Найджъл Кенеди с концерт във Варна


Малко след 19 ч. на 10 март в пълната зала на ДКЦ- Варна започна срещата на варненци с цигуларя визионер Найджъл Кенеди , който разруши бариерите между класика, рок и джаз и промени представите за интерпретация на музикалното наследство.

За новата си среща с морската публика Найджъл Кенеди дойде с програма, която хвърли мостове между предкласиката, джаза и неговите собствени композиции. Това е най-новият музикален проект на Кенеди, с който той преди по-малко от месец спечели адмирациите на критиката в Лондон – „Bach meets Kennedy meets Gershwin“. Заедно с мега звездата на сцената бяха изключителни класически и джаз музиканти, които съпътстват Кенеди в турнетата му по цял свят - виолончелистката Бeата Урбанек-Калиновска, Ролф Бусалб, който свири на акустична 6-струнна и 12-струнна китара,Томаш Купиец – контрабас и Хауърд Алдън – един от най-ценените джаз китаристи на последните десетилетия.

Концертът на Найджъл Кенеди даде официалния старт на ХV Европейски музикален фестивал Варна –най-значимото пролетно музикално събитие на фестивалния град. Концертът на Кенеди и целият фестивал се осъществяват с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и медийното партньорство на БНР - Радио Варна.

Качествено акустично пиано има Кенеди в неговия апартамент, защото той не пропуска своите пословични 3-часови репетиции всеки ден, независимо в коя част на планетата се намира и колко е уморен от пътуването. Всякакви строителни и ремонтни работи в близост до хотела бяха преустановени, за да бъде осигурена пълна тишина за виртуоза. Подготвени бяха и задължителните за британеца чайове – от любимия му силен бленд English Breakfast.

В бекстейджа в Двореца на културата и спорта музикантите се подкрепиха с пресни плодове, пиле на скара, любимото на Кенеди суши – сашими с риба тон, змиорка и сьомга, плата с прошуто ди Парма и пушена сьомга с крудити – моркови, целина и др. хрупкави зеленчуци с хумус. Бирата - Pilsner, червеното вино - Chateau Neuf du Pape, а шампанското - Veuve Clicquot.

Найджъл Кенеди продължава да бъде на върха на своята изключителна световна кариера. Започнал като откритие на великия Йехуди Менухин, вдъхновен от иконата Стефан Грапели и неистово отдаден на своята цигулка, той влиза в историята на съвременната интерпретация на класическата музика със своя неподчиняващ се на традиционните догми стил на сценично присъствие. Кенеди не крие пристрастията си, не цензурира изказа и облеклото си, не се съобразява с правилата на аристократичния бон тон. Провокацията е в кръвта му, която кипва лесно и от китарните рифове на Джими Хендрикс, и от победите на любимия му футболен отбор Астън Вила.

Кенеди се радва на любовта не само на публиката по цял свят, която го посреща винаги като суперзвезда, но е и носител на многобройни престижни музикални награди, сред които наградите BRIT, ECHO и редица номинации за Grammy. Негови албуми с музика от Барока до наши дни стават платинени и златни, а най-новият му албум „My World“ вече оглавява чартовете за класическа музика в Обединеното кралство.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Анжела Маджарова

Френска музика от дуото Недева / Маджарова на 29 март в Градската художествена галерия във Варна

Очаквано добра комбинация – арфа и флейта, ни очаква на концерта   Musica da camera от XV Европейски музикален фестивал. Ивона Недева и Анжела Маджарова са добре познати на публиката като изявени музиканти с богата професионална биография и дългогодишно сътрудничество. „ Комбинацията флейта и арфа е възможно най-добрата, тъй като двата..

публикувано на 23.03.18 в 16:00

Селин Дион с юбилейно турне

На 30 март Селин Дион ще отпразнува 50-годишния си юбилей. Както е известно по препоръка на лекарите канадската певица бе принудена да анулира повечето от концертите.Тя вече може да се върне на сцената и за да се извини за това тя реши да направи световно турне, което да включва и Австралия и Нова Зеландия. Като че ли това е черешката на тортата...

публикувано на 21.03.18 в 14:01

С концерт посрещат Първа пролет във варненския Културен дом на слепите

За трета поредна година в Дома на културата на слепите в град Варна посрещат Първа пролет с концерт „Гласовете ви чувам”, който е подарък за незрящите хора и другите хора с увреждания. По традиция и тази година концертът ще се проведе на 22 март от 16,30 ч. в Дома на културата на слепите в гр. Варна, ул. „Петко Стайнов“ № 3. В концерта..

публикувано на 19.03.18 в 15:20

Николина Чакърдъкова пя във Варна

80 състава са във Варна за „Пролетно надиграване“ 2018. Звездният гост на празника на народния танц бе Николина Чакърдъкова, която излезе на сцената заедно с Неврокопския танцов състав. Сред участниците са Фолклорен танцов ансамбъл Варна, Детски народен хор „Медени звънчета“ с диригент Петя Драгнева, певиците Моника Парушева, Лилия Николова и Теодора..

публикувано на 17.03.18 в 10:31
Част от Ансамбъла на БНР: Кремена Станчева, Анастасия Костова, Благой Благоев, Руска Недялкова, Ева Георгиева, Стоян Величков, Величка Стамболова, Костадин Варимезов, Василка Андонова, Цвятко Благоев, Надежда Хвойнева

Ансамбловата музика, която ни завеща Коста Колев

Творческият живот на композитора Коста Колев винаги е вълнувал и публика, и следовници, и специалисти в областта на българския фолклор. Интересен за проследяване е процесът на работа при него - от събираческата дейност до композиторската намеса. Откриването на интересен автентичен материал (а Коста Колев и "имал ухо" за това), обработката и..

обновено на 15.03.18 в 12:27
Мария Балтаджиева

Знаете ли историята на песента "Даньова мама"?

Едва ли има българин, който да не е чувал поне заглавието на тази песен. По стечение на различни обстоятелства обаче, широката публика не познава автора ѝ. Да, точно така, тази народна песен си има конкретен автор. При това незабравим остава споменът на всеки, който е слушал емоционалното изпълнение на певицата, чието сърце и голям..

обновено на 15.03.18 в 12:25

Концерт на най-добрите солисти от музикалното училище във Варна

Музиканти от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна излизат на една сцена с оркестъра на Държавна опера – Варна. Това ще се случи тази вечер на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Точно в 19 часа ще започне превърналият се в традиция концерт на солисти от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна...

публикувано на 06.03.18 в 06:30