Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх.Начев: Липсата на адекватен градски транспорт във Варна води до многото автомобили

За един ден порф.Ян Геел успя да локализира проблемите във Варна”, коментира за Радио Варна след публичната лекция на проф.Геел арх.Жулиян Начев, специалист в проектирането на пасивни и енергийно ефективни сгради и кандидат за главен архитект на община Варна на последния конкурс. „Никой не си дава сметка и не се работи да има ясна концепция какво ще се случва във Варна в следващите 5, 10, 15 години и оттам нататък да се изгради инфраструктура, така че тя да обслужва тази посока на развитие. Липсата на адекватен градски транспорт води до многото автомобили, до липсата на паркоместа. Пари се дадоха за него, но той така и не се осъществи.Отчете се, парите ги вземаха и градски транспорт няма. Няма електронни билети, няма работеща електронна система с информация, което се случва в други градове. В София например имат страхотен напредък в тази посока. Няма нови зелени площи. В момента се мисли за унищожаване на зелени площи, за да се направят паркинги или сгради. Искрено се надявам посещението на проф.Геел да е било сигнал за развитието на града”.

Световноизвестния датски архитект и урбанист проф. арх. Ян Геел  определя работата си като медицински преглед и лечение на градска среда в полза на пешеходците и озеленяването. Канен е да „лекува” задъхващи се от население, трафик и строителство мегаполиси като Лондон, Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк, Москва. Работи отдадено и за града, в който живее Копенхаген.

Тридневното посещение на проф. Геел във Варна завършва днес. Той проведе семинар „Пешеходната среда в централните градски части“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” (ВСУ) и открита публична лекция. За целта той направи и опознавателна обиколка в част от центъра на Варна - от х-л Черно море, около Фестивалния комплекс, Музикалното училище, градинката „Севастопол”. Проф.Геел коментира, че по тези улици има много дървета. Това е много важен имидж за Варна и е още по-важно да бъде запазен и развит.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимно слънчево в сряда

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, следобед с незначителни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът от изток-югоизток постепенно ще се обърне от западна четвърт и ще е до умерен. По крайбрежието ще е предимно от югозапад. Привечер постепенйно..

публикувано на 24.04.24 в 05:56

Адреси без ток днес

·   На  24.04.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма,..

публикувано на 24.04.24 в 05:55

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58

Утре е крайният срок за партии и коалиции за регистрация в ЦИК

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за регистрация в ЦИК за участие в изборите за национален и европарламент на 9 юни. Крайният срок изтича в 17.00 часа на 24 април. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент. До вторник общо 10..

публикувано на 23.04.24 в 18:20

ПП-ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР. Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията..

публикувано на 23.04.24 в 17:53

"Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР.  "Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите..

публикувано на 23.04.24 в 15:53

Вкарват в съда двама, пребили до смърт мъж в Добрич

Двама мъже от Добрич са предадени на съд за убийство, извършено с изключителна жестокост на улица в града. Разследването по случая е започнато на 21 октомври 2022 г., след като жертвата 52-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние, а впоследствие умира в многопрофилната болница. Обвинените за тежкото престъпление са на 23 и 30 години. От назначената..

публикувано на 23.04.24 в 15:49