12-сет годишен варненец се справя с Рубик куб за 9,99 сек.

| обновено на 10.02.18 в 11:28
Станислав Златев
Снимка: Нина Милошевич

Нареждането на кубчето на Рубик за някой е лесно, за друг, не толкова. Едно е важно, че е главоблъсканицата се превръща в хоби веднага щом започнеш да местиш квадратите. В много случаи подрeдбата на Рубик куб дава и логически отговори на житейски въпроси, смятат "заразените" от играта с него. Един от големите почитатели на играта е петокласникът Станислав Златев. Той е единственият варненец, който ще вземе участие в първия по рода си Международен турнир по редене на кубче Рубик. Състезанието се провежда днес в столицата. Сред участниците има представители още от Румъния, Испания, Холандия и Перу. Срещаме се в Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин"- Варна, разпознаваме се по Рубик куба и по микрофона. Станислав е уверен, че ще се справи с предизвикателството днес и ще успее да подобри личния си рекорд в най-популярната дисциплина 3х3:
От колко време се занимаваш с нареждане на кубче Рубик?

От около 2г.

Кой ти показа, кой те научи на тази игра?

Баща ми.

Ти какво кубче точно редиш, знам, че има няколко вида Рубик?

Моето е 3х3 - най-известното.

За колко време се научи да го нареждаш?

За два дни се научих да го нареждам.

Какъв ти е рекорда?

Рекордът ми е 9,99 сек.

Съвсем близо си до националния рекорд. Какво представяне очакваш на Международния турнир?

Близо съм да. Надявам се да се класирам на едно от първите места в надпреварата.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къню Тодоров

Конната езда - начин за възпитание на децата

Почти цял живот Къню Тодоров тренира конен спорт. От Ямбол e, но от десетина години живее във Варна. 50-ет години не слиза от седлото. И продължава да се състезава. Първият му спомен е как като дете пада от магаре и си чупи ръката. След подобен инцидент повечето деца не поглеждат вече ездитни животни. Не и Къню Тодоров, който и днес продължава да..

публикувано на 20.02.18 в 14:04

Какво е бъдещето на хомеопатията?

Защо учени от БАН призоваха обучението по класическа хомеопатия в медицинските вузове у нас да се прекрати и какво е бъдещето на този вид алтернативна медицина? За Радио Варна коментираха двама лекари-практици. "В един Медицински университет трябва да се изучават само тези научни дисциплини, които почиват на доказателствата. Не би трябвало да..

публикувано на 19.02.18 в 16:58

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27

Теди Москов на варненската куклена сцена с "Уестърн"

Постановката "Уестърн" могат да гледат почитателите на Храма на Мелпомена от 19.00 часа тази вечер във Варненския куклен театър. Режисьор и сценарист на спектакъла е Теди Москов. В представлението участва цялата трупа от куклени артисти. Освен премиерата довечера, "Уестърн" може да бъде видян на сцената на кукления театър още на 21 и 27 февруари,..

публикувано на 16.02.18 в 11:25
Село Новаково

На гости в село Новаково

В България има две села, които носят името Новаково. Едното е край Асеновград, Пловдивско – в подножието на мистичните Родопи. Другото село със същото име се намира в община Аксаково, Варненска област. Където за съжаление, макар и близо до големия град, постоянното население наброява едва 50 души. Основно пенсионери. Според кметския наместник Марияна..

публикувано на 18.02.18 в 08:00

Успехът е пътуване...

Силвия Иванова е млад бизнесмен от Варна. Тя завършва Икономически университет в родния град, учи в САЩ и Великобритания. И навсякъде получава признание за своите успехи. През 2009 година е и збрана за добрия посланик на всички студенти в САЩ. В последните години б еше сред най-добрите български студенти по мениджмънт от Нотингам.  В момента работи..

обновено на 14.02.18 в 21:47