И над 80-годишни варненци се обучават в курс по компютърна грамотност

Участници в интернет курса
Снимка: Д.Дончева

При голям интерес тази седмица се провежда поредния безплатен курс по компютърна грамотност за варненци над 60 години. Организатор за 8 година е РБ „Пенчо Славейков”, като с всяка година желаещите да го преминат се увеличават, каза за радио Варна Росица Тодорова, от отдел „Изкуства”, където се провеждат занятията. Има записани варненци за курсове до края на годината, каза още тя, но възможностите на библиотеката са ограничени. За обучението е предоставена една зала с 10 компютъра, допълниха още от библиотеката.

Курсът е за придобиване на начални компютърни и информационни умения.  Повечето обучаващи се в групата преди обяд са над 70 години. Има и над 80 години.

Не може днес без интернет, смятат участниците в курса. Според тях младите лесно се справят с новите технологии, но за възрастните е много трудно, защото има много символи, които трябва да се запомнят.  Преподавател  за поредна година е Стоян Стоянов, от IT-сектора на библиотеката.

Различни са причините всеки един да се включи в това обучение - попълване на документи онлайн, ползване на мрежата за поръчване на книги, запознанства, комуникация с роднини в чужбина, както и търсене на лекарства.

Чуйте повече в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високотехнологичната конференция Innowave Summit започва в петък във Варна

Два дни остават до началото на Innowave Summit - най-мащабната високотехнологична конференция в Югоизточна Европа, която ще се проведе във Варна, в Двореца на културата и спорта, на 19-ти и 20-ти октомври. Днес е последният срок, в който могат да бъдат купени билети на преференциални цени. Организатор е Български Бизнес Форуми, в партньорство..

обновено на 17.10.18 в 17:08

Стартира вторият етап от изграждането на канализацията в гр. Долни чифлик

Вторият етап от изграждането на канализационна мрежа в град Долни чифлик започна днес. Тя ще е с дължина 3405 метраи ще обхване 18 улици в града –„ Марин тепе“, „Шипка“, „Странджа“, „Вихрен“, „Пирин“, „Черни връх“, „Стара планина“, „Родопа“, „Кокиче“, „Детелина“, „Синчец“, „Нарцис“, „Латинка“, „Иглика“, „5 декември“, „Демокрация“, „Лилия“ и..

публикувано на 17.10.18 в 17:08

Данъците в Балчик ще останат без промяна в следващите три години

Покачване на налозите в община Балчик през следващите три години не се предвижда. Това показва актуализираната бюджетна прогноза за периода 2019 – 2021 г. в частта и за местни дейности, която се предлага за утвърждаване от Общински съвет на редовно заседание този четвъртък. Постъпленията в местни дейности се залага да бъдат годишно..

публикувано на 17.10.18 в 17:05

В Държавно ловно стопанство-Балчик залесяват 52 дка

Есенното залесяване в ДЛС - Балчик ще обхване 52 дка. След  необходимата подготовка на почвата то ще се извърши чрез засаждането на жълъд. Лесовъдите предвиждат насаждения в землищата на селата Сенокос и Бобовец, както и на град Балчик. Планирано е залесяване и в полезащитни горски пояси, които предпазвайки от ветрова ерозия,..

публикувано на 17.10.18 в 16:55

Десет контейнера за дрехи ще има и във Варна

Те ще са за стари, но годни за употреба дрехи. Очакваме районните кметства да издадат разрешителните за поставянето им , каза за Радио Варна Илко Раев, председател на Областния съвет на БЧК – Варна . При интерес от страна на гражданите ще поставим и още, в Пловдив и София вече две години интересът е голям, допълни Раев. БЧК няма пералня,..

публикувано на 17.10.18 в 15:55

Дни на кариерата: IT и Аутсорсинг секторите се развиват устойчиво във Варна

За втора поредна година „Дни на кариерата – ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ доказа, че е мястото, където фирмите, опериращи в едни от най-бързо развиващите браншове в България срещнаха своите бъдещи служители. Варненското издание доказа, че градът има потенциал за развитие и все повече млади хора ще бъдат наети в тези сектори, твърдят организаторите от..

публикувано на 17.10.18 в 15:19

С месец закъснение започна учебната година в Музикалното училище

Новата учебна година в  Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна започна  - с месец закъснение.  След серия от отлагания (първият учебен ден беше насрочен за 25-и септември, после - за 8-и октомври, а след това и за 15-и октомври)  заради незавършилия ремонт на сградата възпитаниците на Музикалното най-после влязоха..

публикувано на 17.10.18 в 14:44