Варна се побратимява с Хайфа, Охрид и Трабзон

Подписване на меморандум за сътрудничество между Община Варна и гр. Хайфа, Израел, одобри на заседание Постоянната комисия "Европейски въпроси и международно сътрудничество" на Общински съвет - Варна.


Контактите между двата града са от години, но от 2 години се водят преговори на различно ниво между администрациите, уточниха от община Варна .

Хайфа е най-голямото пристанище на Израел, а от години има активно сътрудничество между университетите, най-вече в областта на хуманната медицина. СнимкаПодписването на меморандума за сътрудничество ще бъде в областта на биотехнологиите, образованието,  високите технологии, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.

Хайфа е третият по население в Израел.Градът е разположен на 3 тераси по планината.  Най-богатото население живее най-високо, а по-бедните - край морето. Той е световният център на бахайската вяра. Преди 10 години Юнеско обяви бахайските градини /на снимката вдясно/ за обекти на световното културно наследство заедно с пирамидите в Египет и  получилите преди 4 години същия статут чипровски килими. В Хайфа  се намира и един от най-добрите в света технически университети.

Идеята за сътрудничеството между Варна и Хайфа е подкрепена от посланиците на двете държави, а инициативата е на почетния консул на Израел в България проф. д-р Красимир Методиев, преподавател в МУ - Варна.

Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Иван Портих за развитие на връзките с Охрид. Добър пример за партньорства  в тази посока са ежегодните семинари на Фондация  „Българска памет“ в морската столица, подкрепяни от Община Варна, в които активно се включват деца и младежи от западната ни съседка. Има и много студенти от Македония, които избират Варна да продължат образованието си.

Очаква се посоката на сътрудничество да бъде туризъм и култура.

Снимка

Комисията  даде съгласие район "Одесос" да стане партньор на турския град Трабзон. По европроект южната ни съседка ще кандидатства по Програма за побратимяване на градове от Турция и държави от ЕС. Кандидатстването трябва да стане до 9 март, затова се бърза с подписването на побратимяването.

Представители на районната администрация в "Одесос" уточниха, че в Турция има 81 вилаета, един от които е Трабзон. В него има 18 общини. Договорът за партньорство ще се подпише със Сейкара. Пред 2 години техни представители се запознават с дейността на администрацията в район "Одесос" и затова са избрали тях за партньор. В момента  "Одесос" има 5 побратимени града, но активни са отношенията единствено с родното място на братя Шкорпил.

Решенията на комисията са част от дневния ред на Общинския съвет в петък.

Над 30 са побратимените града на Варна, за последните 7 години има договор за побратимяване само с гр.Харков, Украйна, припомни председателят на ПК " Европейски въпроси и международно сътрудничество" Николай Георгиев.Хайфа е на 1300 километра от Варна или 16 часа път с автомобил.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови камбани за "Малката Богородица"

Храмов празник на Успение Богородично празнува и старинен храм "Успение Богородично" в гръцкия квартал. Той е построен върху стари основи през 1602 година. През 1640 година храмът претърпява пожар, но след това е възстановен и разширен, като с годините се оформя сегашния му вид. До 1914 г. той е под опеката на гръцката митрополия, след това е затворен..

обновено на 15.08.18 в 19:39
Отляво надясно на снимката: проф. Васил Николов, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и изпълнителният директор на Солвей Соди Спирос Номикос

Премиерът посети най-стария праисторически град в Европа

След церемонията по откриването на рехабилитирания път от Старо Оряхово до Провадия министър-председателят Бойко Борисов и министър Владислав Горанов посетиха археологическия обект „Провадия-Солницата“, който се намира на територията на "Провадсол", филиал на „Солвей Соди“. Придружен от  областния управител на Варна Стоян Пасев, кмета на..

публикувано на 15.08.18 в 19:38

Две деца изчезнаха на Южния плаж - бурното море ги помело от вълнолома

Мащабна спасителна операция върви в момента в района на Южния плаж и северната страна на вълнолома във Варна. Спасители с катери и джетове издирват две деца, които са изчезнали в морето преди час. От полицията уточниха, че двамата приятели са на по-малко от 10 години.  Момчетата се разхождали по вълнолома - вървели по ниската му част от северната..

публикувано на 15.08.18 в 19:05

Джесика и Румина: "Цяла Варна ще празнува с нас!"

Празникът на Варна се превърна в личен за десетки семейства, избрали датата 15 август за кръщене на своите деца. Почивката и празникът обедини семейство Нинковски. Съпругът Стилиян е от Варна и е зъботехник, майката Ана е от Русе и работи като мениджър на заведение. Двамата се запознават в Германия,  двете момичета са родени в Холандия...

публикувано на 15.08.18 в 17:16

Регата Кор Кароли 2018 във Варненския залив (СНИМКИ)

Регата Кор Кароли 2018 днес е във Варненския залив. Насладете се на феерията от "ветрила" - най-морската, най-варненската гледка! Фоторепортажът е на Румен Сарандев. Около 19 часа се очаква награждаването на победителите!

публикувано на 15.08.18 в 16:15

Над 3 кг трюфели конфискуваха горските край Балчик

3,18 кг трюфели са конфискувани при обход на територията на ДЛС „Балчик”. Служителите на стопанството са съставили акт за нерегламентирания добив на недървесни продукти. Проверките в ДГС „Преслав” през изминалата седмица са завършили с два акта, а в ДГС „Нови Пазар” е съставен един констативен протокол. От 6 август досега служителите на всички 13..

публикувано на 15.08.18 в 16:05

Честит празник, Варна!

Честит празник, Варна! Честито и на вас, варненци - млади и стари, кореняци или новодошли! Честити да сте всички, здрави и вдъхновени в делата и мечтите си! Мнозина обичат да цитират Ърнест Хемингуей с неговото: "Всичко, което е далеч от морето, е провинция.“ Мисъл, която за всеки варненец е само изтъркано клише. Защото ние, варненци, нямаме нужда от..

обновено на 15.08.18 в 14:46