има уникален шанс, защото по време на нашето председателство на Съвета на ЕС може да се даде тласък за приемането на страните от Западните Балкани в общността". Това каза в предаването „Позиция” професор Петър-Емил Митев от Института „Иван Хаджийски”. Според него, желанието на тези страни да станат членки на Евросъюза е довело до коренна промяна в отношението им към България.

Начинът, по който ще бъде осъществено европредседателството ще окаже влияние върху вътрешнополитическите отношения в страната, но едва ли след него ще се стигне до предсрочни избори, каза още Петър-Емил Митев, но подчерта: "Има обаче вътрешни проблеми, които несъмнено назряват. Основният ще е свързан с повишаването на цената на тока за бизнеса, което ще доведе до поскъпването на стоки и услуги и ще даде поводи за изява на опозицията".

В интервюто за "Позиция" Петър-Емил Митев направи и анализ на световната политика през миналата година и коментира важното, което предстои през 2018-та.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

172 млн. лева са предвидени за подпомагат компании за иновации

172 милиона лева са предвидените средства за  подпомагане партньорството между наука, образование и бизнес, каза Милена Стойчева, министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева.   Тази програма е свързана с капацитета, който се изгражда от взаимодействието между наука и бизнес. Ще си партнират центрове за върхови постижения и бизнес..

публикувано на 28.03.24 в 16:37

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 28.03.24 в 16:31
Иванка Шалапатова

Шалапатова: Варна е добър пример за развитие на социалната икономика

Варна е добър пример за развитие на социалната и солидарна икономика. Това каза Министерството на труда и социалната политика Иванка Шалапатова във Варна. Това е една политика, която ще бъде разгърната с пълна силна, каза тя и допълни, че в морската столица има много добри практика. Според Шалапатова партньорството между бизнеса, университетите,..

публикувано на 28.03.24 в 16:25

Хората от Пчелина не вярват от ВиК да завършат канализацията до края на май

До края на май трябва да завършат дейностите по прокарване на канализация в местността Пчелина. Обнадеждаващата новина съобщи Сава Коев, ръководител на ВиК проекта. Остават още 5 канализационни клона. Работата по последния етап започва другата седмица, посочи още той. 

публикувано на 28.03.24 в 15:45

След сигнал за осквернен гроб в Тополи, възстановяват щетите за сметка на дружеството

Сигнал за счупени дървени кръстове на няколко гроба в гробищен парк "Тополи" подаде към редакцията на Радио Варна Пламен Дочев, който наскоро е загубил близък и е потърпевш от това поругаване на паметта на починалия. Оказва се, че на Задушница съседният гроб е със счупен кръст, а след няколко дни същото се случва и с гробното място, на което отива Дочев...

публикувано на 28.03.24 в 14:50

Ректорът на ИУ-Варна: Свиване на приема „Държавна поръчка“ и прекласиране на студентите всяка година ще повишат мотивацията

До 2030 г. 30% от българите в активна възраст да имат възможност да преминат през допълнително обучение, квалификация, етл. преквалификация. Това е една от големите цели на Министерство на труда и социалната политика, обяви във Варна ресорният министър в оставка Иванка Шалапатова. Към момента едва 7 % от трудоспособните българи преминават..

публикувано на 28.03.24 в 14:42

Прехвърлят собствеността на салона на VII СУ „Найден Геров“ на Община Варна

Собствеността върху изградения физкултурен салон на VII СУ „Найден Геров“ ще бъде прехвърлена на Община Варна, а след това ще бъдат предприети действия по завършване на базата.  Кметът на Варна Благомир Коцев и неговият екип проведоха поредица от срещи с представители на Министерството на младежта и спорта и на строителната фирма по повод решаването..

публикувано на 28.03.24 в 13:15