Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постижимо ли е съответствие между цена и качество на водата в Добрич?

| обновено на 13.02.18 в 06:21

Бизнес планът за развитие на фирма „В и К“ в Добрич и цената на водата ще бъдат обсъдени от ВиК Аасоциацията днес. Срещата ще се проведе  в зала „Европа“ на Областната администрация от 13.00 ч. В нея ще участват членовете на Съвета на директорите на „В и К Добрич“ АД, представители на общините в областта и граждани. Очаква се на срещата да присъства и Малина Крумова – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от Областната управа в Добрич.

В интервю за Радио Варна кметът на Добрич Йордан Йорданов съобщи, че е много вероятно членовете на асоциацията да не приемат бизнес-плана, предизвикал недоволството на гражданите. Те организираха три протеста с искане за подобряване на качеството на В и К услугите. В същото време на 7 февруари Комисията за енергийно и водно регулиране трябваше да се произнесе за цената на водата в Добрич. От КЕВР обаче решиха да изчакат гласуването във водната асоциация.

Ниското качество на водата и ежедневните аварии в Добрич не съответстват на високата цената, която иска водното дружество за кубик вода в града, смятат гражданите. "Дори цена от 3 лева за водата в Добрич е висока за качеството на услугата, която предоставя ВиК", коментира кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Ето как Йордан Йорданов коментира кризата с водоснабдяването в Добрич пред Валери Великов:

За Радио Варна управителят на „Водоснабдяване и канализация” – Добрич Тодор Гигински съобщи, че е предвидено цената да се повиши до 3,28 лева, но това увеличение ще засегне евентуално само 47 процента от абонатите. Останалите абонати няма да усетят промяна в цената тъй като поради липса на пречистване и или частично извеждане няма да има увеличение.

СнимкаВ три поредни протеста граждани на Добрич се обявиха срещу увеличението на цената на водата и поискаха оставката на изпълнителния директор на фирма „ВиК”  Тодор Гигински и членовете на борда на директорите.

Участниците в събитието представиха карта с ВиК-авариите в града и местата на разкопаните улици. „Картата е интерактивна и само за няколко часа във Фейсбук гражданите подадоха над 80 сигнала за повече от 50 разкопани улици”.

„Добрич е в беда, искаме вода!”, „Не на общите водомери!”, „Оставка!”, „Уважавайте хората!” – са част от лозунгите, които хората издигнаха на митинга пред сградата на Областната управа. Тогава протестиращите настояха за широко обществено обсъждане на проблемите на „ВиК”-Добрич с участието на представители на КЕВР, на местната власт, експерти и граждани.

Има голяма вероятност ВиК асоциацията в Добрич да не одобри бизнес плана на водоснабдителното дружество днес. От КЕВР коментираха, че ако това се случи, цялата процедура трябва да започне от начало.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Балчик започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс, която е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването от 2009 година. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и..

публикувано на 23.04.24 в 11:48

Първата имунизация срещу коклюш на бебетата ще бъде на възраст от месец и половина

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец, предаде БНР. Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 11:22

Съставът на ТЕЛК към МБАЛ-Добрич няма да работи от 2 до 10 май

От 2 до 10 май няма да работи съставът на Т ериториалната експертна лекарска комисия  за общи заболявания към „МБАЛ-Добрич“ АД-Добрич.  Заседанията на ТЕЛК за общи заболявания към „МБАЛ-Добрич“ АД ще бъдат възобновени на 13 май.  РЗИ – Добрич продължава приема: · жалби срещу ЕР; · заявления – декларации за освидетелстване на лицата с трайно..

публикувано на 23.04.24 в 11:06

Варненският общински съвет заседава на 25 април, обсъждат цените за таксиметров превоз

Десетото си заседание ще проведе от 10 часа на 25 април Варненският общински съвет. Сред решенията, които се очаква да вземат местните парламентаристи, е определянето на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег. По време на заседанието ще бъде обсъдено още предложението за разкриване на..

публикувано на 23.04.24 в 10:59

ЕП гласува резолюция за бързо и безопасно освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица, предаде БНР.  В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба..

публикувано на 23.04.24 в 10:20

Във Варна откриха Българо-арменски културно-информационен център

Българо-арменски културно-информационен център беше открит във Варна. Той се намира на ул. "Княз Александър Батенберг" 47.  Той поставя пред себе си задача да поддържа и развива годишен събитиен календар, който отразява дейността, усилията и стремежите на всички организации и обединения, свързани с арменската общност в България.  Българо-арменският..

публикувано на 23.04.24 в 10:06

По Ваш сигнал: Шофьори във Варна паркират на инвалидни места и стоят там с дни, дори седмици

Шофьори със стикери за инвалидност паркират автомобилите си на предназначените за трудноподвижни хора паркоместа и стоят там с дни, дори със седмици. За този проблем алармира в БНР-Радио Варна Тодор Савов, който живее на улица "Русе" 31 във Варна, която се намира в района на Синия пазар. По този начин те заемат местата за паркиране на хора с инвалидност,..

публикувано на 23.04.24 в 10:00