Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание ратифицира договора за приятелство с Македония

44-ото Народно събрание ратифицира единодушно със закон Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Мариян Гьорчев, посланик на Република Македония, присъства в залата.

На първо гласуване законът бе приет единодушно от 182 народни представители, а на второ бе подкрепен от 186 депутати.

Депутатът от ОП Красимир Богданов запита кой има полза от липсата на приятелски отношения между България и Македония - със сигурност не и хората от двете страни на границата. „Днес правим опит да успокоим душите на онези стотици хиляди българи, които загинаха в името на един свят идеал, завещан ни от Левски, Ботев, Даме Груев. Някак неуместно звучат въпросите нормално ли е между две братски държави да няма инфраструктура, икономически и културни връзки. Хора с еднакви фамилни имена и история да не се познават“, посочи Богданов. „Да не приемаме този договор за край, а като начало за това, че Македония и България могат да покажат, че Балканите бъдат място на мир, просперитет и единство“, каза още Красимир Богданов.

Подписването на договора за добросъседство с Македония е исторически пробив в историята на двете страни, убедена е депутатът от ДПС Ирмен Мехмедова. „България е председател на Съвета на ЕС и един от основните приоритети е темата Западните Балкани. Те могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността и толерантността“, посочи Мехмедова. Тя изтъкна, че ДПС приветства усилията на правителството за присъединяване на Република Македония към ЕС.

Зам.-председателят на НС от БСП Валери Жаблянов направи изказване в лично качество на депутат, в което заяви че Договорът за добросъседство с Македония стъпва върху македонизма, защото признава съществуването на два народа и два езика. „Изказвам се с една молба да спрат фанфарите поне за три минути и в лично качество на народен представител, отговорен пред собствената си съвест“, заяви Жаблянов. Юлиан Ангелов от ОП му отговори, че за пореден път се виждат опити за внушаване и изпълняване на може би чужди интереси. „Подобни изказвания допринасят само в полза на чужди национални интереси, но не и на български. Като някой репи да чете договорът като дявола вангелието, винаги ще намери повод да критикува“, категоричен бе Ангелов. Ние ще подкрепим ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, обяви Кристиан Вигенин от БСП. „Смятам, че верният прочит е първият, което не значи, че не трябва да бъдем внимателни по въпроса как този договор ще бъде реализиран на практика“, каза още Вигенин.

Според Пламен Манушев от ГЕРБ Договорът за добросъседство с Македония ще даде възможност на всички, които се чувстват българи в Македония да го кажат свободно, да не се страхуват, че са българи. „Днес е исторически ден за България. Само преди 26 години в този парламент държавата ни е признала Македония като независима държава“, заяви той.

„Нашите народи, които в миналото са били един, ще продължат да бъдат такива и договорът дава възможност за това. Договорът не е предателство, а исторически пробив в отношенията между два братски народа“, посочи Пламен Манушев.

„Трябва да сме много внимателни, защото съм уверен, че в момента Република Македония следи внимателно какво говорим от тази трибуна и с каква нагласа пристъпваме към ратификация на този договор. Много зависи как се чете този договор и дали в него се виждат възможности за отношенията между България и Македония или пропаст.

Припомняме, че в понеделник, с 61 гласа македонският парламент ратифицира договора, подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г. в Скопие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството решава в петък дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 25.04.24 в 19:16

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11

Разрешение за ремонт получи пространството за култура "ReBonkers" във Варна

"ReBonkers" в бившите барутни погреби се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгр ади с културно значение, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Благомир Коцев е дал  съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервацията на пространството за култура.  За Варна е от изключителна..

публикувано на 25.04.24 в 19:00
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Национално състезание по професии се провежда край Варна

186 са участниците от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна, които се включват в Националното състезание по професии, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Състезанието е по шест професии - барман, сладкар, готвач, хотелиер, аниматор и сервитьор...

публикувано на 25.04.24 в 17:10