Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качественото брашно е основата на хубавия хляб

Снимка: интернет
Няма нищо по-хубаво от уханието на прясно изпеченият домашен хляб. С хрупкава коричка отвън, с мека и дъхава среда, без консерванти, оцветители, подобрители и всякакви други добавки. В последно време домашните питки и хлябове започват да изместват фабричните. Все повече хората се обръщат към рецептите на своите баби и прабаби. Приготвянето на хляб има многовековна история. Първоначално той се е консумирал под формата на каша от сурови пшенични зърна. По-късно хората открили, че препечена на огън смес е по-вкусна и така започва дългото пътуване на хляба, докато стигаме до наши дни, когато има стотици видове брашна, техники и форми за приготвянето му. Мария Митева е управител на пекарна. Започвайки този семеен бизнес заедно със своя съпруг залагат на здравословното хранене и качествените суровини.


- Глутенът е най-важният показател за хлебопекарни­те свойства на брашното. Можете да изследвате глутена на дадено брашно, като замесите топ­че тесто от него; след това го отмивате на течаща вода, докато тя стане бистра. В ръката ви остава глутенът. По количество той трябва да бъде около 25 на сто от тес­тото, да има светъл цвят и приятен мирис; да е средно разтеглив, еластичен и не-лепкав. Качеството на брашното се оценява и по други показа­тели: цвят, мирис, вкус, ед­рина, влажност.  Важно е да се знае също, че при продължително съхраняване, особено на топло и влаж­но, брашното старее - цветът му потъмнява, мирисът му се вло­шава и то започва да горчи.


Снимка- Защо все по-често хората избират да си пекат хляб у дома?

- Печенето на хляб у дома е нещо чудесно като традиция, като идея, като нещо, което се прави в семейството. Енергията, която носи храната приготвена вкъщи не я носи никоя друга храна. Когато става дума за хляб е важно да се знае, какво се използва за направата му. Казвам това, защото на пазара се появиха много видове брашна, които имат изключително много подобрители, оцветители, глутен на прах и др..Освен това в домашните хлебопекарни се използва мая, която е по-бърза, по-лесна за употреба, но не е много здравословна, колкото е кваса като продукт.

- Как можем да разпознаем качественото брашно?

- Качественото брашно е прясно смляното. Брашното, което не е с много дълъг срок на годност. Дългият срок на годност поставя много въпросителни. Важно е да четем съдържанието изписано на опаковката. Много от добавките са изписани вече на етикетите. Това ме радва, защото човек трябва да има право на информиран избор. Качеството на брашното зависи от качеството на зърнените храни, от които е произведено, от производ­ствения процес, условията и времетраенето на съхране­нието.

Снимка   Снимка   Снимка


- Какво съветвате потребителите?


- Информирайте се! Четете етикетите! Избирайте малки производители, които са близо да хората! Те могат да си позволят да правят качествени неща. Така можете да имате обратна връзка. Да изказвате мнение и да споделяте какво ви харесва и какво не с производителите. Малкото бутиково производство задължава и предлага качествена храна. Все повече хора търсят точно това.

Вяра Николаева разговаря с Мария Митева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15