”На светло” на 13 февруари с Мариела Димитрова

Снимка: БГНЕС

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото и празнуваме уникалната способност на медията да се докосва до живота и сближава хората във всяко кътче на земното кълбо. За първи път е честван през 2012 г., след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО. През изминалите години денят насочваше вниманието на обществеността върху равенството между половете, участието на младите хора, както към хуманитарните и бедствени райони. Тази година е посветен на разнообразието, мира и развитието чрез спорта. Ще проверим има ли спортуващи на едно от обществените места за спортуване във Варна - алеята на спорта в Морската градина в 14.15 часа. А в 16.20 часа чуйте в репортаж за едно от последно появилите се спортни занимания във Варна .


В Регионална библиотека ”Пенчо Славейков” при голям интерес от страна на варненски пенсионери се провежда поредното безплатно обучение по интернет. Репортаж в 14.40 часа.

Зона „Комплекс Калиакра“ окончателно бе обявена за защитена за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов не подлежи на обжалване. Документът е обнародван в Държавен вестник, вече е публикуван и на сайта на община Балчик. Какви са уникалните видове обитаващи тази територия и какъв отзвук се очаква от страна на местното население – репортаж на кореспондента ни в Балчик Албена Иванова в 15.15 часа. 

Ще наследи ли Варна от Каварна прозвището „рок столица на България” коментираха днес бившият кмет на Каварна и настоящият на Варна. Чуйте подробностите в 15.40 часа.

За 14 февруари всеки избира какво и с кого да празнува, цветята обаче са част и от този празник. Какви са предпочитанията и пожеланията разказваме в 16.40 с професионалния цветар Димитринка Димитрова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

”На светло” на 17 октомври с Мариела Димитрова

Новата учебна година в   Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна започна с месец закъснение. За първия учебен ден пристигна заместник-министърът на културата Румен Димитров ,който по-късно се срещнa с преподавателите от учебното заведение. Репортаж в 14.15 часа. Десет контейнера за стари, но годни за употреба дрехи ще се..

публикувано на 17.10.18 в 14:00
морско утро

"Новият ден" в сряда, 17.10.2018г.

Репортаж от НУИ „Добри Христов” , където днес е реално първи учебен ден за учениците; Морякът и еколог Искрен Пеев , който беше ръководител на яхтата, с която четирима студенти проучваха наличието на пластмасови отпадъци в Средиземно море, се дипломира днес във Великобритания. Срещата с него е след 8.30ч.; Оралната профилактика в най-ранна..

публикувано на 17.10.18 в 06:00

”На светло” на 16 октомври с Мариела Димитрова

Открито съдебно заседание на Административен съд –Варна се проведе днес по жалбата на „Русгеоком БГ“ ЕАД против Решение по оценка за въздействието върху околната среда от 01.02.2018 г. на Директора на РИОСВ –Варна, с което не е одобрено инвестиционното предложение за разработване и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“, включващо..

публикувано на 16.10.18 в 13:54

"Новият ден" на 16 октомври 2018 г. с Димитрина Дончева

Проблемът с лошата инфраструктура в българските курорти коментира за радио Варна Христо Петров, управител на световна верига хотели, които присъстват и в курорта „Златни пясъци”. Разказваме за интернет списанието за балканска култура cultureofbalkans.com, което повече от година се опитва да обедини творците от Балканите. Един от неговите..

публикувано на 16.10.18 в 06:00

”На светло” на 15 октомври с Мариела Димитрова

Авангардна камера за незрящи демонстрираха във Варна за Международния ден на белия бастун - 15 октомври. Тя се прикрепва към очила и може да чете текст на български и да разпознава лица. Репортаж в 14.15 часа от Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф.д-р Иван Шишманов". Съпредседателите на Демократична България, ДСБ и..

публикувано на 15.10.18 в 11:47

НОВИЯТ ДЕН на 15 октомври със Светлана Вълкова

15 октомври - Световен ден на селските жени: как живеят жените в българското село? От днес се преустановява експресният превоз по линии 120 и 122 във Варна, причината е финансова неизгодност на превозвача. Близо 4 процента от търговията в България се извършва онлайн, в световен мащаб този процент е близо 13. Дали традиционните магазини няма..

публикувано на 15.10.18 в 06:48

СЛАВЕЙКОВО

Приятен ден ви пожелаваме екипът на предаването: Ваня Славова и  Герасим Старчев! Днес сме на гости в Провадийското село Славейково. Славейково е село в Североизточна България, част от община Провадия, област Варна . Намира се на 27 км югозападно от гр. Провадия и на 74 км западно от гр. Варна . Селото е известно с чистия въздух и..

публикувано на 13.10.18 в 05:30