12-сет годишен варненец се справя с Рубик куб за 9,99 сек.

| обновено на 10.02.18 в 11:28
Станислав Златев
Снимка: Нина Милошевич

Нареждането на кубчето на Рубик за някой е лесно, за друг, не толкова. Едно е важно, че е главоблъсканицата се превръща в хоби веднага щом започнеш да местиш квадратите. В много случаи подрeдбата на Рубик куб дава и логически отговори на житейски въпроси, смятат "заразените" от играта с него. Един от големите почитатели на играта е петокласникът Станислав Златев. Той е единственият варненец, който ще вземе участие в първия по рода си Международен турнир по редене на кубче Рубик. Състезанието се провежда днес в столицата. Сред участниците има представители още от Румъния, Испания, Холандия и Перу. Срещаме се в Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин"- Варна, разпознаваме се по Рубик куба и по микрофона. Станислав е уверен, че ще се справи с предизвикателството днес и ще успее да подобри личния си рекорд в най-популярната дисциплина 3х3:
От колко време се занимаваш с нареждане на кубче Рубик?

От около 2г.

Кой ти показа, кой те научи на тази игра?

Баща ми.

Ти какво кубче точно редиш, знам, че има няколко вида Рубик?

Моето е 3х3 - най-известното.

За колко време се научи да го нареждаш?

За два дни се научих да го нареждам.

Какъв ти е рекорда?

Рекордът ми е 9,99 сек.

Съвсем близо си до националния рекорд. Какво представяне очакваш на Международния турнир?

Близо съм да. Надявам се да се класирам на едно от първите места в надпреварата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ара Маликян: "Аз съм гражданин на света"

Ексцентричният цигулар Ара Маликян - ливанец с арменски произход и испански паспорт, любим на всички поколения меломани по света, е главното действащо лице на финалния гала концерт от Международния музикален фестивал "Варненско лято". Ара Маликян ще разкаже своята много лична емоционална приказка за "Невероятната история на една цигулка"...

публикувано на 19.10.18 в 16:04

Ирина Величкова: У нас има добри закони за авторските права, но няма контрол и наказания

Ирина Величкова е юрист по професия. На фестивала "Златната роза" беше представен  дебютният й късометражен филм "Сън за щастие". Кинотворбата е дипломната й работа от специализацията й по режисура на игрален филм. - Доколко правата на авторите са защитени в България? - Защитени са на ниво закон. Изключително добре защитени с даже. Защото нашият..

публикувано на 17.10.18 в 16:24
Награждаването на победителите.

Старите кранове ще са основен акцент на пристанището и след превръщането му в зона за почивка

Продължаваме да ви представяме идеите на младите архитекти за бъдещия облик на пристанище Варна-Изток. След като ви запознахме с проекта на българо-турския екип , който беше класиран на второ място в Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток" , сега е ред на отличниците: екипът Македония/България в състав Ана..

публикувано на 16.10.18 в 15:54

Искрен Пеев: Опазването на морето зависи и от всеки човек

Искрен Пеев е трето поколение моряк. Неговият дядо - проф. Илия Пеев, е преподавател във Военноморското училище, капитан първи ранг от резерва, бил е на подводниците. Бащата д-р Петър Пеев  е бил лекар във Военноморска болница, но преди това е бил на корабите, вкл. на  ветрохода "Калиакра" . От шестгодишен ветроходство изучава и Искрен. Сега е на..

публикувано на 14.10.18 в 18:05

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

публикувано на 14.10.18 в 08:10

Лифт до "Галата" и мостове предлагат млади архитекти за пристанището

Второ място в Международния архитектурен пленер 2018 на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните..

публикувано на 11.10.18 в 16:49
Мария Чакърова и майка й

Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя..

обновено на 11.10.18 в 13:46