Варна се побратимява с Хайфа, Охрид и Трабзон

Подписване на меморандум за сътрудничество между Община Варна и гр. Хайфа, Израел, одобри на заседание Постоянната комисия "Европейски въпроси и международно сътрудничество" на Общински съвет - Варна.


Контактите между двата града са от години, но от 2 години се водят преговори на различно ниво между администрациите, уточниха от община Варна .

Хайфа е най-голямото пристанище на Израел, а от години има активно сътрудничество между университетите, най-вече в областта на хуманната медицина. СнимкаПодписването на меморандума за сътрудничество ще бъде в областта на биотехнологиите, образованието,  високите технологии, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.

Хайфа е третият по население в Израел.Градът е разположен на 3 тераси по планината.  Най-богатото население живее най-високо, а по-бедните - край морето. Той е световният център на бахайската вяра. Преди 10 години Юнеско обяви бахайските градини /на снимката вдясно/ за обекти на световното културно наследство заедно с пирамидите в Египет и  получилите преди 4 години същия статут чипровски килими. В Хайфа  се намира и един от най-добрите в света технически университети.

Идеята за сътрудничеството между Варна и Хайфа е подкрепена от посланиците на двете държави, а инициативата е на почетния консул на Израел в България проф. д-р Красимир Методиев, преподавател в МУ - Варна.

Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Иван Портих за развитие на връзките с Охрид. Добър пример за партньорства  в тази посока са ежегодните семинари на Фондация  „Българска памет“ в морската столица, подкрепяни от Община Варна, в които активно се включват деца и младежи от западната ни съседка. Има и много студенти от Македония, които избират Варна да продължат образованието си.

Очаква се посоката на сътрудничество да бъде туризъм и култура.

Снимка

Комисията  даде съгласие район "Одесос" да стане партньор на турския град Трабзон. По европроект южната ни съседка ще кандидатства по Програма за побратимяване на градове от Турция и държави от ЕС. Кандидатстването трябва да стане до 9 март, затова се бърза с подписването на побратимяването.

Представители на районната администрация в "Одесос" уточниха, че в Турция има 81 вилаета, един от които е Трабзон. В него има 18 общини. Договорът за партньорство ще се подпише със Сейкара. Пред 2 години техни представители се запознават с дейността на администрацията в район "Одесос" и затова са избрали тях за партньор. В момента  "Одесос" има 5 побратимени града, но активни са отношенията единствено с родното място на братя Шкорпил.

Решенията на комисията са част от дневния ред на Общинския съвет в петък.

Над 30 са побратимените града на Варна, за последните 7 години има договор за побратимяване само с гр.Харков, Украйна, припомни председателят на ПК " Европейски въпроси и международно сътрудничество" Николай Георгиев.Хайфа е на 1300 километра от Варна или 16 часа път с автомобил.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дебатите за блок "Добрич" стартираха предизборната битка в община Добрич

Продължилата повече от 30 години вече история на един блок в Добрич стана повод за стартиране на предизборната кампания в общината 11 месеца преди местните избори. В две поредни общински сесии, едната от които извънредна и с тема на дебати само и единствено съдбата на този общински блок, общинските съветници се разделиха на два враждуващи лагера, а..

публикувано на 19.01.19 в 15:44

Янко Станев: "Здравеопазването трябва да е приоритет през следващата 2020-та. Няма да е драма ако за целта изтеглим нов кредит"

Както тази 2019-та е година на спорта за Варна, така се надявам 2020-та да е година на здравеопазването в морската столица, каза зам. председателя на общински съвет Янко Станев. Според него догодина може да се изтегли още един кредит посветен на здравеопазването: Евентуално с нов заем може да решим проблемите на АГ и Очна болница, заедно..

публикувано на 19.01.19 в 13:49

Борислав Гуцанов: "Прокуратурата трябваше отдавна да се самосезира относно проекта „Интегриран градски транспорт"

Прокуратурата трябваше отдавна да се самосезира относно проекта „Интегриран градски транспорт“, коментира за Радио Варна председателят на Градски съвет на БСП-Варна Борислав Гуцанов : "Не е възможно да трупа милиони загуба. само в бюджета за миналата година се отразява с десет милиона! И никой не казва нищо? Е, това не е ли политически чадър?..

публикувано на 19.01.19 в 13:17

Къде няма вода днес?

До около 18 часа без вода ще бъдат абонатите от района на Градския часовник до жп гара - Варна. Към 16 часа се очаква да бъде отстранена аварията, заради която на сухо е част от местност "Ален мак", съобщава на сайта си ВиК- Варна.

обновено на 19.01.19 в 11:46

Затварят улици в "Гръцката махала"

Няколко улици в район "Одесос" ще бъдат затворени за ремонт в район "Одесос" от понеделник, 21 януари. Движението ще се осъществява по обходни маршрути, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Затворена за движение ул. „Цар Симеон I“ - в участъка между ул. „София“ и ул. „Габрово“ и между ул. „Цариброд“ и ул. „Дебър“...

публикувано на 19.01.19 в 11:18

"Върви и се усмихвай" по варненските тротоари. Възможно ли е?

Мобилното приложение "Върви и се усмихвай" ще бъде представено днес във Варна. То ще бъде тествано в реално време, след което ще бъдат обсъдени мнения и препоръки за неговото използване в ежедневието. Срещата започва в 10 часа в хотел Rosslyn Dimyat и е част от проекта „CITYWALK“ по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020..

публикувано на 19.01.19 в 08:11

Туристически поход до Атанасовското езеро днес

Походът се организира традиционно ден преди едноименния маратон. Походът покрай езерото до Сарафово започва днес в 11 ч. от Културен център "Морско казино". Над 170 души са заявили участие в спортната проява, която предстои утре. Те ще се включат в дисциплините бягане 8 км и 21 км, и колоездене. Основната цел на събитието е да се популяризират..

публикувано на 19.01.19 в 07:53