Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит пред ТАСС: Българските просветители имат ключова роля при формирането на християнската култура на Древната Рус

Слава Богу за тези 140 години, в които свободно живеем вярата си в свободното си Отечество. Най-големият дар от Бога, Който е любов, е свободата, затова не забравяме да благодарим Нему за милостта Му да я имаме, както и на всички герои, които положиха душата си за ближния, като проява на тази любов.

Това казва българският патриарх Неофит в интервю за ТАСС. "Позволете да отбележа, че са много нещата, които ни сближават векове преди Руско-Турската освободителна война от 1877/1878 г. Факт е, че голяма част от руските доброволци са тръгнали на тази война заради братята по вяра българи, които страдат под друговерско османско робство, тоест вече е имало историческо съзнание за верово единство между нашите народи. Затова на първо място в близостта помежду ни поставям светото Православие и всичко свързано с него за последните над хиляда години. Да започнем със славянобългарските просветители, а също и книжните паметници, изиграли важна роля във формирането на християнската култура на Древната Рус, както и езика на Библията и богослужебния църковно-славянски език, на който са написани всички ранни богослужебни книги. Да си спомним за първия Киевски митрополит св. Михаил, „болгарина суща“, според Йоакимовата летопис, за родения в България св. Киприан (Цамблак) митрополит Киевски и на цяла Русия, за Киевския митрополит Григорий (Цамблак), както и за родения в Русия през 1881 година Св. Серафим архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, както и целия сонм от български и руски светци в богослужебните календари на двете ни Църкви. Отговорни сме пред Бога да пазим това единство в Православната вяра и общението в Духа Светаго, чрез връзките на мира, за благото на двата ни народа. Държавните ръководители и на двете ни страни разбират важността на веровото ни единство и чест им прави, че ценят и подпомагат това велико историческо наследство, на което Църквата дава благодатен живот и в днешния ден", подчертава патриарх Неофит.

"Очаквам да тържествува духа на братолюбието и единството в Христа Иисуса нашия Господ, Изкупител и Спасител. С радост очаквам достойно да приемем като прескъп гост Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в име Господне, защото, идещият в име Господне е благословен (Йоан 12:13). С радост очаквам да отслужим заедно Св. Божествена Литургия. Единството в Св. Евхаристия винаги е било и ще бъде най-яркия знак на единството в Христа. Съвместното отслужване на Св. Литургия не просто потвърждава колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно (Пс.132:1), но показва, че Христос е между нас и ще бъде между нас. Най-голямото ни задължение е да свидетелстваме за Христос пред света като покажем, че сме Негови ученици, а по това ще познаят всички, че сме Негови ученици, ако любов имаме помежду си (Иоан 13:35). В този отрязък от времето на нас се е паднала високата отговорност да проповядваме Христа Бога като предстоятели на нашите Православни църкви, които са част от Едната Света Вселенска и апостолска Църква, която няма порок или петно или нещо подобно, но е свята и непорочна (Ефес.5:27). В личен план очаквам с молитва да продължаваме да се подкрепяме един друг, така че никога да не секва молитвения ни подвиг пред престола на Всевишния, изпросвайки здраве, благочестие, духовен и материален напредък за нашите люде. Това е труден подвиг и затова ценя тази взаимна молитвена подкрепа", казва още Българският патриарх.

На въпроса "как трябява да се развиват отношенията между двете църкви" той казва следното: Между нашите братски църкви отношенията трябва да са в духа на Вселенското Православие. Необходими са много сили да продължим да проповядваме Христа, когато светът все повече иска своето си, а ние трябва да предстоим пред Господа в твърда и непоколебима вяра. Братските ни църкви са длъжни да разрешават противоречията, ако се появят такива, според евангелските повели за помирение в Христа, за да сме едно в Негово име.

Според патриарх Неофит "силата на Православието е в чистотата на вярата и служението на ближния. Всяка поместна Православна църква сама решава как ще общува с инославни или иноверни представители, като има предвид както каноните на светата Църква, така и променящите се реалности в съвременния свят".

"Ние сме в света, но не сме от света, и това, което неуморно правим, е въоръжени с щита на вярата, шлема на спасението и духовния меч, който е Божието слово, да постоянстваме в молитва за мир и благоденствие на всички човеци. (срв. Ефес.6:13-18). Братя, радвайте се, съвършенствувайте се, утешавайте се, бъдете единомислени, живейте в мир, - и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас. (2Кор.13:11)!", казва в края на интервюто българският патриарх Неофит. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29