Варна се побратимява с Хайфа, Охрид и Трабзон

Подписване на меморандум за сътрудничество между Община Варна и гр. Хайфа, Израел, одобри на заседание Постоянната комисия "Европейски въпроси и международно сътрудничество" на Общински съвет - Варна.


Контактите между двата града са от години, но от 2 години се водят преговори на различно ниво между администрациите, уточниха от община Варна .

Хайфа е най-голямото пристанище на Израел, а от години има активно сътрудничество между университетите, най-вече в областта на хуманната медицина. СнимкаПодписването на меморандума за сътрудничество ще бъде в областта на биотехнологиите, образованието,  високите технологии, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.

Хайфа е третият по население в Израел.Градът е разположен на 3 тераси по планината.  Най-богатото население живее най-високо, а по-бедните - край морето. Той е световният център на бахайската вяра. Преди 10 години Юнеско обяви бахайските градини /на снимката вдясно/ за обекти на световното културно наследство заедно с пирамидите в Египет и  получилите преди 4 години същия статут чипровски килими. В Хайфа  се намира и един от най-добрите в света технически университети.

Идеята за сътрудничеството между Варна и Хайфа е подкрепена от посланиците на двете държави, а инициативата е на почетния консул на Израел в България проф. д-р Красимир Методиев, преподавател в МУ - Варна.

Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Иван Портих за развитие на връзките с Охрид. Добър пример за партньорства  в тази посока са ежегодните семинари на Фондация  „Българска памет“ в морската столица, подкрепяни от Община Варна, в които активно се включват деца и младежи от западната ни съседка. Има и много студенти от Македония, които избират Варна да продължат образованието си.

Очаква се посоката на сътрудничество да бъде туризъм и култура.

Снимка

Комисията  даде съгласие район "Одесос" да стане партньор на турския град Трабзон. По европроект южната ни съседка ще кандидатства по Програма за побратимяване на градове от Турция и държави от ЕС. Кандидатстването трябва да стане до 9 март, затова се бърза с подписването на побратимяването.

Представители на районната администрация в "Одесос" уточниха, че в Турция има 81 вилаета, един от които е Трабзон. В него има 18 общини. Договорът за партньорство ще се подпише със Сейкара. Пред 2 години техни представители се запознават с дейността на администрацията в район "Одесос" и затова са избрали тях за партньор. В момента  "Одесос" има 5 побратимени града, но активни са отношенията единствено с родното място на братя Шкорпил.

Решенията на комисията са част от дневния ред на Общинския съвет в петък.

Над 30 са побратимените града на Варна, за последните 7 години има договор за побратимяване само с гр.Харков, Украйна, припомни председателят на ПК " Европейски въпроси и международно сътрудничество" Николай Георгиев.Хайфа е на 1300 километра от Варна или 16 часа път с автомобил.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Променлива облачност ще има утре

През нощта валежите ще отслабнат и на много места ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб, след полунощ по Черноморието до умерен вятър от север-северозапад. Минимални температури между 11 и 16 градуса, за Варна около 14. Утре ще има променлива облачност, по-значителна следобед. Главно тогава на места отново е възможно да..

публикувано на 20.05.18 в 16:54

Петдесет и трима абитуриенти в Силистренската община са отличници

Петдесет и трима от 408-те абитуриенти в Силистренската община са с отличен успех, показва справка от Силистренската община. Във вторник по традиция в навечерието на 24 май с тях ще се срещне кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. Ден по-късно ще има и среща с изявени педагогически специалисти. В системата на предучилищното и училищното..

публикувано на 20.05.18 в 15:53

Фестивалът "Марцианопол – животът в древния град" ще има трето издание

Руините на античния амфитеатър в Девня тази година ще се превърнат в умален модел на Марцианопол, за да могат зрителите на фестивала "Марцианопол – животът в древния град" да получат оптимално реалистична представа за устройството и живота в древния град, чиито останки лежат под съвременния квартал "Река Девня“. Третото издание на фестивала, на 9..

публикувано на 20.05.18 в 11:27

Българско хоро се извива на входа на Морската градина - фоторепортаж

Идеята на проекта „Световно българско хоро: семейство, род, народ“ е да генерира енергията на българите и да пренесе духовна мощ за всички хора по Земята чрез българското хоро. Българите от всяка точка на света ще имат възможността да заснемат видео до 10 минути, в което играят хоро по техен избор. Видеата се излъчват до 12 часа на входа..

обновено на 20.05.18 в 11:16

С "Бира за смет" чистят плажа на Шкорпиловци

Целта на акцията е да се ангажират плажуващите и техните деца с почистване и разделно събиране на отпадъци от неохраняеми плажове и такива без концесионери. Повод за нея е многото боклук, който оставяме по плажовете и в морето. Сборният пункт е на плажната ивица на север от к.к Шкорпиловци, от 10 до 14 часа днес, 20 май /неделя/. За всеки събран..

публикувано на 20.05.18 в 09:25

Ден на отверените врати в Яхт Клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”

Поводът е Европейският ден на Морето - 20 май, който се отбелязва от 2008 година по решение на Европейската Комисия. Идеята е да се подчертае и чества значението на морето за Европейския континент, историческото и днешното му място в европейските индустрии и идентичност. По този повод Яхт Клуб „Кап. Георги Георгив – Порт Варна” организира Ден на..

публикувано на 20.05.18 в 07:46

Купеста облачност с кратки валежи в неделя

И днес над района въздушната маса ще бъде неустойчива- ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като в часовете около и след обяд на места ще има краткотрайни валежи от дъжд. Ще духа слаб, в сутрешните часове до умерен вятър от север и североизток. Максимални температури между 20 и 25 градуса, за Варна около 22. Вълнение на морето..

публикувано на 20.05.18 в 06:26