"Новият ден" на 14февруари с Доротея Николова

БГНЕС

В дена на виното и любовта започваме срещата си с разходка из няколко варненски магазина за цветя. Защото, всяка жена обича подаръци по повод и без повод. Цветята пък обикновено съпътстват подаръците. Най-хубаво е ако се подаряват и в ден обикновен. В навечерието на 14-ти февруари Нина Милошевич посети малко магазинче за цветя, в което първото усещане още от вратата е за богатството от цветове, които изпълват душата ти и сякаш времето спира.

Разбира се, няма да пропуснем и другият акцент на празника и  ще ви заведем в провадийското с. Блъсково. Там вече няколко години - от 2010 г., винарската  изба "САЛЛА ЕСТЕЙТ" кани туристи от цял свят на дегустация и още нещо. Повече за това от репортажа на Вяра Николаева.

Малко по-прозаичният поглед към днешния ден е насочен към запалените по звездите ученици. Причината? Space camp Turkey за 15-ти пореден път набира деца между 9 и 15 години. Повече за космическия лагер на НАСА и как да се включат децата в него от разговора с координатора на програмата за България Гергана Райжекова.

Няма да пропуснем и малко познатия ден на археолога, който отбелязваме от 1971 г. По този повод варненските археолози ще разкажат и представят публично днес по-значимите си открития от последното археологическо лято. Какво е усещането да сглобяваш пъзела на миналото разказва един от дойаените на варненската археология - проф. Александър Минчев. С него ни среща Светлана Вълкова.

Преди да се разделим ще ви разходим до Балчик.

В очите на децата 14 февруари е празникът на любовта – Свети Валентин. Възрастните го отбелязват като се обичат, целуват и си подаряват цветя, картички, бонбони и други подаръци на романтична вечеря. Чуйте какво желаят на всички влюбени децата от подготвителна група „Пчелички“ при централната детска градина „Здравец“ в Балчик.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Според енергиен експерт, сделката за ЧЕЗ отново показва как във важен сектор за обществото, навлиза неизвестна фирма с неясна собственост и капитали

Редица сериозни фирми се отказаха от покупката на ЧЕЗ, заради цената която си бяха поставили. Сред тях и много авторитетна индийска компания с опит в бранша- разкри за предаването на РВ „Позиция” Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Това, че се е намерил купувач е добре за тях, за нас като потребители и държава, тепърва ще..

публикувано на 24.02.18 в 13:22

Радио Варна представя: Дишай!!!

В този момент, в който четете за това издание на предаването „Радио Варна представя” или четете информацията на сайта ни, картата, която показва запрашеността на въздуха над Варна се променя, иначе казано – влиза или излиза от норма, указвайки по-конкретно каква е концентрацията на фините прахови частици – същите тези, които биват сочени за..

публикувано на 24.02.18 в 08:10
Chart

#485 ТОП 20 (23.02.2018-02.03.2018)

публикувано на 23.02.18 в 21:03

Хоризонти на 23.02.2018

Маскарадният фестивал Кукерландия е национален празник с конкурсен характер. В специалните костюми с тежки чанове на кръста и със страшни маски мъжете гонят злото, подготвяйки ни за настъпващата пролет. В Ямболско надявали на Кукеровден (понеделника след Сирница) гугли, капашони и киляфи с пайети и мъниста от време оно ритуал прераснал във фестивал с..

публикувано на 23.02.18 в 08:02
Планетариум в Бристъл

"Новият ден" на 23 февруари 2018 г. с Димитрина Дончева

В „Новият ден” ще бъдем на едно от любимите места на варненци, и на гостите на града, варненската Обсерватория. Тази година, на 22 май ще се навършат 50 години от основаването й. Програмата по тържествата се подготвя в момента, като за варненци тя ще започне от 18 май и ще продължи 1 седмица. Дотогава има време. Екипът на Обсерваторията го използва,..

публикувано на 23.02.18 в 05:55

Биткойни и блокчейн - темата в StartUp тази седмица

Тази седмица в StartUp говорим за криптовалути. Що е   то биткойн, как се разплащаме с тях, какво се крие зад израза блокчейн технологии, има ли рискове и за какво да внимаваме? И още, за какво друго могат да се използва блокчейн и колко за варненците, които я прилагат? Отговорите на тези, и не само въпроси чуйте от Галин Динков,..

обновено на 22.02.18 в 15:01

"На светло" с Доротея Николова на 22 февруари

Над 20 са към момента станциите на гражданската инициатива airbulgaria във Варна, които в реално време отчитат концентрацията на фините прахови частици във въздуха. Първите три станции на airvarna.info работят вече година. Какво сочат наблюденията за тези 12 месеца, как да си „осиновим” станция и има ли разминавания с данните от наблюденията на..

публикувано на 22.02.18 в 12:42