Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Председателят на БСП Корнелия Нинова каза, че ще отправят запитване до чешкото правителство и до Европейската комисия за сделката с ЧЕЗ. Това тя каза пред журналисти. Нинова участва в кръгла маса на националния политически институт "Димитър Благоев" в БТА.

Още утре от левицата ще поканят на среща посланика на Чехия, на когото ще връчат писмо до чешкия премиер и чешкото правителство. Причината за тази инициатива Нинова обясни с твърдение на управляващите, че сделката е направена по чешкото законодателство. БСП се интересува по време на посещението на чешкия премиер водени ли са разговори за сделката с ЧЕЗ, "поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка, какъв, държавата ще финансира ли през банката за развитие нечий частен интерес, не на Гинка, разбира се". Не сме толкова наивни да не разбираме, че отзад стои друг, коментира Нинова. Те ще отправят запитване и до Европейската комисия. Левицата ще иска проверка дали при сключването на тази сделка са спазени европейските директиви, засягащи темата "Енергетика".

БСП ще поиска и изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Левите искат да го питат водил ли е разговори с премиера на Чехия за ЧЕЗ и поемал ли е ангажименти, кои банки ще се ангажират по тази сделка, правителството ангажирало ли е държавната банка за развитие с финансиране на тази сделка. От това изслушване ще последват изслушване на КЕВР, на Комисията за финансов надзор, на КЗК и всички български институции, каза още Нинова. Тя посочи, че не вярват на премиера за пълната проверка на сделката на ЧЕЗ, защото ДАНС е подчинена на него по българските закони. Ако е вярно, че той стои зад тази сделка - той ще проверява себе си, коментира тя и допълни, че КЗК му е в пълен контрол.

По отношение на оставката на министъра на енергетиката Нинова каза, че премиерът си е представил за пореден път, че ако даде една жертва в лицето на Теменужка Петкова, проблемът ще бъде забравен. Не няма да бъде забравен, каза Нинова.

Тя посочи, че обръщенито на БСП към президента по отношение на сделката с ЧЕЗ остава в сила.
В отговор на репортерски въпрос Нинова посочи, че Истанбулската конвенция не е била изтеглена от парламента. Тя е там и е разпределена на пет комисии, които се произнасят с доклади, каза председателят на БСП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравната комисия заседава извънредно заради коклюша

Данни за разпространението на коклюш у нас ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване на извънредно заседание. Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.  От началото на годината..

публикувано на 23.04.24 в 08:12

Дъждовен вторник

Днес ще е облачно с валежи от дъжд и умерен вятър от източна четвърт. Следобед валежите от юг на север ще започнат да спират, а вечерта и вятърът ще отслабне. Максимални температури между 11° и 16°, за Варна около 13°. Вълнение на морето 2 бала, следобед 3, а в открито море и до 4. Температура на морската вода от 12° до 14°. Изгрев на Слънцето..

публикувано на 23.04.24 в 05:46

Адресите без ток

На 23.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – ул. Мелница, ул. Вълшебен извор и промишлена зона под моста, ул. Батак, ул. Бор, ул. Бреза, ул. Пирот и бул. Съединение в кв. Реката, фирма Кристера Агро ЕООД,..

публикувано на 23.04.24 в 05:00

Предлагат забраната за пушене на закрито да е и за наргилета

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета, предлагат депутати с проект на промени в Закона за здравето.  Предвижда се и повишаване на глобите за обекти, в които се нарушава забраната, съобщава БНР. Законопроектът въвежда понятието "употреба на тютюневи и свързани..

публикувано на 22.04.24 в 20:01

В събота запретваме ръкави за по-чиста Варна

На 27 април, събота, по инициатива на Община Варна ще се проведе мащабна кампания за почистване на града под наслов „Мисли глобално, действай локално!“. Инициативата предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и градинки, места за отдих, детски и спортни площадки във всички райони на територията на общината. В мащабното..

публикувано на 22.04.24 в 18:13
архив

Над 110 милиона лева ще влязат за образованието във Варна

Над 110 милиона лева ще бъдат инвестирани във варненското образование по различни програми, включително по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  17 училища във Варна имат сключени договори за финансиране изграждането на т.нар.  STEM - центрове (специализирани..

публикувано на 22.04.24 в 17:40
Определиха номинираните за награда

Предлагат 20 личности и колективи за награда "Варна" в сферата на науката и образованието

Общо 20 личности и колективи са предложени за удостояване с награда „Варна“ в сферата на науката и образованието тази година. Номинациите бяха одобрени на днешното заседание на  ресорната комисия към Общинския съвет по предложение на Експертната комисия за присъждане на награда „Варна“. В системата на предучилищното и училищното образование имаше по..

публикувано на 22.04.24 в 15:30