12-сет годишен варненец се справя с Рубик куб за 9,99 сек.

| обновено на 10.02.18 в 11:28
Станислав Златев
Снимка: Нина Милошевич

Нареждането на кубчето на Рубик за някой е лесно, за друг, не толкова. Едно е важно, че е главоблъсканицата се превръща в хоби веднага щом започнеш да местиш квадратите. В много случаи подрeдбата на Рубик куб дава и логически отговори на житейски въпроси, смятат "заразените" от играта с него. Един от големите почитатели на играта е петокласникът Станислав Златев. Той е единственият варненец, който ще вземе участие в първия по рода си Международен турнир по редене на кубче Рубик. Състезанието се провежда днес в столицата. Сред участниците има представители още от Румъния, Испания, Холандия и Перу. Срещаме се в Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин"- Варна, разпознаваме се по Рубик куба и по микрофона. Станислав е уверен, че ще се справи с предизвикателството днес и ще успее да подобри личния си рекорд в най-популярната дисциплина 3х3:
От колко време се занимаваш с нареждане на кубче Рубик?

От около 2г.

Кой ти показа, кой те научи на тази игра?

Баща ми.

Ти какво кубче точно редиш, знам, че има няколко вида Рубик?

Моето е 3х3 - най-известното.

За колко време се научи да го нареждаш?

За два дни се научих да го нареждам.

Какъв ти е рекорда?

Рекордът ми е 9,99 сек.

Съвсем близо си до националния рекорд. Какво представяне очакваш на Международния турнир?

Близо съм да. Надявам се да се класирам на едно от първите места в надпреварата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

KAMELOT на Варна Мега Рок

KAMELOT са една от малкото групи – пример за успешна смяна на вокалиста. Дори и при най-големите не се получи. Tommy Karevik обаче пасна като дялан камък в бандата. И вече има трети албум като фронтмен на KAMELOT. „The Shadow Theory” беше една от причините за разговор с вокалиста. Втората – фестивалът „Varna Mega Rock”, където групата ще представи..

публикувано на 17.08.18 в 10:42

Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици

Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в..

публикувано на 14.08.18 в 21:29

Хил Крейн: Пеша през България на път от Единбург до Истанбул

Последен ден от първото Радио Варна: Пътешествието. На финалната права сме - запътили сме се към най-южната точка на варненското крайбрежие - Бяла. И току на разклона за Камчия настигаме трима туристи-пешеходци. С раници. Любопитството ни кара да спрем и да ги попитаме накъде са тръгнали. Оказва се, че двамата мъже са от Шотландия, а спътничката им..

обновено на 13.08.18 в 16:13

Цената на парите, изкарани зад граница

За първите пет месеца на годината българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас над 1 млрд. лв. Това показват данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от БНБ. Така сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. Как изглежда това обаче през очите на 21 годишният Сали..

публикувано на 12.08.18 в 14:50
manicure_mikrophone

Маникюрът и педикюрът също имат нужда от ваканция

Лято е! Искаме да сме сияйни, омайни, цветни и красиви! Правим си нов маникюр и педикюр. Салоните за красота са с пълни графици и трудно може да си запазите час. Мечтата за бронзов тен включва и нови цветове по ноктите. Дали е кич или мода, но блестящите камъни в лака са хит за лято 2018-сет. Дерматолозите не препоръчват гел лака, заради..

публикувано на 10.08.18 в 15:31

Когато "Провалът е опция, страхът - не"

Актрисата  Яна Маринова играе учителка в няколко български филми и това не е случайно. Тя е наследник на архитекта на Рилския манастир Алекси Рилец. На три пъти големият майстор връща блясъка на Светата обител. Той участва в разширяването на Хрельовата кула, Костницата, съграждането на източното, западната и северното крило, а след тяхното опожаряване..

публикувано на 10.08.18 в 11:15
Робърт Куърк

Робърт Куърк: Очакваме много повече хора на второто издание на MTV Presents Varna Beach

9 часа музика, световни звезди, слънце, море и много забавление. Така накратко може да бъде описан MTV Presents Varna Beach. Музикалният фестивал се завръща на варненския плаж на 12 август. След успеха на миналогодишното събитие, това лято над 10 световни и български изпълнители родни звезди ще се качат на една сцена. Тази година,..

публикувано на 08.08.18 в 16:34