Полк. Юлиян Цонев: Повишава се интересът към специалност "Киберсигурност" във ВВМУ

полковник Цонев
Снимка: ВВМУ

"Липсват специалисти по компютърна сигурност, както в Министерство на отбраната, така и в други държавни структури и частни фирми  Това е причината във ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" да бъде разкрита новата специалност "Киберсигурност". Това заяви в интервю за Радио Варна полковник Юлиян Цонев - началник на Катедра "Информационни технологии" във ВВМУ.

Други университети също предлагат тази специалност, но разликата при нас е, че в учебните програми са заложени техническите тънкости по усвояването на тази тематика, каза полк. Цонев и допълни, че практическата част представлява около 80 процента от обучението. Според него, тази специалност става все по-актуална и интересът към нея е голям.Тази година, на 10 октомври, във ВВМУ ще бъдат отбелязани 45 години от създаването на Катедра "Информационни технологии".

Чуйте подробностите в интервюто с полк. Цонев:ВИЖТЕ ОЩЕ

Град Аксаково посреща 15-ия си рожден ден с безплатен интернет и модерно видеонаблюдение

С безплатен интернет на територията на почти целия град, без крайните му райони, и модерна система за видеонаблюдение  посрещат празника на града жителите и гостите на Аксаково, който тази година е 15-и от обявяването на населеното място за български град. 11-те точки за Wi-fi ще дават възможност на хората да вършат работа, да поддържат връзка с..

публикувано на 22.08.19 в 17:32
Александър Попов

Александър Попов преплува успешно Ламанша с благотворителна кауза

За 13 часа и 58 минути 20-годишният българинът Александър Попов преплува Ламанша. Той си бе поставил за цел да събере средства за благотворителност в полза на британска организация, подпомагаща бездомни хора.        По регламент Попов плува от британския до френския бряг без право на почивка и без плувен костюм. В лодката, придружавала..

публикувано на 22.08.19 в 16:44

По 486 кг боклук годишно генерира средно жител на ЕС

България е под средното ниво с 435 кг на човек.Средно по 486 кг боклук се падат на жител на Европейския съюз за 2017 г., сочат данни на статистическата служба Евростат.Обемите са без промяна в сравнение с година по-рано и със 7% под пика от 525 кг отпадъци на човек през 2002 г. Страните членки, които са генерирали най-много боклук са..

публикувано на 22.08.19 в 14:31

Цените на зеленчуците за зимнина - без промяна от миналата година

Между 90 стотинки и 2,40 лв. струват доматите на Зеленчуковата борса в квартал "Трошево" днес. Розовият домат достига 4 лева, а цените са като миналогодишните, категоричен е Диян Антонов, който от 20 години продава зеленчуци. Зеленият пипер се продава на цени от 0,90 лв., а червеният - между 1 -1,50 лв. Корнишони на Зеленчуковата борса може да се намерят..

публикувано на 22.08.19 в 12:19

Над 1,2 млн. българи са почивали в чужбина тази пролет

През второто тримесечие на 2019 г. 1 219.8 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 75.7%, са пътували само в страната, 19.1% - само в чужбина, а 5.2% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2018 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..

публикувано на 22.08.19 в 12:18

Започва споделено ползване на електрически тротинетки в София

В София започва работа първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки, съобщи Столична община. По-късно днес кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на компанията, предоставяща услугата, ще пояснят повече за новия начин на придвижване. В подкрепа на засилващия се интерес в централната градска част на..

публикувано на 22.08.19 в 12:09

185 доброволци участваха в антиспин кампании във Варна

Над 4000 души са обхванати от три антиспин кампании, проведени през годината във Варна, отчитат от дирекция "Превенции" в Община Варна. В тях са участвали 185 доброволци, както и 81 специалисти - училищни лекари и медицински сестри, социални работници, педагози, възпитатели. 787 ученици от варненски гимназии са се включили в интерактивни обучителни сесии..

публикувано на 22.08.19 в 12:07