Колко чист е въздуха във Варна? Проверете сами!

| обновено на 15.02.18 в 14:31
Снимка: БГНЕС

Варненци имат две възможности да проверяват сами, във всеки един момент концентрацията на фините прахови частици  над Варна и оттам и колко чист е въздухът, който дишаме. За целта е нужен достъп до интернет и буквално два клика.

Първата опция е интерактивната карта за качеството на въздуха в Европа. Тя е на Европейската агенция по опазване на околната среда, в която страната ни представя данните от всичките 34 станции в мрежата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОЗ). Данните там се представят в реално време, актуализацията им е на всеки час.

Припомняме, че варненската станция е в двора на училище „Ангел Кънчев”.

СнимкаСпоред изисквания на Световната здравна организация (СЗО), за да говорим за мръсен въздух, трябва в рамките на една календарна година да има отчетени поне 35 денонощия с превишаване на количеството на фините прахови частици във въздуха.

Концентрацията на фините прахови частици над различни райони във Варна може да се проследи в реално време и на сайта на гражданската инициатива airbg - https://airvarna.info/

Тя  представя мобилни устройства, сглобени от граждани и поставени на балкони или прозорци. За момента във Варна има над 20 подобни станции, но броят им непрекъснато се увеличава.

Понастоящем в страната има повече от 300 подобни граждански устройства, които мерят фините прахови частици.

Очаквайте още информация в програмата на Радио Варна, както и на нашия сайт.


Информация на БНР-Радио Варна. Всички права запазени. Позоваването е задължително!


Свързани новини

Варна сред градовете с най-чист въздух у нас

Варна e сред градовете с най-чист въздух у нас. Това каза за Радио Варна Валери Серафимов, директор „Мониторинг и оценка на околната среда" към Изпълнителната агенция по околна среда. При изисквания на Световната здравна организация (СЗО) от..

обновено на 01.02.18 в 09:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотел в Бяла работи без категоризация

Ще сезираме Комисията за защита на потребителите да предприеме действия относно  апартаментен хотел „Бяла бийчризорт“ в Бяла, който работи без категоризация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, на която експертите докладваха резултатите от..

публикувано на 14.08.18 в 17:12
Мая Манолова

Мая Манолова: Не може частни съдия-изпълнители да забогатяват за сметка на гражданитe

Практиката на някои общини в страната, сред които е и Варна, да събират вземанията си от гражданите чрез частни съдебни изпълнители, не е честна спрямо хората. Това заяви във Варна омбудсманът Мая Манолова, която прие в сградата на областната..

публикувано на 14.08.18 в 17:02

Омбудсманът благодари на майките, те на нея - също

Реформата и приемането на закона за личната помощ и останалите промени в законодателството, свързани с хората с увреждания, започват от 1 януари 2019-а година. Това заяви във Варна на среща с майките на деца с увреждания омбудсманът Мая Манолова...

публикувано на 14.08.18 в 16:26

Паркирането в центъра ще е безплатно в Деня на Варна

Синята зона няма да работи в Деня на Варна - 15 август. Това казаха за Радио Варна от общинската администрация. Паркирането навсякъде в центъра ще е безплатно, както в събота и неделя. Остава, обаче, забраната да се спира на нерегламентирани от Закона за..

публикувано на 14.08.18 в 15:52

Слънце и 30 градуса

През нощта ще е ясно и почти тихо, само по крайбрежието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури 12-17, по крайбрежието 17-22 градуса. През деня ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще духа слаб югоизточен, по крайбрежието до..

публикувано на 14.08.18 в 15:46

Разхлаждане в мола с по-ниски цени следващите два дни

Традиционният Shopping Fest, в който обектите на територията на комплекса предлагат стоките си с рекордни намаления, тази година ще продължи два дни. На 15-сти  и 16-сти  август посетителите ще могат да се възползват от неустоими цени, атрактивни..

публикувано на 14.08.18 в 14:52

Вижте къде ще бъде затворено за коли заради празника

Във връзка с мероприятията по повод празника на Варна, на 15-ти август от 10.15 ч. до около 11.00 ч. ще бъдат затворени за движение: площад „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Христо Ботев“ – от кръстовището с ул. „Кракра“ до пл. „Св. Св. Кирил..

публикувано на 14.08.18 в 14:45