”На светло” на 14 февруари с Мариела Димитрова

Снимка: БГНЕС
Днес много от лозарите зарязват лозите. В 14.15 часа ще ракажем за ритуала Евксиноград. А в 14.40 часа и за празника в Етнографски комплекс „Старият Добрич“.

Общата селскостопанска политика в Европа ще бъде коментирана на Шестата национална среща на земеделските производители в България, която започна край Варна днес. В дебата ще се включи председателят на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент Чеслав Адам Шекерски, както и представители на Европейската комисия. Репортаж в 15.15 часа.

Най-интересните си открития от археологическия сезон през 2017 г. представи екипа на варненския Археологически музей. Какви са новите находки разказваме в репортаж в 15.40 часа.

15 двойки ще започнат официално семейната си история на Свети Валентин във Варна. След като се подпишат в Ритуалната зала, всички ще получат подарък от общинската фирма „Обреди" – бутилка вино и сладкиш под формата на сърце. По-горещи ли са емоциите на сватба с тематичен повод чуйте в репортажа ни в 16.40 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хоризонти на 23.02.2018

Маскарадният фестивал Кукерландия е национален празник с конкурсен характер. В специалните костюми с тежки чанове на кръста и със страшни маски мъжете гонят злото, подготвяйки ни за настъпващата пролет. В Ямболско надявали на Кукеровден (понеделника след Сирница) гугли, капашони и киляфи с пайети и мъниста от време оно ритуал прераснал във фестивал с..

публикувано на 23.02.18 в 08:02
Планетариум в Бристъл

"Новият ден" на 23 февруари 2018 г. с Димитрина Дончева

В „Новият ден” ще бъдем на едно от любимите места на варненци, и на гостите на града, варненската Обсерватория. Тази година, на 22 май ще се навършат 50 години от основаването й. Програмата по тържествата се подготвя в момента, като за варненци тя ще започне от 18 май и ще продължи 1 седмица. Дотогава има време. Екипът на Обсерваторията го използва,..

публикувано на 23.02.18 в 05:55

Биткойни и блокчейн - темата в StartUp тази седмица

Тази седмица в StartUp говорим за криптовалути. Що е   то биткойн, как се разплащаме с тях, какво се крие зад израза блокчейн технологии, има ли рискове и за какво да внимаваме? И още, за какво друго могат да се използва блокчейн и колко за варненците, които я прилагат? Отговорите на тези, и не само въпроси чуйте от Галин Динков,..

обновено на 22.02.18 в 15:01

"На светло" с Доротея Николова на 22 февруари

Над 20 са към момента станциите на гражданската инициатива airbulgaria във Варна, които в реално време отчитат концентрацията на фините прахови частици във въздуха. Първите три станции на airvarna.info работят вече година. Какво сочат наблюденията за тези 12 месеца, как да си „осиновим” станция и има ли разминавания с данните от наблюденията на..

публикувано на 22.02.18 в 12:42

Новият ден в четвъртък, 22.02.2018г.

Ръчно изработени мартеници посрещат всеки, който влезе в община Варна. Щандът е на Сдружение "Феникс", което за поредна година продава своите творения, за да си помогне финансово за участия в театрални фестивали за хора с увреждания. Разказваме за инициативата след 8.00ч.; Разговор с тромпетиста Мирослав Петков, който е номиниран за..

публикувано на 22.02.18 в 06:06

"На светло" с Доротея Николова на 21 февруари

Малко над 100 млн. лв. са дарени в България за 2016 г., сочат данните на Български дарителски форум, каза за РВ изпълнителният директор Красимира Величкова. Данните са от последния анализ на организацията, защото данните за дарителите през 2017 г. все още не са ясни, защото зависят от публичните и финансовите отчети и декларации, сроковете за..

публикувано на 21.02.18 в 14:36

"Море и бряг" с Валери Великов, на 21 февруари

Гост в студиото е председателят на Фондация „Морски съдби” капитан Димитър Димитров , от когото очакваме последните новини за корекциите в проекта за Паметник на моряка и бъдещето на паметника. Припомням, че избраният проект за Паметник на моряка е на скулптура Венелин Божидаров и архитекта Тодор Даскалов /на снимката/. Най-вероятно той ще бъде..

публикувано на 21.02.18 в 10:12