Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифон Зарезан в Девня

Верни на българщината и напук на лошото време девненци отбелязаха подобаващо празника Трифон Зарезан, чиито корени датират още от древни езически времена. В народното веселие активно се включиха кметът Свилен Шитов и неговият заместник Донка Йорданова. Двамата посетиха къщата на сем. Георгиеви в кв. „Девня 1“, където бе изпълнен традиционният ритуал по зарязване на лозите.

Обредът бе съпътстван от богата фолклорна програма, реализирана от самодейците от НЧ „Просвета - 1900“. Жена, пременена в народна носия, поръси с пепел от бъдник почвата около зарязаното лиановидно растение, което се прави за берекет. Домакините бяха подготвили пищна трапеза с домашна баница, кокошка и погача, а главата на семейството – Георги Георгиев, стана тазгодишният Цар на лозята. 
В автентичен стил премина и празникът в кв. „Река Девня“, където самодейци от местното читалище „Отец Паисий - 1928“ пресъздадоха ритуално подготовката за подрязване на лозата. След това те се качиха в една каручка, която ги отведе до гостоприемен дом, където бе изпълнен обредът по зарязването. Народни песни огласиха квартала, а участниците в ритуала се помолиха за хубаво време и берекет, за да напълнят наесен бъчвите с руйно вино. 
С много веселба бе наситен и денят в село Падина. След зарязването мало и голямо се събра в реновирания младежки дом, където по повод народния празник се проведе конкурс за най-добро домашно вино, а по повод католическия Свети Валентин – за любовник на годината. Първенец във винената надпревара стана Митко Митев (червено вино), а негови подгласници –  Стоян Кателиев (червено вино) и Младен Кателиев (розе). С титлата „Любовник на годината“ бе удостоен 55-годишният Йордан Парушев. Кметицата на Падина Ивелина Йоргакиева поднесе празнична питка на общинския кмет Свилен Шитов, който пожела на всички здраве, благоденствие и богат урожай. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Зарязаха лозята и в "Евксиноград"

По стара традиция на празника Трифон Зарезан технолози, служители и гости на Двореца „Евксиноград” зарязаха лозята.   10 4 декара са засадените лозови масиви в резиденцията от европейските сортове траминер, шардоне и немски ризлинг, както и от..

публикувано на 14.02.18 в 16:01

Любител градинар грабна приза "Винар на годината" в Генерал Тошево

Тодор Илиев – любител градинар, бе обявен за Винар на годината в Генерал Тошево. Той е представил най-добро домашно вино – бяло, червено и розе, в обявения конкурс по случай празника Трифон Зарезан. Титлата е спечелена в конкуренция с 40-сет..

публикувано на 14.02.18 в 15:02

Зарязаха лозите и в Балчишко

На мно­го ме­с­та в об­щи­на Бал­чик сто­па­ни­те   из­вър­ши­ха тра­ди­ци­он­ния оби­чай "За­ря­з­ва­не на ло­зя­та", с во­до­с­вет, фол­к­лор­на про­г­ра­ма, приповдигнато на­с­т­ро­е­ние и ху­ба­во ви­но. Дъ­ж­до­в­но­то вре­ме не..

публикувано на 14.02.18 в 14:33

В Добрич почетоха Трифон Зарезан

С лозарско шествие, предвождано от писана добруджанска каручка, натоварена с бъчва с вино, в Добрич бе отбелязан празникът Трифон Зарезан. Кметът Йордан Йорданов, обявен за Цар на лозата, заряза символично дълголетна..

публикувано на 14.02.18 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес,..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по..

публикувано на 24.04.24 в 15:47