БФС отговори на нападките на Любо Пенев

Снимка: БГНЕС

В официалния сайт на българския футболен съюз бе публикуван отговор на обвиненията, отправени към сегашното ръководство от кандидата за президент Любослав Пенев и хора, подкрепящи кандидатурата му.

Те бяха отправени на пресконференция в четвъртък.

Ето и пълният текст на съобщението на БФС:

"В отговор на твърденията, коментарите и обвиненията относно дейността на Българския футболен съюз по време на пресконференцията на Любослав Пенев и неговия инициативен комитет, провела се на 11.01. 2018 г., БФС прави следните уточнения. Разбира се, без коментар или оценка на „предизборните“ му изявления.

По време на медийната изява бяха направени редица тежки обвинения към футболния съюз. Те не бяха подкрепени с факти, тъй като такива няма, и затова естествено не отговарят на истината.

Истините и основните факти ...

В началото беше обявена „сензацията“, че Българският футболен съюз получава по един милион и половина (1 500 000) швейцарски франка за развитието на женски футбол, Сумата не е вярна !! Всъщност, това е хонорарът на Л. Пенев и неговият екип за 3 години работа и 4 победи в официални футболни срещи. Българският футболен съюз получава по 100 000 евро на година за развитието на женския футбол. Благодарение на това този футбол излезе от упадъка – днес жените и девойки състезателки са около 2 000 и се провежда държавно първенство по женски футбол.

Чуждестранните футболисти – ами България е член на Европейския съюз и спазва основните му принципи, между които е – свободното движение на хора. Броят на футболисти извън Европейския съюз е ограничен и оценката за тяхния принос не е само негативна.

Детско-юношеският футбол и мачовете в юношеските първенства.

От сезон 2013-14 последователно Българският футболен съюз поема разходите за съдии и делегати на клубовете, участващи в първенството за юноши до 19 години (U19), юноши до 17 години (U17) и юноши до 15 години (U15), което се провежда в четири зони.

Тези действия на БФС дават обща финансова икономия за футболните клубове за периода за около 500 000 лв.

„Електронното картотекиране“, е реализирано от БФС още през 2014 г. чрез “Електронно първенство” за отборите от “А“ и „Б“ футболна група (тогава), като предстои неговото разширяване и за аматьорския футбол. Само в 7 футболни федерации от УЕФА досега е внедрена такава платформа.

Ежегодният годишен финансов отчет на Българския футболен съюз, се публикува в официалния сайт на Министерство на правосъдието, каквото е изискването по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а също така се изпраща в НАП и в Агенцията по вписванията.

На нападките относно подготовката и организацията на предстоящия VIII конгрес може да се отговори само едно - Българският футболен съюз не използва и никога не е използвал непозволени и силови методи, за да влияе на делегатите. БФС категорично призовава участниците в пресконференцията да предоставят на правоохранителните органи цялата налична в тях информация и факти за корупционни или други непозволени практики в системата на БФС. Надяваме се на бързо действие от тяхна страна, тъй като бездействието ще ги охарактеризира като хора, с голословни и несъстоятелни твърдения, а това не е доказателство за съществуването на „съвест“ и висок обществен морал.

Футболните клубове, одобрени за членове на БФС, но неприети от Конгреса не могат присъстват на него. Те не излъчват делегати, поради което не гласуват. А основанието за това е само едно – предварително не може да се гарантира дали всички клубове, предложени на Конгреса за приемане, ще бъдат приети.

До края на януари тази година БФС ще предостави напълно безплатно на всички лицензирани треньори достъп до системата “Онлайн Академия”, основана на методиката за подготовка на млади футболисти на холандския клуб “Аякс”, адаптирана за българските условия и преведена на български.

