”На светло” на 13 февруари с Мариела Димитрова

БГНЕС

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото и празнуваме уникалната способност на медията да се докосва до живота и сближава хората във всяко кътче на земното кълбо. За първи път е честван през 2012 г., след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО. През изминалите години денят насочваше вниманието на обществеността върху равенството между половете, участието на младите хора, както към хуманитарните и бедствени райони. Тази година е посветен на разнообразието, мира и развитието чрез спорта. Ще проверим има ли спортуващи на едно от обществените места за спортуване във Варна - алеята на спорта в Морската градина в 14.15 часа. А в 16.20 часа чуйте в репортаж за едно от последно появилите се спортни занимания във Варна .


В Регионална библиотека ”Пенчо Славейков” при голям интерес от страна на варненски пенсионери се провежда поредното безплатно обучение по интернет. Репортаж в 14.40 часа.

Зона „Комплекс Калиакра“ окончателно бе обявена за защитена за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов не подлежи на обжалване. Документът е обнародван в Държавен вестник, вече е публикуван и на сайта на община Балчик. Какви са уникалните видове обитаващи тази територия и какъв отзвук се очаква от страна на местното население – репортаж на кореспондента ни в Балчик Албена Иванова в 15.15 часа. 

Ще наследи ли Варна от Каварна прозвището „рок столица на България” коментираха днес бившият кмет на Каварна и настоящият на Варна. Чуйте подробностите в 15.40 часа.

За 14 февруари всеки избира какво и с кого да празнува, цветята обаче са част и от този празник. Какви са предпочитанията и пожеланията разказваме в 16.40 с професионалния цветар Димитринка Димитрова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хоризонти на 23.02.2018

Маскарадният фестивал Кукерландия е национален празник с конкурсен характер. В специалните костюми с тежки чанове на кръста и със страшни маски мъжете гонят злото, подготвяйки ни за настъпващата пролет. В Ямболско надявали на Кукеровден (понеделника след Сирница) гугли, капашони и киляфи с пайети и мъниста от време оно ритуал прераснал във фестивал с..

публикувано на 23.02.18 в 08:02
Планетариум в Бристъл

"Новият ден" на 23 февруари 2018 г. с Димитрина Дончева

В „Новият ден” ще бъдем на едно от любимите места на варненци, и на гостите на града, варненската Обсерватория. Тази година, на 22 май ще се навършат 50 години от основаването й. Програмата по тържествата се подготвя в момента, като за варненци тя ще започне от 18 май и ще продължи 1 седмица. Дотогава има време. Екипът на Обсерваторията го използва,..

публикувано на 23.02.18 в 05:55

Биткойни и блокчейн - темата в StartUp тази седмица

Тази седмица в StartUp говорим за криптовалути. Що е   то биткойн, как се разплащаме с тях, какво се крие зад израза блокчейн технологии, има ли рискове и за какво да внимаваме? И още, за какво друго могат да се използва блокчейн и колко за варненците, които я прилагат? Отговорите на тези, и не само въпроси чуйте от Галин Динков,..

обновено на 22.02.18 в 15:01

"На светло" с Доротея Николова на 22 февруари

Над 20 са към момента станциите на гражданската инициатива airbulgaria във Варна, които в реално време отчитат концентрацията на фините прахови частици във въздуха. Първите три станции на airvarna.info работят вече година. Какво сочат наблюденията за тези 12 месеца, как да си „осиновим” станция и има ли разминавания с данните от наблюденията на..

публикувано на 22.02.18 в 12:42

Новият ден в четвъртък, 22.02.2018г.

Ръчно изработени мартеници посрещат всеки, който влезе в община Варна. Щандът е на Сдружение "Феникс", което за поредна година продава своите творения, за да си помогне финансово за участия в театрални фестивали за хора с увреждания. Разказваме за инициативата след 8.00ч.; Разговор с тромпетиста Мирослав Петков, който е номиниран за..

публикувано на 22.02.18 в 06:06

"На светло" с Доротея Николова на 21 февруари

Малко над 100 млн. лв. са дарени в България за 2016 г., сочат данните на Български дарителски форум, каза за РВ изпълнителният директор Красимира Величкова. Данните са от последния анализ на организацията, защото данните за дарителите през 2017 г. все още не са ясни, защото зависят от публичните и финансовите отчети и декларации, сроковете за..

публикувано на 21.02.18 в 14:36

"Море и бряг" с Валери Великов, на 21 февруари

Гост в студиото е председателят на Фондация „Морски съдби” капитан Димитър Димитров , от когото очакваме последните новини за корекциите в проекта за Паметник на моряка и бъдещето на паметника. Припомням, че избраният проект за Паметник на моряка е на скулптура Венелин Божидаров и архитекта Тодор Даскалов /на снимката/. Най-вероятно той ще бъде..

публикувано на 21.02.18 в 10:12