Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бруно Марс - повелителят на "Грами-2018"

Снимка: www.grammy.com
Ритъм енд блус певецът Бруно Марс триумфира на 60-ата церемония за наградите "Грами". 32-годишният Марс спечели всичките шест отличия, за които беше номиниран, в това число водещите призове за албум на годината за "24K Magic", за запис на годината за заглавното парче от албума и за песен на годината за "That's What I Like" (споделена награда за авторство). Към тях Бруно Марс прибави отличията за най-добър ритъм енд блус албум ("24K Magic"), най-добра ритъм енд блус песен ("That's What I Like") и най-добро ритъм енд блус изпълнение.

Големият губещ на церемонията се оказа рапърът и продуцент Джей-Зи, който водеше по номинации с осем на брой, но не спечели нито едно отличие и избра да не пее на шоуто. Преди година съпругата му Бионсе се размина с приза за албум на годината, който беше присъден на Адел. Случилото се накара фенове и наблюдатели да отправят критики към американската Национална академия за звукозапис, която присъжда най-престижните музикални награди, че не е отдала дължимото на Бионсе за дръзкия й проект "Lemonade".

30-годишният Кендрик Ламар, смятан за един от най-иновативните рапъри от своето поколение, спечели пет награди от седем номинации, сред които за най-добър рап албум ("DAMN"), най-добра рап песен ("HUMBLE") и най-добро рап изпълнение. Ламар обаче се размина с водещите отличия, отбелязвайки още една година, в която рапърите бяха ограничени до специализираните категории и не успяха да се преборят за лелеяни призове като албум на годината. Кендрик Ламар и Джей-Зи имаха шансове да станат първите рапъри, отличени във водещите категории за песен или запис на годината и едва третите рапъри, спечелили приз за албум на годината, но историческата победа им се размина.
Освен в рап категориите, Кендрик Ламар спечели и публиката със завладяващото си изпълнение, с което откри наградното шоу.

СнимкаИзпълнител на вечерта обаче стана певицата Кеша, която поднесе затрогващо изпълнение на песента "Praying" със солидна дамска подкрепа в лицето на Синди Лопър, Камила Кабело, Джулия Майкълс, Андра Дей и Биби Рекса. Кеша, която тази година получи първата си номинация за "Грами", води съдебна битка с бившия си продуцент и ментор Доктор Люк. Представяйки изпълнението, певицата Джанел Монел засегна темата за сексуалния тормоз и неравноправието между половете, заявявайки: "Към всички, които биха дръзнали да ни накарат да мълчим, отправям следните две думи: "Времето изтече". Проблемът не касае само Холивуд или Вашингтон, той засяга и нашата индустрия".

По-рано Марън Морис, Ерик Чърч и "Брадърс Озбърн" поднесоха емоционален трибют с песента "Tears In Heaven" към жертвите, загинали в масовата стрелба на концерт на Джейсън Олдийн в Лас Вегас миналата година, докато имената им се появяваха на екран зад изпълнителите.

Със свои изпълнения публиката очароваха също Крис Стейпълтън с трибюта си за Том Пети, "Литъл биг таун", Лейди Гага, Сам Смит, Пинк, Чайлдиш Гамбино, Риана, Елтън Джон, Майли Сайръс, Ю Ту, Стинг. В памет на сложилите край на живота си рок музиканти Крис Корнел и Честър Бенингтън Алесия Кара, Калид и Лоджик изпълниха химна "1-800-273-8255" за превенция на самоубийствата.

В категорията за най-добър нов изпълнител беше отличена канадската певицата Алесия Кара, която се съревноваваше за приза с Калид, Джулия Майкълс, Лил Узи Върт и Сиза.
Сред останалите отличници се наредиха рок ветераните "Ролинг стоунс", които спечелиха третата си награда "Грами". Британските ветерани бяха удостоени с приза в категорията за най-добър традиционен блус албум за "Blue & Lonesome".

Британският певец и автор на песни Ед Шийран, един от най-актуалните изпълнители в момента, беше отличен в категориите за най-добър поп вокален албум за ":" ("Divide") и за най-добро самостоятелно поп изпълнение за "Shape Of You". Шийран не присъства на церемонията.

Сред призьорите се наредиха също "Уор он дръгс" (най-добър рок албум за "A Deeper Understanding"), "Нешънъл" (най-добър алтернативен албум за "Sleep Well Beast"), "Крафтверк" (най-добър електронен/денс албум за "3-D The Catalogue"), Крис Стейпълтън (най-добър кънтри албум за "From A Room: Volume 1"), Сесил Маклорин Салвант (най-добър вокален джаз албум за "Dreams And Daggers"), Били Чайлдс (най-добър инструментален джаз албум за "Rebirth").

СнимкаВъпреки отбелязаните постижения, миналогодишният глобален латино хит "Despacito" на регетон звездата Луис Фонси в сътрудничество с Деди Янки не получи отличие.

С посмъртни награди "Грами" бяха удостоени актрисата Кари Фишър, певецът Ленард Коен и саунд инженерът Том Койн, работил над албума "24K Magic" на Бруно Марс.

За първи път след повече от 10 години церемонията за наградите "Грами" се "завърна" в Ню Йорк, за да отдаде почит към богатата театрално-музикална история на града, преди догодина отново да бъде организирана в Лос Анджелис. Домакин на шоуто в "Медисън скуеър гардън" беше британският актьор, комик, продуцент и телевизионен водещ Джеймс Кордън.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, представя от днес, 23 април, до 18 май 2024 г. самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов..

публикувано на 23.04.24 в 14:42

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11