Клиенти на Горското - Варна чакат девети месец дърва за огрев

През м. май миналата година Стефан Славов от варненския квартал "Изгрев" и негови съседи са си поръчали дърва за огрев  и все още чакат от Държавното горското стопанство във Варна да им ги доставят. За това сигнализира Славов в предаването "В ефир сте!" на Радио Варна. Репортерска проверка по случая установи, че една немалка част от клиентите на Горското стопанство, остават с неудовлетворени молби. По закон максималното количество, което можете да се заяви и купи е 10 кубика на година.  Това уточни за Радио Варна Иван Иванов – директор на Горското стопанство. Заради това, че миналата година зимата е била доста сериозна, много повече хора са подали заявки и те не могат да бъдат изпълнени. Около 300-та домакинства е възможно да останат без дърва  този сезон. От май месец започват да се приемат новите заявки. Репортерът Даниела Стойнова  разговаря по темата с Иван Иванов –директор на Горското стопанство във Варна.В  предаването в „Ефир сте” с Атанас Илиев позвъни нашият  слушател  Стефан Славов от картал „Изгрев”.ВИЖТЕ ОЩЕ
Страница от Асеманиевото евангелие - старобългарско глаголическо евангелие от втората половина на Х или от началото на XI в.

Редки и ценни издания от фонда РБ ''Пенчо Славейков'' - Варна

Най-старата българска печатна книга на славянобългарски език, която се съхранява в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна, е „Свещеное цветообрание”, преведена и издадена от Анастас Кипиловски през 1825 година. И това е само едно от стотиците ценни и редки издания от фонда на варненския културен институт. Варненската регионална..

обновено на 24.05.18 в 10:36

За първи път във Варна отбелязват празника на Светите братя Кирил и Методий през 1862 година

Според старите писания за първи път празникът на Светите братя Кирил и Методий е отбелязан през 1813 година. Свидетелствата са открити в арменски летопис. Обаче съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 година в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Пловдив по инициатива на Найден..

публикувано на 24.05.18 в 10:07

Наказанията в българските училища по време на Възраждането

Възпитанието в училищата винаги е било застъпено. Добрите ученици са поощрявани, палавите – наказвани. Днес в българските училища учителите се опитват да овладяват буйните деца и младежи без да посягат. А едно време и шамари удряха, и ушите дърпаха, че и наказваха с намаляване на поведението. Обаче от днешна гледна точка и тези наказания..

публикувано на 24.05.18 в 09:46

Адреси без вода на 24 май

Без вода във Варна от 7ч. до 17ч. е част от кв. "Възраждане". Поради предизвикана авария в района между ул."Прилеп"," ул."Отец Паисий", ул."Струга" и бул."Сливница" от 8:30ч. до около 18 часа ще е прекъснато водоснабдяването, информират от ВиК-Варна.

публикувано на 24.05.18 в 09:10

Подкрепа за "Искам бебе"

Благотворителен щанд на фондация” Искам бебе" ще бъде открит днес в Добрич. Във Варна инициативата ще се проведе на входа на Морската градина на 1 юни. По време на тридневния базар ще се продават направени от доброволци предмети. Кампанията е подкрепена от   издателства на книги и магазини за бебешки стоки. Регионалният координатор на..

публикувано на 24.05.18 в 07:10

Майстори на сладкарски шедьоври се събират в Балчик

Исторически личности, архитектура, бит, фолклорно богатство от захар за първи път в цяла България ще бъдат показани на живо в галерия “Тихото гнездо”. Проектите на колаборация “Моята България” ще се пренесат в Двореца в Балчик. Църквата “Свети Стефан” в захарен вариант пристига от Истанбул специално за откриване на изложбата. Кулинарният..

публикувано на 24.05.18 в 06:10

Планови прекъсвания на тока във Варненска област

В периода 02.05.2018 - 31.05.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Венелин, с. Садово, с. Казашка река, с. Синдел, с. Юнак, с. Дъбравино, с. Аврен, с. Горен чифлик, с. Гроздьово. Прекъсването на..

публикувано на 24.05.18 в 06:08