Варна се побратимява с Хайфа, Охрид и Трабзон

Подписване на меморандум за сътрудничество между Община Варна и гр. Хайфа, Израел, одобри на заседание Постоянната комисия "Европейски въпроси и международно сътрудничество" на Общински съвет - Варна.


Контактите между двата града са от години, но от 2 години се водят преговори на различно ниво между администрациите, уточниха от община Варна .

Хайфа е най-голямото пристанище на Израел, а от години има активно сътрудничество между университетите, най-вече в областта на хуманната медицина. СнимкаПодписването на меморандума за сътрудничество ще бъде в областта на биотехнологиите, образованието,  високите технологии, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.

Хайфа е третият по население в Израел.Градът е разположен на 3 тераси по планината.  Най-богатото население живее най-високо, а по-бедните - край морето. Той е световният център на бахайската вяра. Преди 10 години Юнеско обяви бахайските градини /на снимката вдясно/ за обекти на световното културно наследство заедно с пирамидите в Египет и  получилите преди 4 години същия статут чипровски килими. В Хайфа  се намира и един от най-добрите в света технически университети.

Идеята за сътрудничеството между Варна и Хайфа е подкрепена от посланиците на двете държави, а инициативата е на почетния консул на Израел в България проф. д-р Красимир Методиев, преподавател в МУ - Варна.

Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Иван Портих за развитие на връзките с Охрид. Добър пример за партньорства  в тази посока са ежегодните семинари на Фондация  „Българска памет“ в морската столица, подкрепяни от Община Варна, в които активно се включват деца и младежи от западната ни съседка. Има и много студенти от Македония, които избират Варна да продължат образованието си.

Очаква се посоката на сътрудничество да бъде туризъм и култура.

Снимка

Комисията  даде съгласие район "Одесос" да стане партньор на турския град Трабзон. По европроект южната ни съседка ще кандидатства по Програма за побратимяване на градове от Турция и държави от ЕС. Кандидатстването трябва да стане до 9 март, затова се бърза с подписването на побратимяването.

Представители на районната администрация в "Одесос" уточниха, че в Турция има 81 вилаета, един от които е Трабзон. В него има 18 общини. Договорът за партньорство ще се подпише със Сейкара. Пред 2 години техни представители се запознават с дейността на администрацията в район "Одесос" и затова са избрали тях за партньор. В момента  "Одесос" има 5 побратимени града, но активни са отношенията единствено с родното място на братя Шкорпил.

Решенията на комисията са част от дневния ред на Общинския съвет в петък.

Над 30 са побратимените града на Варна, за последните 7 години има договор за побратимяване само с гр.Харков, Украйна, припомни председателят на ПК " Европейски въпроси и международно сътрудничество" Николай Георгиев.Хайфа е на 1300 километра от Варна или 16 часа път с автомобил.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Балчик ще гласува за новата съдебна палата

Висшият съдебен съвет е отправил искане до Община Балчик за безвъзмездно подновяване правото на строеж върху общински парцел от 767 квадратни метра в центъра, непосредствено до читалище „Паисий Хилендарски“, за нова съдебна палата. Така се цели трайно решаване нуждите на съдебната власт от сграден фонд в общината. На това..

публикувано на 15.10.18 в 16:48

Започва благотворителна кампания за градеж на нова църква в Добрич

Варненският и Великопреславският митрополит Йоан е дал своята благословия за изграждането на нов православен храм в Добрич. Новата църква ще е в кв. „Добротица“, общината също подкрепя проекта, съобщи енорийският свещеник Петър Димитров. Той добави, че  за изграждането на храма ще са необходими около 700 000 лева. Започва благотворителна..

публикувано на 15.10.18 в 16:39

Остеопорозата или как да се грижим за костите си?

Информационна седмица по повод 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата, провежда в дните от 15 до 19 октомври Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич. В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване всеки посетител  може да получи информация и  дипляна, свързани със заболяването и неговата превенция. Дипляната..

публикувано на 15.10.18 в 16:35

Вагони от царско време се рушат край село Арковна

Оригинални вагони от царскатажелезопътна композиция стоят от десетилетия край с. Арковна, община Дългопол, и се рушат безвъзвратно. За тези реликви алармират жители на селото и допълват, че ако не се вземат спешни мерки, те ще бъдат безвъзвратно загубени за българската история. “В селото се знае много отдавна, че те са били част от царската..

публикувано на 15.10.18 в 16:06

Позиция: Скелети в Дупката

43 244 000 лева. За толкова Община Варна ще си купи от Георги Гергов... Дупка. Огромна сума на фона на безбройните харчове, за които все не достигат пари - и във Варна, и в държавата. Факт, който изваден от контекста, би възмутил всеки. Щипка местен патриотизъм, обаче,  и ясното съзнание, че единственото бъдеще на Варна е като град със силно развит..

публикувано на 15.10.18 в 15:58

Все по-малко деца отпадат от училище

Все по-малко ученици от малцинствата отпадат от училище. Това каза за радио Варна Силвия Станчева, регионален образователен координатор за Североизточна България от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Основната причина, поради която родители отписват детето си от училище,  е заминаване в чужбина. Днес във Варна започна..

публикувано на 15.10.18 в 15:33

Жалба срещу милионите за Дупката пишат в "Демократична България"

От обединение „Демократична България” ще обжалват пред Върховния административен съд постановлението на Министерския съвет, с което се отпускат 43 244 000 лева за придобиване на 100 % от капитала на "ЦУМ-Варна" АД. В активите на дружеството, собственост на бизнесмена Георги Гергов, е т.нар.”Дупка" в центъра на Варна. Това съобщиха лидерите на..

публикувано на 15.10.18 в 14:51