От изявленията на пресконференцията може да се направи основния извод, че нейните участници всъщност не са запознати с нищо важно от българския футбол, като приноса им за неговото развитие беше подминат с мълчание. Още от 2012 г. действа “Стратегия за развитие на футбола 2012-2014”, обновена с нова “Стратегия за развитие на футбола 2014-2018”, изработени от Българския футболен съюз в духа на най-добрите практики на ФИФА, УЕФА и развитите европейски футболни федерации. Тези документи са публични и бяха раздадени не само на делегатите, но и на всички гости и журналисти по време на последния VII конгрес на БФС на 14 февруари 2014 г. При внимателен прочит ще се окаже, че голяма част от заложените в последната стратегия на БФС цели са изпълнени.

Това е, защото обещаваме само неща, които можем и сме сигурни, че ще изпълним.

Отдел „Връзки с обществеността и медии“


ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Христов стана №1 на варненското спортно училище

Станаха ясни победителите в анкетата за най-добър спортист и отбор на варненското спортно училище "Г.Бенковски" за 2018. Очаквано щангистът Христо Христов бе обявен за най-добър състезател. Тържеството се проведе днес в сградата на училището. “СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА – 2018” Христо Христов – 11 клас, вдигане тежести Треньор –  Живко..

публикувано на 10.12.18 в 17:24

"Евър" изпраща успешна година

Варненският клуб по лека атлетика "Евър" приключва много успешна година. Състезателите участваха във всички Национални шампионати за всички възрастови групи , както и в множество Национални и Международни турнири – общо 48 състезания. Сред състезателите с най–големи заслуги са Силвия Георгиева – 2 златни медала при девойки старша възраст и 1 бронзов..

публикувано на 10.12.18 в 11:16

Световен ден на футбола

По инициатива на ООН 10 декември се отбелязва като Световен ден на футбола – онази интелигентна, благородна, хазартна, изящна, завладяваща, стремглава игра, която е демонстрирана на световните игрища от Пеле и Марадона, Яшин и Роналдо, Стоичков и Меси. Този футбол е най-популярният спорт в света, омагьосал близо 240 милиона души на планетата...

публикувано на 10.12.18 в 08:08

България има европейски шампион по карате киокушин

България има нов европейски шампион по карате киокушин.След оспорвана битка с срещу Гмен Арамян от Русия, Кристиян Дойчев от националния отбор на Българската карате киокушин федерация (БККФ) спечели заслужено златотов категория мъже до 85 килограма. Той завоюва победата след като съдиите отсъдиха равенство между двамата претенденти и дадоха двуминутно..

публикувано на 10.12.18 в 08:00

ПСК „Черно море” близо до комплексна титла

ПСК „Черно море” уверено върви към комплексна отборна титла за 2018 г. Варненският тим, предвождан от старши треньора Никола Петров има всички шансове да стане за трети пореден път комплексен шампион и носител на купата на България по плуване. След като спечелиха отборни трофеи при децата и старшата, черноморци ликуваха с титла и на държавното лично..

публикувано на 10.12.18 в 07:58

"Спартак" е втори след есенния полусезон

Спартак приключи 2018 година с победа. Варненци победиха Кубрат с 1:0 като гости в двубой от Трета лига – Североизточна група. Единственият гол в мача вкара Васко Боев. Той бе точен в 31 минута.  Спартаковци делят втората позиция с тима на Хитрина с по 30 точки. Лидер в групата след есенния полусезон е Суворово с 35 точки. XV кръг: в Добрич,..

публикувано на 10.12.18 в 07:53

"Добруджа" се класира за четвъртфиналите за купата

Добруджа нямаше проблеми срещу втородивизионния Академик-ТУ в Хасково и спечели с 49:20 (21:7), като се класираха за четвъртфиналите в турнира за купата на България по хандбал за мъже. Двубоят беше отложен заради участието на добричлии в европейския клубен турнир „Чалъндж Къп“. Добруджа ще приеме на четвъртфиналите Пирин (Гоце Делчев) на 16 декември...

публикувано на 10.12.18 в 07:49