Качественото брашно е основата на хубавия хляб

Снимка: интернет
Няма нищо по-хубаво от уханието на прясно изпеченият домашен хляб. С хрупкава коричка отвън, с мека и дъхава среда, без консерванти, оцветители, подобрители и всякакви други добавки. В последно време домашните питки и хлябове започват да изместват фабричните. Все повече хората се обръщат към рецептите на своите баби и прабаби. Приготвянето на хляб има многовековна история. Първоначално той се е консумирал под формата на каша от сурови пшенични зърна. По-късно хората открили, че препечена на огън смес е по-вкусна и така започва дългото пътуване на хляба, докато стигаме до наши дни, когато има стотици видове брашна, техники и форми за приготвянето му. Мария Митева е управител на пекарна. Започвайки този семеен бизнес заедно със своя съпруг залагат на здравословното хранене и качествените суровини.


- Глутенът е най-важният показател за хлебопекарни­те свойства на брашното. Можете да изследвате глутена на дадено брашно, като замесите топ­че тесто от него; след това го отмивате на течаща вода, докато тя стане бистра. В ръката ви остава глутенът. По количество той трябва да бъде около 25 на сто от тес­тото, да има светъл цвят и приятен мирис; да е средно разтеглив, еластичен и не-лепкав. Качеството на брашното се оценява и по други показа­тели: цвят, мирис, вкус, ед­рина, влажност.  Важно е да се знае също, че при продължително съхраняване, особено на топло и влаж­но, брашното старее - цветът му потъмнява, мирисът му се вло­шава и то започва да горчи.


Снимка- Защо все по-често хората избират да си пекат хляб у дома?

- Печенето на хляб у дома е нещо чудесно като традиция, като идея, като нещо, което се прави в семейството. Енергията, която носи храната приготвена вкъщи не я носи никоя друга храна. Когато става дума за хляб е важно да се знае, какво се използва за направата му. Казвам това, защото на пазара се появиха много видове брашна, които имат изключително много подобрители, оцветители, глутен на прах и др..Освен това в домашните хлебопекарни се използва мая, която е по-бърза, по-лесна за употреба, но не е много здравословна, колкото е кваса като продукт.

- Как можем да разпознаем качественото брашно?

- Качественото брашно е прясно смляното. Брашното, което не е с много дълъг срок на годност. Дългият срок на годност поставя много въпросителни. Важно е да четем съдържанието изписано на опаковката. Много от добавките са изписани вече на етикетите. Това ме радва, защото човек трябва да има право на информиран избор. Качеството на брашното зависи от качеството на зърнените храни, от които е произведено, от производ­ствения процес, условията и времетраенето на съхране­нието.

Снимка   Снимка   Снимка


- Какво съветвате потребителите?


- Информирайте се! Четете етикетите! Избирайте малки производители, които са близо да хората! Те могат да си позволят да правят качествени неща. Така можете да имате обратна връзка. Да изказвате мнение и да споделяте какво ви харесва и какво не с производителите. Малкото бутиково производство задължава и предлага качествена храна. Все повече хора търсят точно това.

Вяра Николаева разговаря с Мария Митева:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Къню Тодоров

Конната езда - начин за възпитание на децата

Почти цял живот Къню Тодоров тренира конен спорт. От Ямбол e, но от десетина години живее във Варна. 50-ет години не слиза от седлото. И продължава да се състезава. Първият му спомен е как като дете пада от магаре и си чупи ръката. След подобен инцидент повечето деца не поглеждат вече ездитни животни. Не и Къню Тодоров, който и днес продължава да..

публикувано на 20.02.18 в 14:04

Какво е бъдещето на хомеопатията?

Защо учени от БАН призоваха обучението по класическа хомеопатия в медицинските вузове у нас да се прекрати и какво е бъдещето на този вид алтернативна медицина? За Радио Варна коментираха двама лекари-практици. "В един Медицински университет трябва да се изучават само тези научни дисциплини, които почиват на доказателствата. Не би трябвало да..

публикувано на 19.02.18 в 16:58

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27

Теди Москов на варненската куклена сцена с "Уестърн"

Постановката "Уестърн" могат да гледат почитателите на Храма на Мелпомена от 19.00 часа тази вечер във Варненския куклен театър. Режисьор и сценарист на спектакъла е Теди Москов. В представлението участва цялата трупа от куклени артисти. Освен премиерата довечера, "Уестърн" може да бъде видян на сцената на кукления театър още на 21 и 27 февруари,..

публикувано на 16.02.18 в 11:25
Село Новаково

На гости в село Новаково

В България има две села, които носят името Новаково. Едното е край Асеновград, Пловдивско – в подножието на мистичните Родопи. Другото село със същото име се намира в община Аксаково, Варненска област. Където за съжаление, макар и близо до големия град, постоянното население наброява едва 50 души. Основно пенсионери. Според кметския наместник Марияна..

публикувано на 18.02.18 в 08:00

Успехът е пътуване...

Силвия Иванова е млад бизнесмен от Варна. Тя завършва Икономически университет в родния град, учи в САЩ и Великобритания. И навсякъде получава признание за своите успехи. През 2009 година е и збрана за добрия посланик на всички студенти в САЩ. В последните години б еше сред най-добрите български студенти по мениджмънт от Нотингам.  В момента работи..

обновено на 14.02.18 в 21:47