12-сет годишен варненец се справя с Рубик куб за 9,99 сек.

| обновено на 10.02.18 в 11:28
Станислав Златев
Снимка: Нина Милошевич

Нареждането на кубчето на Рубик за някой е лесно, за друг, не толкова. Едно е важно, че е главоблъсканицата се превръща в хоби веднага щом започнеш да местиш квадратите. В много случаи подрeдбата на Рубик куб дава и логически отговори на житейски въпроси, смятат "заразените" от играта с него. Един от големите почитатели на играта е петокласникът Станислав Златев. Той е единственият варненец, който ще вземе участие в първия по рода си Международен турнир по редене на кубче Рубик. Състезанието се провежда днес в столицата. Сред участниците има представители още от Румъния, Испания, Холандия и Перу. Срещаме се в Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин"- Варна, разпознаваме се по Рубик куба и по микрофона. Станислав е уверен, че ще се справи с предизвикателството днес и ще успее да подобри личния си рекорд в най-популярната дисциплина 3х3:
От колко време се занимаваш с нареждане на кубче Рубик?

От около 2г.

Кой ти показа, кой те научи на тази игра?

Баща ми.

Ти какво кубче точно редиш, знам, че има няколко вида Рубик?

Моето е 3х3 - най-известното.

За колко време се научи да го нареждаш?

За два дни се научих да го нареждам.

Какъв ти е рекорда?

Рекордът ми е 9,99 сек.

Съвсем близо си до националния рекорд. Какво представяне очакваш на Международния турнир?

Близо съм да. Надявам се да се класирам на едно от първите места в надпреварата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художник от Плевен показва живопис за първи път във Варна

  Стелиян Атанасов живее и работи в Плевен. Има над 50 самостоятелни изложби в различни градове. Негови картини са притежание на колекционери от Австрия, Франция, Гърция, Сърбия и др. Различни по тема, петнадесетте творби, показани във Варна,  са от последните  няколко години. Природолюбител и любител кинолог. Основател е на рок група...

публикувано на 24.01.19 в 13:36

Антон Вълев: Хаос по български в година на избори

На фона на факта, че преди няколко дни във Варна беше обявена грипна ваканция, а такава има от няколко седмици в останалите области и общини на България, ще говорим за това какво се случва с аптеките.   Дали ще има бойкот от страна на фармацевтите на двете електронни системи за снабдяване с лекарства, поне за такъв обявиха русенските фармацевти...

публикувано на 23.01.19 в 11:12

Мерки срещу грипа

Специалистът по уши-нос-гърло в Аджибадем Сити Клиник Варна д-р Денница Томова беше наградена като Млад лекар на годината в годишната церемония на лечебното заведение. Въпреки че е сред младите специалисти, лекарката е с редица специализации и богат опит в диагностиката и лечението на респираторни заболявания, болести на слуховия..

публикувано на 23.01.19 в 07:10
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: "Брекзит ще направи Европа по-прагматична и по-силна"

Във вторник парламентът във Великобритания даде наказателен вот за споразумението с Брюксел, уреждащо раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС). На следващия ден правителството на Мей бе изправено пред вот на недоверие, като оцеля с разлика от само 19 гласа. Все повече анализатори говорят за хаос и безпътица, които са обзели..

обновено на 21.01.19 в 15:23

Ирландски музикант посвети композиция на Христо Стоичков

Ирландецът Мартин Койл, който свири на бузуки със своя оркестър, се вдъхновява от българските ритми и често ги използва в своите композиции. Мартин обича да играе футбол, а един от идолите му е Христо Стоичков. Именно поради тази причина решава да кръсти една от композициите си „Танцът на Христо”. В момента Мартин подготвя концерти,..

публикувано на 21.01.19 в 14:59

Зададените и незададени въпроси на Радичков

Паметниците показват душата на Радичков, който не беше "лакомник" за слава, смята неговият приятел от детството -  художникът проф. Галилей Симеонов. Тяхното приятелство започва още от ученическите години в Берковската гимназия. Преминава през различни изпитания на времето и остава чисто и днес, въпреки физическата раздяла с Мъдреца на Калиманица...

публикувано на 21.01.19 в 02:10

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта,..

обновено на 19.01.19 в 08:11