12-сет годишен варненец се справя с Рубик куб за 9,99 сек.

| обновено на 10.02.18 в 11:28
Станислав Златев
Снимка: Нина Милошевич

Нареждането на кубчето на Рубик за някой е лесно, за друг, не толкова. Едно е важно, че е главоблъсканицата се превръща в хоби веднага щом започнеш да местиш квадратите. В много случаи подрeдбата на Рубик куб дава и логически отговори на житейски въпроси, смятат "заразените" от играта с него. Един от големите почитатели на играта е петокласникът Станислав Златев. Той е единственият варненец, който ще вземе участие в първия по рода си Международен турнир по редене на кубче Рубик. Състезанието се провежда днес в столицата. Сред участниците има представители още от Румъния, Испания, Холандия и Перу. Срещаме се в Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин"- Варна, разпознаваме се по Рубик куба и по микрофона. Станислав е уверен, че ще се справи с предизвикателството днес и ще успее да подобри личния си рекорд в най-популярната дисциплина 3х3:
От колко време се занимаваш с нареждане на кубче Рубик?

От около 2г.

Кой ти показа, кой те научи на тази игра?

Баща ми.

Ти какво кубче точно редиш, знам, че има няколко вида Рубик?

Моето е 3х3 - най-известното.

За колко време се научи да го нареждаш?

За два дни се научих да го нареждам.

Какъв ти е рекорда?

Рекордът ми е 9,99 сек.

Съвсем близо си до националния рекорд. Какво представяне очакваш на Международния турнир?

Близо съм да. Надявам се да се класирам на едно от първите места в надпреварата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Личният пример на Мая и Георги

На всеки национален празник семейство Георгиеви от Варна   облича национални носии. Убедени са, че именно семейството трябва да даде пример за възпитанието и го правят по свой начин. Още от детските си години хореографията впечатлява бащата Георги Георгиев, който професионално се е занимавал и с гребане. Майката Мая играе..

обновено на 24.05.18 в 10:09

Иван Иванов: Варненските ученици-астрономи имат повече медали от олимпийците ни

Варненската обсерваторията „Николай Коперник“ чества днес своя 50-годишен юбилей. От 14 ч. е тържеството в зала “Пленарна“ на община Варна, за което пристигнаха астрономи от обсерваториите в цялата страна. От 15 ч. е – поздравителния концерт на ученици от НУИ “Добри Христов“, състави от ОДК – Варна, ученици от Първа и Четвърта ЕГ. На 23 май..

публикувано на 22.05.18 в 12:39

Чудеса прави водата на аязмото в село Близнаци

Аязмото във варненското село Близнаци е с магична сила. Водата, която е малко по-надолу от параклиса „ Възнесение Господне“ не пресъхва никога, разказват местните хора. За чудотворния извор, който е винаги пълен, дори и в най-големите жеги, бабите твърдят, че лекува перфектно болести по очите. С нея местните измивали очичките на бебетата още..

публикувано на 22.05.18 в 09:42

Директорът на европотребители: "Плащайте с банкова карта по интернет!"

Варна е на второ място в страната по електронна пазаруване. Все повече българи избират къде да почиват и плащат през интернет.  80 процента от сигналите в Европейския потребителски център са на българи, които са пазарували зад граница. 2000 са жалбите през миналата година и една - трета от тях са свързани с онлайн търговията.  Европейският..

обновено на 20.05.18 в 18:16

Нощ на музеите = 24-часов тур между експозициите

Богатата история на Варна показват на своите деца стотици семейства. Използват и днешното издание на „Нощта на музеите и галериите”. Прогнозата за дъжд не ги притеснява и те обикалят включените обекти в инициативата, внимателно следейки да не пропуснат нещо. Това прави 10-годишната Паула Кръстева, която много разчита на своята баба Галина Панайотова..

публикувано на 19.05.18 в 14:50
Цвятко Цвятков, преподавател и инструктор

Шофьорът никога не трябва да прави умишлени нарушения на пътя

  В това вярва и на това учи своите ученици варненският преподавател и инструктор Цвятко Цвятков, който днес е на 68 години. Той е родом от Горен Чифлик, но живее във Варна от 1964 година. Книжката си взима 4 години по-късно от първия път и до днес е преподавател и инструктор в една от големите школи за шофьорски курсове в морската столица...

публикувано на 17.05.18 в 07:00

Петко Петков: Учителят днес е посредник между знанието и детето

Летописната книга на варненското средно училище „Св. Климент Охридски“ ще бъде преиздадена фототипно за 135-годишнината от основаването му тази година. Оригиналът й се съхранява в Държавен архив-Варна. Изданието ще е готово през есента и ще е в тираж 1 000, най-много 2 000 бройки. Книгата разказва за забележителни събития във Варна, отбелязва..

публикувано на 16.05.18 в 11:39