Забравеният занаят чеканене

От десетилетия почти не се изработват обкови за икони, най-често сребърни. Трудно е, защото всичко се прави на ръка, а преди това трябва да си направиш и инструментите.Това споделя майстор на бижута, който вече 30 години ръчно изработва всичко. Интересът на  Юлиян Николов към ювелирното дело идва още от детските години, когато през лятото на 1972 година участва в разкопките на Варненския некропол и сам изважда част от златните предмети на възраст над 6 000 години. След това завършва за зъботехник, после изучава занаята в леярна, а по-късно вече сам изработва накити. Иска да са близо до по-стари модели, но внася и собствен поглед към всяко нещо, което прави. Споделя, че обработката на златните и сребърни предмети като трудност е еднаква, защото всичко е ръчно направено. В последните години работи и обкови за икони.   Интересува се от историята и проучва културното наследство на предците ни. Може дълго да разказва малко известни моменти от историята ни . Срещите са в малкото му магазинче в една от търговските вериги в квартал "Владиславово" близо до местната църква. Извън работата, най-добре се чувства сред природата и на любимия кон. Юлиян Николов :


Всичко е ръчна изработка.  Започва се от парче сребро. Изтегля се на пластина и от нея се изработва съответната форма. Има много обработки...

За да стане един красив пръстен, през колко операции се преминава? Не включвам творческия процес....

Първата е стопяването на материала, отливане, преминаване през валяка, огъване, заваряване, шлайфане, полиране....Ако има камъни, има и монтаж...Повечето клиенти нямат никаква идея за този процес и когато видят на витрината цените, често пъти се стряскат. Но това не е масова бижутерия.  И няма разлика в обработката на злато и сребро, трудът е един и същ.


Снимка

Кой метал е по-лесен за обработка?

По принцип среброто е по-ковко, но има манипулации, които са по-трудни. Например заварката е по-трудна.

Тя при колко градуса се прави?

Между 900 и 1200 градуса се топи, заварката е между 700 и 900 градуса. Прави се с горелка...След това се обработва с борчета, гумички и не личи къде е било съединено...

/.../

Вашите инструменти като на стоматолог ли са?

Подобни. Но има такива, които сам си ги изработвам.

Сега правя сребърен обков на икона. Този занаят е почти забравен в България....Това е така нареченото чеканене, там се работи изцяло с изчукване на материала, но няма готови инструменти и първо трябва да си ги направиш за всеки един детайл. Има много общо с инструментите на зъботехниците, аз съм зъботехник.

Как се прави сребърен обков за икона?

По същия начин, както на бижу, но следващия процес е различен...След като се направи пластината, се рисува върху нея и се изчуква с инструменти.

Няма матрица?

Няма. Всичко се прави на ръка.

СнимкаКолко досега сребърни обкови сте направили?

Тази ми е третата. Не съм правил много, защото има и такива, които се правят с компютър. Много от колегите споделят, че така нашият труд се обезсмисля, но аз не съм съгласен, защото когато го правим, влагаме и душа.

Когато опитно око се вгледа в компютърна изработка, ще открие машинната изработка, а от това се губи красотата...

Връща ли се интересът към старинните накити?

Има и такива клиенти, но не са много, поне аз нямам много такива.

Аз обаче обичам много да пътувам и виждам, че все повече българи предпочитат старите накити – филигран, ажур... Може би Варна няма такава връзка с възрожденските градове.... Въпреки това имам клиенти, които ходят на фолклорни събори и са си купили носии и цървули, искат да си направят и съответния накит...Обикновено са обици, пръстени... Носят модели от списания....

СнимкаВие сте с такава гривна?

Да. Всичките ми бижута са такива. Нося ги по-скоро като реклама...

Колко сребро има по Вас?

200- 300 грама.

Не Ви ли тежи?

Не, свиква се!

С какво още се свиква? Може би ползвате различни видове лупи?

С годините все по-често използвам различни лупи....Задължително се ползва, за да се види детайла.... Сега ми е нужна почти винаги...

Изработвал ли сте много стар модел?

Бижутата, които са на ръцете ми, са модели на много стари. Аз много се интересувам от история. Пръстенът с двуглав орел няма нищо общо с този на Византия или на Руската империя. Този е от стара църква в старозагорска област . Гривната ми е тракийски образец...


Снимка

Снимка


Навремето участвах в разкопките на Варненския некропол. Покойният Иван Иванов, археолог, беше близък на семейството ми и лятото бях при него.


Почти цялото злато от Варненския некропол мина през ръцете ми...

Какво е усещането да се докоснеш до бижу на такава възраст?

Може би 7 000 години! Тогава много не съм го осъзнавал, защото бях дете.... Когато вляза в Археологическия музей, изтръпвам. Може би десетина човека са се докосвали до автентичните накити от некропола. След това обиколиха света, но тогава нямах представа какво държа.

Аз съм ги вадил повечето от тях с ръцете си...Може би оттогава съм закърмен с любовта към българското, елементи от тракийското изкуство присъстват в накитите ми ...

/.../

Щастието за Юлиян Николов?

Аз се чувствам щастлив от дребните неща. Обичам да съм сред природата, да яздя кон....

Имам кучета, коне, там се чувствам най-щастлив....


Какви са тенденциите за бижутата за баловете тази година? - в интервюто на Габриела Гаврилова с Юлиян Николов:ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Родинова

"Каролин рийпър" - най-лютата чушка в света

Заедно с астрономическата есен настъпи и сезонът на зимнината. А сред зелечуците, с които украсяваме зимната трапеза и придаваме специфичен вкус са и лютите чушки. Люти чушки от цял свят се отглеждат във ферма край Варна. От 6 години това е бизнес за семейство Родинови от село Страшимирово. В техните парници се отглеждат почти 70..

публикувано на 25.09.18 в 09:29

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49