Колко чист е въздуха във Варна? Проверете сами!

| обновено на 15.02.18 в 14:31
Снимка: БГНЕС

Варненци имат две възможности да проверяват сами, във всеки един момент концентрацията на фините прахови частици  над Варна и оттам и колко чист е въздухът, който дишаме. За целта е нужен достъп до интернет и буквално два клика.

Първата опция е интерактивната карта за качеството на въздуха в Европа. Тя е на Европейската агенция по опазване на околната среда, в която страната ни представя данните от всичките 34 станции в мрежата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОЗ). Данните там се представят в реално време, актуализацията им е на всеки час.

Припомняме, че варненската станция е в двора на училище „Ангел Кънчев”.

СнимкаСпоред изисквания на Световната здравна организация (СЗО), за да говорим за мръсен въздух, трябва в рамките на една календарна година да има отчетени поне 35 денонощия с превишаване на количеството на фините прахови частици във въздуха.

Концентрацията на фините прахови частици над различни райони във Варна може да се проследи в реално време и на сайта на гражданската инициатива airbg - https://airvarna.info/

Тя  представя мобилни устройства, сглобени от граждани и поставени на балкони или прозорци. За момента във Варна има над 20 подобни станции, но броят им непрекъснато се увеличава.

Понастоящем в страната има повече от 300 подобни граждански устройства, които мерят фините прахови частици.

Очаквайте още информация в програмата на Радио Варна, както и на нашия сайт.


Информация на БНР-Радио Варна. Всички права запазени. Позоваването е задължително!


Свързани новини

Варна сред градовете с най-чист въздух у нас

Варна e сред градовете с най-чист въздух у нас. Това каза за Радио Варна Валери Серафимов, директор „Мониторинг и оценка на околната среда" към Изпълнителната агенция по околна среда. При изисквания на Световната здравна организация (СЗО) от..

обновено на 01.02.18 в 09:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Марцианопол – животът в древния град" ще има трето издание

Руините на античния амфитеатър в Девня тази година ще се превърнат в умален модел на Марцианопол, за да могат зрителите на фестивала "Марцианопол – животът в древния град" да получат оптимално реалистична представа за устройството и живота в древния..

публикувано на 20.05.18 в 11:27

Българско хоро се извива на входа на Морската градина - фоторепортаж

Идеята на проекта „Световно българско хоро: семейство, род, народ“ е да генерира енергията на българите и да пренесе духовна мощ за всички хора по Земята чрез българското хоро. Българите от всяка точка на света ще имат възможността да..

обновено на 20.05.18 в 11:16

С "Бира за смет" чистят плажа на Шкорпиловци

Целта на акцията е да се ангажират плажуващите и техните деца с почистване и разделно събиране на отпадъци от неохраняеми плажове и такива без концесионери. Повод за нея е многото боклук, който оставяме по плажовете и в морето. Сборният пункт е на..

публикувано на 20.05.18 в 09:25

Ден на отверените врати в Яхт Клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”

Поводът е Европейският ден на Морето - 20 май, който се отбелязва от 2008 година по решение на Европейската Комисия. Идеята е да се подчертае и чества значението на морето за Европейския континент, историческото и днешното му място в европейските..

публикувано на 20.05.18 в 07:46

Купеста облачност с кратки валежи в неделя

И днес над района въздушната маса ще бъде неустойчива- ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като в часовете около и след обяд на места ще има краткотрайни валежи от дъжд. Ще духа слаб, в сутрешните часове до умерен вятър от север и..

публикувано на 20.05.18 в 06:26

Музеите - с вход свободен до 24 часа- фоторепортаж

Различни инициативи привличат варненци и гостите на града в "Нощта на музеите и галериите". Музеите отвориха врати, за да покажат ценни колекции, голяма част от които рядко се посещават. Много семейства с малки деца избраха почивния ден, за да..

публикувано на 19.05.18 в 20:55

Работилничка за фантазии - фоторепортаж

При неочаквано голям интерес от страна на малчуганите се проведе работилничката за изработване на кукли, която организира за "Нощта на музеите и галериите" Държавен куклен театър - Варна. Прави са за първи път, но вероятно след невероятния отзвук няма да..

публикувано на 19.05.18 в 20:38