Варна се побратимява с Хайфа, Охрид и Трабзон

Подписване на меморандум за сътрудничество между Община Варна и гр. Хайфа, Израел, одобри на заседание Постоянната комисия "Европейски въпроси и международно сътрудничество" на Общински съвет - Варна.


Контактите между двата града са от години, но от 2 години се водят преговори на различно ниво между администрациите, уточниха от община Варна .

Хайфа е най-голямото пристанище на Израел, а от години има активно сътрудничество между университетите, най-вече в областта на хуманната медицина. СнимкаПодписването на меморандума за сътрудничество ще бъде в областта на биотехнологиите, образованието,  високите технологии, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.

Хайфа е третият по население в Израел.Градът е разположен на 3 тераси по планината.  Най-богатото население живее най-високо, а по-бедните - край морето. Той е световният център на бахайската вяра. Преди 10 години Юнеско обяви бахайските градини /на снимката вдясно/ за обекти на световното културно наследство заедно с пирамидите в Египет и  получилите преди 4 години същия статут чипровски килими. В Хайфа  се намира и един от най-добрите в света технически университети.

Идеята за сътрудничеството между Варна и Хайфа е подкрепена от посланиците на двете държави, а инициативата е на почетния консул на Израел в България проф. д-р Красимир Методиев, преподавател в МУ - Варна.

Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Иван Портих за развитие на връзките с Охрид. Добър пример за партньорства  в тази посока са ежегодните семинари на Фондация  „Българска памет“ в морската столица, подкрепяни от Община Варна, в които активно се включват деца и младежи от западната ни съседка. Има и много студенти от Македония, които избират Варна да продължат образованието си.

Очаква се посоката на сътрудничество да бъде туризъм и култура.

Снимка

Комисията  даде съгласие район "Одесос" да стане партньор на турския град Трабзон. По европроект южната ни съседка ще кандидатства по Програма за побратимяване на градове от Турция и държави от ЕС. Кандидатстването трябва да стане до 9 март, затова се бърза с подписването на побратимяването.

Представители на районната администрация в "Одесос" уточниха, че в Турция има 81 вилаета, един от които е Трабзон. В него има 18 общини. Договорът за партньорство ще се подпише със Сейкара. Пред 2 години техни представители се запознават с дейността на администрацията в район "Одесос" и затова са избрали тях за партньор. В момента  "Одесос" има 5 побратимени града, но активни са отношенията единствено с родното място на братя Шкорпил.

Решенията на комисията са част от дневния ред на Общинския съвет в петък.

Над 30 са побратимените града на Варна, за последните 7 години има договор за побратимяване само с гр.Харков, Украйна, припомни председателят на ПК " Европейски въпроси и международно сътрудничество" Николай Георгиев.Хайфа е на 1300 километра от Варна или 16 часа път с автомобил.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Крушари първа в Добричка област въвежда електронни заседания

Община Крушари първа в Добричка област въвежда системата на електронните заседания, съобщават от кметската управа. Общинският съвет за първи път гласува на сесия електронно с осигурен безхартиен достъп до материалите. Първото електронно заседание, което обсъди програмата за управление на общинската собственост през 2018-а, плана за..

публикувано на 23.02.18 в 10:25
Красимир Вълчев

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще посети Добрич

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес ще е на посещение в Добричка област, съобщиха от Областната администрация. Просветният министър ще проведе работна среща с директори на училища, синдикалисти и представители на местната власт в 15 ч. в голямата заседателна зала на община Добрич.

публикувано на 23.02.18 в 10:19
Спорт за децата в свободното време, баскетбол, Видин

"Ученическа купа Варна" с множество спортни прояви

За трета поредна година дирекция „Спорт“ към Община Варна провежда „Ученическа купа Варна“   в спортовете мини футбол, волейбол, лека атлетика, шахмат, тенис на маса в различни възрастови групи от I до XII клас. Състезанията целят да стимулират двигателната активност сред учениците, като им се предостави възможността и през втория учебен срок за..

публикувано на 23.02.18 в 10:11

Благотворителен концерт в помощ на онкоболни деца

Концерт в подкрепа на децата от клиниката по Детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „Св. Марина“ Варна ще се проведе на 24 февруари от 16 часа в голям търговски център до автогарата. Това казаха за Радио Варна организаторите Радослава Димова и Стоян Бурназов. Идеята е започнала преди няколко години, когато от този свят си е отишъл..

публикувано на 23.02.18 в 10:09

Анита Мейзер жали осъдителната присъда, иска да бъде оправдана

Състав на Варненски апелативен съд ще разгледа в съдебно заседание днес жалбата на Анита Желева - Мейзер срещу осъдителна присъда на Варненския окръжен съд от октомври миналата година. Тогава първата съдебна инстанция призна вината на подсъдимата за извършването на 2 престъпления – затова, че на 14 август 2016 година причинила по..

публикувано на 23.02.18 в 10:05

Гласувайте за любима детска книга в "Бисерче вълшебно"

Варненската Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ закупи пълен комплект от номинираните за Наградата "Бисерче вълшебно" 2018 заглавия - общо 101 книги, разпределени в четири възрастови категории и категорията за нехудожествена литература "Нещотърсачи". Малките читатели на библиотеката могат да ги заемат и четат още от днес, когато ще бъде даден..

публикувано на 23.02.18 в 09:29

Жена загина при пожар в апартамента си във Варна

Пожар е горял в апартамент на бул. „Цар Освободител” във Варна. Починала е 59-годишна жена, информира пресцентърът на ОДМВР - Варна. Тази сутрин, около 06:50 часа, на телефон 112 е постъпил сигнал за пожар в стая от апартамент, намиращ се на бул. „Цар Освободител”. На място са изпратени 2 пожарни автомобила. Установено е, че в помещението,..

публикувано на 23.02.18 в 09:20